Skip to Content
Matkat ja vierailut

Suomalaisyrityksille Almatysta uusia asiakkaita, hyviä kontakteja ja päivitettyä markkinatietoa

Yli 100 suomalaista ja kazakstanilaista yritystä haki yhteistyömahdollisuuksia Team Finland -vierailulla Kazakstanin Almatyssa syyskuun viimeisellä viikolla.

Teksti Satu Niemelä  Kuvat EastCham Finland

Matkalle osallistuneet suomalaiset yritykset edustivat seuraavia aloja: kaivosteollisuus, kivenmurskaus, jätevesiteknologiat, rakennusteollisuus, koneteollisuus, kalibrointilaitteet, raskas teollisuus, päästöjen hallinta, metsäteknologia, maatalouskoneet, juridiset palvelut, kirjanpito- ja rahoituspalvelut, koulutus, koulukalusteet, kuluttajatuotteet ja eläinlääkintäpalvelut. Yrityksiltä tulleen palautteen mukaan kaksipäiväinen vierailu Almatyyn oli onnistunut.

Kun yritysten tavoitteet summaa muutamaan lauseeseen ne menevät näin: ”Halusimme löytää uusia asiakkaita, hyviä kontakteja, pitkäaikaisia kumppaneita ja luotettavia jakelijoita. Tavoitteemme oli myös vahvistaa olemassa olevia suhteita sekä kertoa toiminnastamme ja tuotteistamme kazakstanilaisille yrityksille ja päättäjille. Lisäksi tarkoitus oli syventää markkinatuntemustamme.”

Yritykset kokoontuivat yhteen InterContinental Almaty -hotellissa.

Yrityksillä selvät sävelet tulevaisuudesta

Matkalle osallistunut Beamex tarjoaa kalibrointiohjelmia ja -laitteita. Yrityksen tuotteita on viety Kazakstaniin kymmeniä vuosia yhteistyössä asiantuntevan jälleenmyyjän kautta.

Vasemmalla Beamex Oy:n Jonas Heinola, oikealla Leinonen Oy:n Tuomas Pukkala.

– Lähdimme matkalle ilman ennakkoluuloja ja avoimin mielin. Reissun agenda oli hyvä ja tiesimme, että saamme oppia ja verkostoitua hyvässä ympäristössä – siltä osin tavoitteet toteutuivat ilman muuta. Kävimme EastChamin ohjelman lisäksi kaivosalan messuilla ja tapasimme jälleenmyyjämme, kertoo Jonas Heinola, Area Sales Manager, Beamex Oy Ab:sta.

Heinolan mukaan Beamex näkee Kazakstanin markkinoissa paljon potentiaalia ja kasvun mahdollisuuksia.

– Läsnäololla ja aktiivisemmalla vuorovaikutuksella voimme paremmin tukea asiakkaita ja paikallista jälleenmyyjää. Olemme tällä hetkellä vahvoja öljy- ja kaasusektorilla, mutta tavoitteena on laajentaa myös muihin prosessiteollisuuden segmentteihin, kuten kaivosteollisuuteen ja voimalaitoksiin.

Business Forumin moderoi Oskari Laukkanen Suomen ulkoministeriöstä.

Leinonen Kazakhstan TOO on toiminut Kazakstanissa jo pitkään. Se tarjoaa kirjanpito- ja palkanlaskentapalveluita sekä auttaa yrityksiä pääsemään markkinoille.

– Aiomme investoida aika paljon Kazakstaniin ja kasvaa nopeasti seuraavan muutaman vuoden aikana, kertoo Tuomas Pukkala, Regional Director East, Leinosen tulevaisuuden selvistä sävelistä Keski-Aasiassa.

Vasemmalla Mecmetalin Jani Toropainen.

