Liiketoiminta Ukrainassa sietää ja sopeutuu – ”Olemme nähneet uskomatonta resilienssiä”
Liiketoiminta Ukrainassa on tällä hetkellä tasapainoilua riskien ja mahdollisuuksien välillä. Ukrainan uuteen nousuun kannattaa lähteä mukaan harkiten, mutta ajoissa.
Teksti Patrik Saarto
Yli puolitoista vuotta Venäjän tuhoisaa hyökkäyssotaa Ukrainassa ei ole pysäyttänyt paikallista liike-elämää. Sota on vienyt kaikilta jotain ja joiltakin kaiken, mutta kaikki ovat mahdollisuuksien rajoissa pyrkineet mukautumaan muuttuviin oloihin. Tämä on huomattu 900 jäsenen laajuisessa European Business Association EBA:ssa.
– Olemme koko tämän puolitoista vuotta todistaneet uskomatonta resilienssiä jäsenyrityksiltämme. Voimme ylpeinä sanoa, että 99 prosenttia suurista ja keskisuurista yrityksistämme ovat jatkaneet liiketoimintaansa. Pienissä yrityksissä tilanne on hieman huonompi, sillä seitsemän prosenttia niistä on joutunut lopettamaan, kertoo EBA:n toiminnanjohtaja Anna Derevyanko.
”99 prosenttia suurista ja keskisuurista yrityksistämme ovat jatkaneet liiketoimintaansa.”
Sota on kaventanut Ukrainan markkinaa, mutta yritykset ovat paikanneet menetyksiään hakemalla kasvua ja kumppaneita maailmalta. Myönteinen trendi käy ilmi EBA:n kyselytuloksista – 58 prosenttia EBA:n jäsenistä arvioi liiketoimintansa kasvavan vuonna 2024 ja vain 13 prosenttia supistuvan. Kasvunäkymät ovat vahvistuneet kuluvasta vuodesta, jolta kasvua odotti ennalta 47 prosenttia EBA:n jäsenistä. Myös investointeja suunnittelevien yritysten osuus on noussut 19 prosentista 26 prosenttiin.
Haasteet sotaa käyvässä maassa ovat luonnollisesti merkittäviä. Lähitulevaisuutta on vaikea suunnitella, suuri osa työvoimasta on rintamalla tai lähtenyt maasta ja riskit vaikeuttavat rahoitusta. Läpinäkyvyydessä on vanhastaan parantamisen varaa asioiden hoitamisessa. Katse on pidettävä siinä, missä Ukrainassa riittää pian töitä kaikille käsille – jälleenrakentamisessa ja EU-jäsenyysprosessissa. Ukraina on myös logistiikan kannalta maantieteellisesti hyvin saavutettavissa.
– On tärkeää perehtyä haasteisiin ja mahdollisuuksiin, ja analysoida paikallisia olosuhteita. Päätöstä lähteä Ukrainaan ei kuitenkaan kannata lykätä. Voi sanoa, että Ukrainaan investoiminen on riski, mutta investoimatta jättäminen on vielä suurempi riski – kilpailu kasvaa ja valtiotkin alkavat laatia yrityksilleen erilaisia tukikeinoja, Derevyanko rohkaisee.
Varautumista ja poikkeusolojen pelisääntöjä
Yksi hiljattain Ukrainaan investoineista yrityksistä on lääkeyhtiö Bayer. Yhtiö tiedotti keväällä 60 miljoonan euron investoinnista maissin tuotantoon Potšuikyssa, Žytomyrin alueella. Investointiin sisältyi paitsi maatalousteknologiaa ja varastoinfrastruktuuria, myös kaksi väestönsuojaa työntekijöiden suojaksi.
– Investoiminen on siis mahdollista. Olemme varmoja, että pystymme hallitsemaan riskejä, että ne ovat hallittavissa. Yrityksille, jotka harkitsevat investoimista, voin vain rohkaista tekemään niin. Nyt on oikea hetki, mahdollisuus palkata osaajia, joita voi olla vaikea saada enää sitten, kun sota on ohi ja kaikki rynnistävät maahan, sanoo Bayer Ukrainen talousjohtaja Oliver Gierlichs.
”Nyt on oikea hetki.”
Epävarmassa tilanteessa korostuu varautumisen merkitys. Lvivissä sijaitseva autoteollisuuden komponentteja valmistava Fujikura Automotive Ukraine teki suunnitelman poikkeusoloissa toimimisesta vuonna 2021, kun Venäjä alkoi keskittää joukkoja lähelle Ukrainaa. Suunnitelman ytimessä oli henkilöstön turvallisuuden ja evakuoimisen varmistaminen tilanteen vaatiessa. Liiketoiminnan jatkamiseksi varastoon hankittiin niin tarvittavia komponentteja kuin esimerkiksi varaenergianlähteitä.
– Huolimatta kaikista tämänhetkisistä vaikeuksista, olemme kyenneet pitämään toimintamme hallinnassa ja täyttämään asiakkaidemme tarpeet, toimitusjohtaja Andriy Matsyuhin kertoo.
Ukrainan liiketoimintaympäristöön vaikuttaa tällä hetkellä sotatilalainsäädäntö. Sen puitteissa maassa on kiristetty valuuttakontrollia ja rajoitettu maksuliikennettä, mutta rajoituksia on sittemmin asteittain purettu. Myös verotuksessa Ukraina on vähitellen siirtymässä sotaa edeltäviin pelisääntöihin, mikä tarkoittaa verovalvonnan voimistumista ja mahdollisesti uusia veroja valtion tulojen kasvattamiseksi.
– Hallituksen tavoitteena on ollut varmistaa, että pääomat pysyvät maassa, pankit pysyvät toiminnassa, yritykset saavat asiansa järjestettyä ja että myös viranomaiset, kuten verottaja, kykenee toimimaan, taustoittaa EY Ukrainen verotuksen ja lainsäädännön johtaja Vladimir Kotenko.
Derevyanko, Gierlichs, Matsyuhin ja Kotenko esiintyivät EastChamin Doing Business in Ukraine in today’s circumstances -webinaarissa 4.10.2023. Webinaarin tallenne on katsottavissa aineistosivullamme jäsentunnuksilla: