Skip to Content
Tapahtumat

Määrätietoisesti kohti parempaa tulevaisuutta – ”Nyt on ratkaiseva hetki Moldovan historiassa”

Moldova on ottanut viime vuosina uuden suunnan.

Teksti Toivo Kivikoski

Moldovan EU-näkymät luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita Moldovan markkinoista. Varapääministeri sekä talouskehityksen ja digitalisaation ministeri Dumitru Alaiba näkee Moldovan kehityksen seuraavan Keski- ja Itä-Euroopan maiden, kuten Puolan, Tšekin ja Baltian maiden, kaltaista polkua. Moldovalla on edessään EU-jäsenyysprosessi ja sillä on merkitystä dynaamisen ja kasvusuuntautuneen talouden luomisessa.

Ministeri Alaiban mukaan Moldova on nuori maa ja vasta tämän prosessin alussa. Tilanne luo pitkällä aikavälillä tuottoisia mahdollisuuksia niille, jotka nyt tulevat markkinoille. Erityisesti seuraavat vuosikymmenet ovat Alaiban mukaan erittäin lupaavia.

– Nyt on ratkaiseva hetki Moldovan historiassa. Ymmärrämme, että talous on kriittinen tekijä EU:n kannatuksen vahvistamisessa Moldovassa ja että EU-integraatio tarjoaa Moldovalle lisää taloudellisia mahdollisuuksia, ministeri Alaiba kertoo.

”Nyt on ratkaiseva hetki Moldovan historiassa.”

Moldova on pitkään kamppaillut korruption, läpinäkyvyyden ja byrokratian haasteiden kanssa. Viime vuosina Moldovan talous on käynyt läpi merkittävää sääntelyn purkua. Vuonna 2023 julkishallinnon osuus BKT:sta pieneni puoli prosenttiyksikköä. Moldovan taloudellisten olosuhteiden parantamiseksi tehdyt toimet ovat rohkaisevia, mutta paljon on vielä tehtävää.

Alaiba uskoo vahvasti, että Moldova ratkaisee nämä haasteet ja tarjoaa investoijille helposti lähestyttävän ja toimivan liiketoimintaympäristön. Yksi konkreettinen toimenpide liiketoiminnan lisäämiseksi on keskittyminen digitalisaatioon, joka on ottanut merkittäviä kehitysaskelia viime vuosina.

IT-sektori muodostaa seitsemän prosenttia Moldovan BKT:sta. Verotusympäristö on erittäin suotuisa IT-yrityksille – yrityksillä on vain yksi vero, joka on seitsemän prosenttia liikevaihdosta. IT-alan kehittämisen ohella Moldovan digitalisaatio helpottaa liiketoimintaa muilla aloilla lisäämällä läpinäkyvyyttä ja vähentämällä byrokratiaa ulkomaisille toimijoille, jotka haluavat operoida Moldovassa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut myös Moldovaan. Moldovan BKT laski viisi prosenttia vuonna 2022, mutta talous elpyi vuonna 2023 ja vältti taantuman. Moldova toivoo tämänhetkisen noususuhdanteen jatkuvan, ja siksi ulkomaiset investoinnit ja liiketoiminta ovat lämpimästi tervetulleita.

Määrätietoisesti eteenpäin

Suomen Romanian ja Moldovan suurlähettiläs Leena Liukkonen jakaa ministeri Alaiban näkemykset Moldovan kehityksestä ja toteaa, että Moldova on osoittanut sitkeyttä ja päättäväisyyttä talousuudistusten toteuttamisessa.

Suurlähettiläs Liukkonen korostaa, että EU-integraatio on myönteinen voima Moldovan kehitystavoitteissa. Tulevat presidentinvaalit lokakuussa 2024 todennäköisesti vahvistavat entisestään Moldovan eurooppalaista suuntautumista.

Liukkonen korostaa myös Moldovan vahvuuksia talouskasvun edistämisessä. Moldovalla on erinomainen sijainti Romanian ja Ukrainan välissä, mikä tarjoaa loistavat yhteydet itäisen Euroopan keskeisille markkinoille. IT- ja digiratkaisut ovat nousemassa talouskasvun keskeisiksi ajureiksi.

– Moldova tarjoaa monia mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, jotka haluavat laajentaa läsnäoloaan Itä-Euroopassa. Käynnissä olevien talousuudistusten, EU-integraation sekä strategisen sijainnin ja markkinapotentiaalin ansiosta Moldova on kasvun ja kehityksen tiellä, tiivistää suurlähettiläs Liukkonen.

”Moldova on kasvun ja kehityksen tiellä.”

Moldovan kehityksestä kertovat myös erilaiset kansainväliset vertailut. Vuonna 2019 Moldova oli Transparency Internationalin korruptioindeksissä sijalla 120, vuonna 2023 sijalla 76. Lehdistönvapausindeksissä Moldova oli vuonna 2019 sijalla 91 ja tänä vuonna sijalla 31.

Venäjän hyökkäyssota on edelleen riski Ukrainan naapurissa olevan Moldovan markkinoilla. Venäjän tiedetään kohdistavan erilaisia hybridivaikuttamisen keinoja Moldovaan. Moldova työskentelee kansainvälisten kumppaneidensa kanssa torjuakseen ja hallitakseen näitä riskejä. Moldova investoi turvallisuuteensa, minkä lisäksi EU tukee Moldovan puolustusvoimia.

Moldova vähentää Venäjän vaikutusvaltaa vähentämällä taloudellista riippuvuuttaan Venäjästä. Vielä 15 vuotta sitten 70 prosenttia Moldovan ulkomaankaupasta käytiin Venäjän kanssa. Tällä hetkellä 65 prosenttia ulkomaankaupasta käydään EU-jäsenvaltioiden kanssa. Moldova on myös vähentänyt merkittävästi riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta vuodesta 2022 lähtien. Tämä kehitys tukee vahvasti ajatusta, että Eurooppaan integroituminen on tulevaisuutta Moldovassa.

Ministeri Alaiba ja suurlähettiläs Liukkonen puhuivat EastChamin Moldova market overview -webinaarissa 30. toukokuuta. Yrityspuheenvuoron piti Wärtsilän Senior Business Development Manager Sergey Zoubarev.


Webinaarin tallenne on katsottavissa jäsentunnuksilla:

Tilaisuuksiemme tallenteita ja aineistoja

Eikö yrityksesi ole vielä EastChamin jäsen? Tutustu jäsenyyteen ja liity:

Palvelut ja edut

Lue lisää:

Tavaraviennin arvo Suomesta Moldovaan laski vuonna 2023 – Vienti silti aiempia vuosia korkeammalla tasolla

Back top top