Huipputeknologialla tuotantolinjoja valmistavan Mecmetal Oy:n toimitusjohtaja Jani Toropaisen mukaan matkan konkreettista antia oli hyvä kokonaiskuva Kazakstanin markkinasta ja siitä, mitkä asiat markkinassa ovat oikeasti määrääviä tekijöitä.

– Matkalle asettamamme tavoite toteutui: saimme tuoreen kuvan Kazakstanin markkinasta ja sen mahdollisuuksista lähitulevaisuudessa. Meillä on yksi asiakas Almatyn alueella. Asiakkaallamme on ollut valmistamamme betonituotetuotantolinja tuotantokäytössä jo 18 vuotta ja olemme koko elinkaaren ajan toimittaneet heille elinkaaripalveluja, kuten varaosia, muotteja ja huoltopalveluita.

”Matkalle asettamamme tavoite toteutui: saimme tuoreen kuvan Kazakstanin markkinasta ja sen mahdollisuuksista lähitulevaisuudessa.”

Toropainen kertoo, että tapahtuman yhteydessä he kävivät jatkokeskusteluja asiakkaan tulevaisuuden tarpeista ja yhteistyöstä.

– Tutustuimme myös yhdessä uusimman sukupolven tuotantolinjamalleihimme sekä uusiin entistä kattavampiin palveluihin. Matkan toisena päivänä vierailimme heidän työmaillaan, toimistolla ja tehtaalla, kertoo Jani Toropainen.

Mecmetalin mukaan tarttui myös paljon uusia kontakteja, joiden kanssa keskustelu tuotannon tehostamisesta jatkuu.

Suomalaisyritykset esittäytyivät Almatyn kaupungin edustajille ja kuulivat samalla miljoonakaupungin tulevaisuuden kehityssuunnitelmista.

Valmet on vakiinnuttanut asemansa Kazakstanissa. Se on sitoutunut edistämään maan markkinoiden kasvua ja kehittymistä myös tulevaisuudessa. Valmetille matkan ensisijaisena tavoitteena oli tutkia ja tavoittaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia, luoda arvokkaita kontakteja ja vahvistaa läsnäoloa Kazakstanin markkinoilla.

– Pyrimme hyödyntämään tätä vierailua edistääksemme Kazakstanin talouden modernisointia ja monipuolistamista esittelemällä asiantuntemustamme jätehuollon ja ympäristöteknologioiden alalla, sanoo tapahtuman yhtenä puhujana esiintynyt Nikolay Doroshenko, Senior Manager, Business Developmet, Valmet Oyj:stä.

Valmet Oyj:n Nikolay Doroshenko puhui päästöjen vähentämisestä ja ympäristönsuojelusta.

Doroshenkon mukaan Team Finland -vierailu antoi syvemmän ymmärryksen Kazakstanin markkinoista, liiketoimintaympäristöstä, sääntelystä ja uusista mahdollisuuksista. Hän pitää tietoja korvaamattomina strategisessa suunnittelussa.

– Vierailu auttoi vahvistamaan suhteitamme keskeisiin sidosryhmiin, kuten valtion virkamiehiin, paikallisiin yrityksiin ja Team Finland -verkostokumppaneihin. Näiden suhteiden rakentaminen on välttämätöntä pitkän aikavälin menestykselle Kazakstanin markkinoilla.

Doroshenkon mukaan parasta matkassa oli dynaaminen yhdistelmä bisnesfoorumia, jossa käytiin mielekkäitä keskusteluja ja pohdittiin lupaavia mahdollisuuksia sekä Kusto Groupin järjestämä verkostumistilaisuus.

– Lisäksi jokaista päivää rikastutti ilo olla vuorovaikutuksessa paikallisten ihmisten ja yritysdelegaatiomme jäsenten kanssa. Se oli fantastinen sekoitus ammatillisia oivalluksia ja nautinnollisia sosiaalisia vuorovaikutuksia, jotka tekivät ajastamme Almatyssa todella ikimuistoisen.

