Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 43
EU hyväksyi 13. pakotepaketin Venäjää vastaan

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU hyväksyi 13. pakotepaketin Venäjää vastaan

Paketti sisältää erityisesti sotateollisuuden vientikieltoja ja pakotelistauksia.

EU on hyväksynyt perjantaina 23.2. uuden, 13. pakotepaketin Venäjää vastaan. Pakotekokonaisuus sisältää uusia vientikieltoja koskien tuotteita, jotka auttavat kehittämään Venäjän teollisia kykyjä tai joista voi olla hyötyä lennokkien rakentamisessa. Teollisuuden kykyjä kehittävissä tuotteissa on kyse esimerkiksi sähkömuuntajista.

EU lisää myös 27 yhteisöä listalle toimijoista, jotka tukevat Venäjän teollisuutta ja puolustussektoria. Heihin kohdistuu vientirajoituksia kaksikäyttötuotteiden ja teknologian osalta. Osa yhteisöistä sijaitsee Venäjän ulkopuolella, kuten Intiassa, Sri Lankassa, Kiinassa, Serbiassa, Kazakstanissa, Thaimaassa ja Turkissa. Yhteisöt ovat osallistuneet pakotteiden kiertämiseen.

Uusista vientikielloista ja -rajoituksista määrättiin päätöksellä 2024/746 ja asetuksella 2024/745.

EU lisää pakotelistoilleen kaikkiaan 106 henkilöä ja 88 yhteisöä, jotka ovat vastuussa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden, suvereniteetin ja itsenäisyyden uhkaamisesta. Uudet listaukset kohdistuvat pääasiassa puolustussektorin henkilöihin ja yhteisöihin, jotka ovat osallistuneet muun muassa aseiden tuontiin Pohjois-Koreasta, mutta myös henkilöihin, jotka ovat vastuussa ukrainalaisten lasten laittomista siirroista Venäjälle. Listalla on nyt yli 2000 henkilöä ja yhteisöä. Listaus vaikuttaa matkustuskiellon, omaisuuden jäädytyksen ja varallisuuden siirron kiellon kautta.

Uusista pakotelistauksista määrättiin päätöksellä 2024/747 ja täytäntöönpanoasetuksella 2024/753.

Lisäksi EU lisää Britannian listalle kumppaneista, jotka ovat asettaneet Venäjää vastaan rajoituksia raudan ja teräksen tuontiin sekä muita EU:n kanssa linjassa olevia tuontirajoituksia.

EU on myös päivittänyt helmikuussa osaltaan yhdessä Yhdysvaltojen, Britannian ja Japanin kanssa laaditun listan korkean prioriteetin tuotteista, joiden vuotamista Venäjälle seurataan erityisen tarkkaan. Listalla on tällä hetkellä 50 tuotetta neljässä eri kategoriassa. Ensimmäinen kategoria sisältää virtapiirejä, toinen viestintäteknologiaa, kolmas erilaisia komponentteja ja neljäs komponenttien valmistuksessa tarvittavia laitteita.

Lue myös:

Talouspakotteet

Tulli: Pakotevalvontaan voi tulevaisuudessa kuulua perillemenotarkastukset Keski-Aasiassa

Tulli: Venäjä on voinut korvata tuontia Suomesta Keski-Aasian kautta vain muutaman prosentin

Politico: EU lähestynyt jäsenmaita kirjeellä pakotteiden kiertämisen estämiseksi

Back top top