Skip to Content
Matkat ja vierailut

Keski-Aasian vihreä siirtymä vaatii tietoa, taitoa ja teknologiaa

Helmikuun Team Finland -matka Uzbekistaniin ja Kazakstaniin tarjosi suomalaisyrityksille uusia liidejä.

Teksti Patrik Saarto

Keski-Aasia on noussut viimeisen vuoden aikana kansainvälisen kaupan kiinnostuksen kohteeksi. Alueen kiehtovat markkinat vetävät puoleensa maailman maita pienistä suuriin, edellyttäen myös erityistä tarkkuutta Venäjä-pakotteiden pitävyyden varmistamiseksi. Kasvussa ja kilpailussa on mukana myös Suomi.

EastChamin ja Suomen ulkoministeriön helmikuussa järjestämä Team Finland -matka Uzbekistaniin ja Kazakstaniin vahvisti käsitystä siitä, että kyseiset markkinat vastaavat yritystemme vahvuuksia. Kolmisenkymmentä yritysedustajaa esitteli kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin johdolla ratkaisuja tarpeisiin, joita Keski-Aasian kiihtyvä kehitys edellyttää.

EastChamin toimitusjohtajan Jaana Rekolaisen mukaan matka osoitti, että Uzbekistanissa ja Kazakstanissa on toisaalta paljon yhteneväistä kysyntää samoilla toimialoilla, mutta toisaalta maat ovat hyvin erilaisessa kehitysvaiheessa.

– Uzbekistan on väestöltään nuori, kehittymisvaiheessa oleva talous. Se ei ole niin kilpailtu ja haltuun otettu markkina, siellä tulee tapahtumaan lähivuosina hurjaa kehitystä. Kazakstan taas on paljon vakiintuneempi, vauraampi ja selvästi kilpaillumpi talous ja sitä kautta ne tarpeet vähän eriytyvät, Rekolainen kuvailee.

Keski-Aasiassa otetaan nyt vihreää loikkaa. Sekä Kazakstanissa että Uzbekistanissa nousee esiin tarve vesiosaamiselle, sillä ilmastonmuutos kaventaa jo valmiiksi vähiin käyneitä vesiresursseja. Vesi kytkeytyy niin energiantuotantoon, maatalouteen kuin maiden vahvaan kaivossektoriin. Kestävä kehitys tapahtuu tehtaiden ja kotien ohella myös verkossa – Kazakstanin ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenovan mukaan vihreää siirtymää ei voi olla ilman digitalisaatiota.

Suomalaisdelegaation vastaanottanut ekologia- ja luonnonvaraministeri Zulfiya Suleimenova on Kazakstanin historian nuorin ministeri. Kazakstanin ekologia- ja luonnonvaraministeriö.

Vettä, nettiä ja koulutusta

Keski-Aasian kysyntä vesiosaamiselle on jo vuosien ajalta tuttua Finnish Water Forumille, jonka jäsenyritykset tarjoavat ratkaisuja kotitalouksien ja teollisuuden vesienkäsittelyyn erityisesti Kazakstanissa ja Kirgisiassa. Finnish Water Forum osallistuu alueella niin B2B-liiketoimintaan kuin esimerkiksi YK-vetoisiin kehitysohjelmiin ja oli mukana myös helmikuun Team Finland -matkalla.

– Tiedän, että jotkin jäsenistämme saivat kovia liidejä, kertoo Finnish Water Forumin projektipäällikkö Arvo Nerman.

”Jotkin jäsenistämme saivat kovia liidejä.”

Nermanin mukaan arvovaltaisen delegaation mukana yritykset pääsivät tapaamaan korkeita virkamiehiä ja yritysjohtajia, joita suomalaisen pk-yrityksen on yksinään vaikeampi päästä tapaamaan. Keski-Aasian liiketoimintakulttuurissa suositaan kokonaisratkaisujen tilaamista yhdeltä toimittajalta, joten erilaiset konsortiot toimivat markkinalla ylipäänsä erinomaisesti.