”Fantastinen sekoitus ammatillisia oivalluksia ja nautinnollisia sosiaalisia vuorovaikutuksia.”

Yritysten mukaan Team Finland -vierailun parasta antia olivat niin ikään ihmiset ja networking-tilaisuudet, Eastchamin koordinoimat B2B-tapaamiset, tutustuminen high-tech -kouluun ja keskustelut useiden eri paikallisten toimijoiden kanssa. Kiitosta sai myös laadukas konsepti sekä laadukkaat puitteet suomalaisten ja kazakstanilaisten yritysten kohtaamiselle.

Kazakstan on kilpailtu markkina

Kazakstan on kasvavan kiinnostuksen kohteena ja erittäin kilpailtu markkina. Suomalainen teknologiaosaaminen vastaa hyvin maan tavoitteisiin modernisoida ja monipuolistaa teollisuutta sekä siirtyä puhtaampien teknologioiden käyttöön tuotannossa. Kazakstanissa toimii yli 30 suomalaista yritystä ja kiinnostus on kasvamassa edelleen, minkä osoittaa myös Team Finland -vierailulle osallistuneiden yritysten määrä. Vertailun vuoksi on hyvä mainita, että esimerkiksi saksalaisia yrityksiä toimii maassa useita satoja.

Markkinat ovat valtavat. Kazakstan muodostaa yhdessä muun Keski-Aasian kanssa yli 70 miljoonan kuluttajan markkinan kuluttajatuotteiden tai palveluiden parissa toimiville yrityksille. Team Finland -vierailut ovat tärkeitä ovenavauksia yrityksille.

Yritykset Almatyn teollisuuspuiston vieraina.

Team Finland -verkoston tavoitteena on kasvattaa edelleen Suomen ja Kazakstanin välistä kauppaa erityisesti Suomelle tärkeillä vientialoilla. Suomen Kazakstanin-suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanistin mukaan verkosto haluaa vahvistaa markkinalla jo toimivien suomalaisyritysten asemaa ja samalla houkutella uusia yrityksiä tutustumaan Keski-Aasian mahdollisuuksiin. Suomen hallituksen tuoreeseen hallitusohjelmaankin on kirjattu: ”Suomi vahvistaa taloudellisia suhteita Keski-Aasian maihin, sillä ne ovat potentiaalisia kauppakumppaneita turvallisuuspoliittisesti tärkeällä alueella.”

Team Finland -verkoston tavoitteena on kasvattaa edelleen Suomen ja Kazakstanin välistä kauppaa erityisesti Suomelle tärkeillä vientialoilla.

Syyskuisen Team Finland -vierailun aikana järjestettiin suomalais-kazakstanilainen business forum ja suomalaisyritysten toiveiden mukaan räätälöidyt B2B-tapaamiset kazakstanilaisten yritysten kanssa. Vierailimme myös yksityiskoulu High Tech Academyssa ja kuulimme kansainvälisen Kusto Groupin toiminnasta. Suomalaisyritykset pääsivät esittäytymään Almatyn kaupungin edustajille ja kuulivat miljoonakaupungin tulevaisuuden kehityssuunnitelmista. Lisäksi vierailimme Almatyn teollisuuspuistossa.

EastChamin tiimi: Tarja Teittinen, Jaana Rekolainen, Satu Niemelä ja Altyn Shakirkhanova kiittävät kaikkia Almatyn päiviin osallistuneita yrityksiä ja yhteistyökumppaneita.

EastCham Finland järjesti Team Finland -vierailun yhteistyössä Suomen Astanan-suurlähetystön ja Suomen ulkoministeriön. Yritysdelegaatiota johti Suomen Kazakstanin-suurlähettiläs Soili Mäkeläinen-Buhanist. Tapahtuman yhteistyökumppanina toimi EY.

Lue myös:

Keski-Aasian vihreä siirtymä vaatii tietoa, taitoa ja teknologiaa

Back top top