Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 569
EU hyväksyi yhdeksännen pakotepaketin

Kuvituskuva. Kuva: Guillaume Périgois/Unsplash.

EU hyväksyi yhdeksännen pakotepaketin

EastCham järjestää pakoteinfon uudesta paketista 13. tammikuuta.

EU hyväksyi perjantaina 16.12.2022 yhdeksännen pakotepaketin Venäjää vastaan. Pakotteiden laajentamisen taustalla ovat iskut Ukrainan siviili-infrastruktuuriin.

Pakotepaketissa asetetaan uusia vientirajoituksia kaksikäyttötuotteille sekä sellaiselle teknologialle, joka voi edistää Venäjän aseteknologista kehittämistä. Kyse on keskeisistä kemikaaleista, hermomyrkyistä, pimeänäkö- ja radionavigointilaitteista sekä elektroniikka- ja tietotekniikkakomponenteista. Ilmailun ja avaruusteollisuuden alalla vientikieltoja laajennetaan sekä miehitettyjen että miehittämättömien ilma-alusten moottoreihin ja niiden osiin, mikä johtaa droonien vientikieltoon Venäjälle niin suoraan kuin kolmansien maiden kautta.

Pakotelistalle lisättiin 168 Venäjän sotateollisen kompleksin yritystä. Credit Bank of Moscown ja Dalnevstotšnyj Bankin varat jäädytetään ja Venäjän aluekehityspankki lisätään niiden pankkien joukkoon, joihin sovelletaan täydellistä liiketoimikieltoa. Kaikkiaan henkilöitä ja yhteisöjä lisättiin lähes 200. Lisäksi lähetysluvat keskeytetään neljältä venäläiseltä kanavalta, jotka ovat NTV/NTV Mir, Rossija 1, REN TV ja Pervyi Kanal.

Kaivosalan investoinnit kieltolistalle

Uutena poikkeuksena jäädytettyjä taloudellisia resursseja voidaan vapauttaa sellaisille henkilöille, jotka olivat merkittävässä asemassa maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden, kuten vehnän ja lannoitteiden, tuotannossa ennen pakotelistaustaan. EU:n pakotteet eivät kohdistu Venäjän ja kolmansien maiden väliseen maatalous- ja elintarviketuotteiden kauppaan.

EU laajentaa myös Venäjän energia-alaan kohdistuvaa investointikeiltoa kieltämällä lisäksi uudet investoinnit Venäjän kaivosalaan, poikkeuksena tietyt kriittiset raaka-aineet. Pakotteilla kielletään myös EU:n mainonta-, markkinatutkimus- ja mielipidetutkimuspalvelujen sekä tuotetestaus- ja teknisten tarkastuspalvelujen tarjoaminen Venäjällä. Lisäksi EU-kansalaisia kielletään toimimasta Venäjän valtion omistamien tai määräysvallassa olevien Venäjälle sijoittautuneiden oikeushenkilöiden, yritysten tai elinten hallintoelimissä.

Uusista pakotelistauksista määrätään päätöksellä 2477 ja täytäntöönpanoasetuksella 2476 (henkilöpakotteet) sekä päätöksellä 2478 ja asetuksella 2474 (sektoripakotteet). Maatalous- ja elintarviketuotteiden tuotantoon liittyvästä henkilöpakotteiden poikkeuksesta määrätään päätöksellä 2479 ja asetuksella 2475.

Tulossa 13. tammikuuta:

Pakoteinfo 9

Aiheesta aiemmin:

EU hyväksyi kahdeksannen pakotepaketin

Back top top