Nermanille jäi matkalta mieleen erityisesti vierailu Almalykin kuparikaivoksella, jossa yhtiön toimitusjohtajan kanssa keskusteltiin raikkaassa ulkoilmassa kaivoksen äärellä. Virallisten tapaamisten ohella mieleen jäivät myös pitkät kahvi- ja lounastauot, sillä niiden aikana ehtii verkostoitua ja vaihtaa yhteystietoja.

– Toivottavasti matkoja järjestetään vuosittain tai useamman kerran vuodessa, Nerman toivoo.

Vierailu Almalykin kaivoksella oli vaikuttava. Kuva: Tarja Teittinen.

Yhteistyötä Keski-Aasiaan virittelee parhaillaan myös Kajaanin ammattikorkeakoulu, jonka mielenkiinto on kohdistunut erityisesti kaivos-, öljy- ja kaasuteollisuuden ratkaisuihin ja koulutukseen. KAMK on kehittänyt teknologisia ratkaisuja kaivosteollisuuden vesienkäsittelyyn ja prosessien digitalisaatioon, mikä KAMK:n johtavan liiketoiminnan kehitysasiantuntijan Anas Al Natshehin mukaan auttaa tuotannon modernisoimisessa ja ympäristöystävällisyyden kehittämisessä.

– Matka meni hyvin ja löysimme hyviä mahdollisuuksia Uzbekistanista. Suunnittelemme parhaillaan projektia kolmen suomalaisen yrityksen kanssa siellä, Al Natsheh kertoo.

”Löysimme hyviä mahdollisuuksia.”

Teknologian hankkimisella pääsee kuitenkin vasta puoliväliin, sillä laitteita on osattava käyttää ja oma ala tunnettava. Keski-Aasiassa ollaan nyt erittäin kiinnostuneita suomalaisesta koulutusjärjestelmästä aina perusopetuksesta eri alojen täydennyskoulutukseen. Paikalliset yritykset lähettäisivät mielellään asiantuntijoitaan saamaan suomalaista koulutusta vaikkapa IT-alan ja tietoturvan saralla.

Aihe on erittäin ajankohtainen Uzbekistanissa, jossa nuoren väestön keskuudessa vallitsee kova kilpailu osaamisesta ja työpaikoista.

– Uzbekistanin assetti on nuori väestö. Jos he saavat sen koulutettua, niin se on heidän luonnonvaransa 20 vuoden kuluttua, sanoo matkan toteutuksesta EastChamilla vastannut palvelujohtaja Tarja Teittinen.

Lisää matkoja luvassa

Selvää siis on, että kun suomalaiset vierailevat Keski-Aasiassa, kysyntä ja tarjonta kohtaavat. EastCham suunnittelee jo uusia matkoja ulkoministeriön kanssa. Matkoja suunnitellessa kuunnellaan mielellään yritysten toiveita ja tarpeita.

– Alkusyksyyn on alustavasti suunniteltu Team Finland -vierailua Bakuun ja myöhemmin syksyllä Almatyyn. Voimme myös pohtia pienempiä sektorikohtaisia matkoja tarpeen mukaan, Rekolainen paljastaa.

Sitä ennen kannattaa ottaa kaikki hyöty irti EastChamin palveluista, tapahtumatarjonnasta, viestinnästä ja verkostosta.

– Nyt on momentum. Kutsumme lämpimästi kaikki yritykset liittymään EastChamin verkostoon, koska varmasti tämä yhteisenä Suomena esiintyminen näillä kilpailluilla markkinoilla tuo valtavasti lisäarvoa jokaiselle yritykselle, ovat ne sitten suuria tai pienempiä. Yhdessä olemme huomattavasti enemmän, Teittinen rohkaisee.

Team Finland -vierailu Taškentiin, Uzbekistaniin ja Astanaan, Kazakstaniin järjestettiin 21.-25.2.2023. Matkan yhteydessä Uzbekistanissa pidettiin Suomen ja Uzbekistanin hallitusten välisen talouskomission kokous, jota Uzbekistanin Investointi-, teollisuus- ja kauppaministeri Laziz Kudratov. Ministeri Skinnari julkisti vierailun yhteydessä Suomen Astanan suurlähetystössä aloittavan maahantuloasioiden keskuksen.

Lue myös:

Hyvää huomenta Astanasta!


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Palvelut ja edut

Back top top