Skip to Content
Kazakstan Patrik Saarto
Avoin 757
Vienti Kazakstaniin jatkuu vilkkaana

Näkymä Astanan Baiterek-näkötornista. Kuvituskuva:

Vienti Kazakstaniin jatkuu vilkkaana

Tavaratuonnin arvo Kazakstanista Suomeen on laskenut aiemmalle tasolleen.

Tavaraviennin arvo Suomesta Kazakstaniin kasvoi tammi-toukokuussa 145,9 prosenttia vuodentakaisesta, käy ilmi Suomen Tullin tilastoista. Tavaraviennin arvo oli 128,6 miljoonaa euroa.

Tammi-toukokuussa vuodentakainen vertailukausi on vielä arvoltaan matalampi kuin loppuvuonna 2022. Tavaraviennin arvo lähti kasvuun kesällä 2022, kun Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen vaikutukset kauppaan alkoivat näkyä tilastoissa.

Toukokuussa tavaraviennin arvo oli 80,1 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin, 23,1 miljoonaa euroa.

Tammi-toukokuun tavaraviennistä 76,8 miljoonaa euroa muodostui koneista, laitteista ja kuljetusvälineistä, joiden viennin arvo kasvoi 167,2 prosenttia vuodentakaisesta. Koneviennistä 26,4 miljoonaa euroa oli eri alojen erikoiskoneita, kuten maansiirto- ja kaivuukoneita, 16,2 miljoonaa euroa moottoriajoneuvoja ja 10,5 miljoonaa euroa sähkökoneita ja -laitteita.

Kemiallisten aineiden vienti kasvoi 107,5 prosenttia ja oli arvoltaan 17 miljoonaa euroa. Kazakstaniin vietiin muun muassa lääkevalmisteita sekä väri- ja parkitusaineita.

Eri raaka-aineista valmistettuja tavaroita vietiin 13,7 miljoonalla eurolla, joka oli 95,7 prosenttia vuodentakaista enemmän. Paperin osuus siitä oli 4,6 miljoonaa euroa. Paperin vienti kasvoi 20 prosenttia, mutta volyymi laski noin kymmeneksen 3 615 tonniin.

Tuonti laskenut aiemmalle tasolleen

Tavaratuonnin arvo Kazakstanista Suomeen on tänä vuonna palannut aiempien vuosien tasolle öljytuotteiden ja hiilivetyjen tuonnin loputtua uudelleen. Tammi-toukokuussa tavaratuonnin arvo väheni 80,9 prosenttia vuodentakaisesta ja oli 3,6 miljoonaa euroa.

Tuonnista 2,2 miljoonaa oli ferroseoksia, joiden tuonnin arvo väheni 13,9 prosenttia, mutta volyymi puolitoistakertaistui ja oli 865 tonnia.

Tavaratuonti Kazakstanista kiihtyi toukokuusta 2022 alkaen, mikä selittää tammi-toukokuun 2023 suurta pudotusta tuonnin arvossa. Tavaratuonnin arvo oli viime vuoden toukokuussa 13 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna vain 0,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden toukokuussa tuotiin 7,7 miljoonalla eurolla öljytuotteita ja 3,5 miljoonalla eurolla asyklisiä hiilivetyjä.

Tulossa:

Team Finland visit to Almaty, Kazakhstan

Open webinar: Kazakhstan market overview – Mining, Energy & Water

Aiheesta aiemmin:

Öljytuotteiden tuonti Kazakstanista jäi viime vuoden ilmiöksi

 

Back top top