Skip to Content
Maailma Patrik Saarto
Avoin 349
EU:n ja Keski-Aasian maiden ulkoministerit tapasivat Luxemburgissa - "Suhteet tiivistyvät vuosi vuodelta"

Kuva: Kazakstanin ulkoministeriö.

EU:n ja Keski-Aasian maiden ulkoministerit tapasivat Luxemburgissa - "Suhteet tiivistyvät vuosi vuodelta"

Ministeritapaamisessa allekirjoitettiin yhteinen tiekartta EU:n ja Keski-Aasian yhteistyön syventämisestä.

EU syventää yhteistyötään Keski-Aasian maiden kanssa, EU:n komissio kertoo tuoreessa tiedotteessa.

EU:n jäsenmaiden sekä Kazakstanin, Uzbekistanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Turkmenistanin ulkoministerit tapasivat 23. lokakuuta Luxemburgissa EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Josep Borrellin johdolla. Tapaaminen oli 19. EU:n ja Keski-Aasian maiden välinen ministeritapaaminen, mutta ensimmäinen, joka toi kaikkien maiden ulkoministerit yhteen. Euroopan komissiota edusti tapaamisessa EU:n kansainvälisistä kumppanuuksista vastaava komissaari Jutta Urpilainen.

Komission tiedotteen mukaan EU korosti tapaamisessa yhteistyön syventämisen tärkeyttä erityisesti niiden haasteiden ratkaisemiseksi, joita Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja Afganistanin viimeaikainen kehitys aiheuttavat. Keskeinen osa-alue on Venäjä-pakotteiden kiertämisen estäminen Keski-Aasian maiden kautta. Keskustelua käytiin koskien niin kauppaa, taloutta, turvallisuutta, yhteyksiä, ympäristöä kuin koulutusta, tiedettä ja innovaatioitakin.

Osapuolet julkaisivat tapaamisen puitteissa yhteisen tiekartan yhteistyön syventämisestä.

– EU:n ja Keski-Aasian kumppaneidemme suhteet tiivistyvät vuosi vuodelta. Tämänpäiväinen tapaaminen, jossa allekirjoitettiin yhteinen tiekartta, kertoo alueidemme yhteistyön siirtymisestä uudelle asteelle. Olemme valmiita tarjoamaan keskeytyksettömän tuen Keski-Aasian kumppaneidemme uudistuksille, Josep Borrell sanoo tiedotteessa.

Suomesta tapaamiseen osallistui ulkoministeri Elina Valtonen. Valtonen kertoo viestipalvelu X:ssä tavanneensa kahdenvälisesti Uzbekistanin ja Kirgisian kollegansa kanssa keskustellen yhteistyöstä kaupassa, energiassa ja pakotteiden kiertämisen ehkäisyssä.

Lisää huippukokouksia ensi vuonna

Komissaari Jutta Urpilainen kertoo komission tiedotteessan, että konkreettisten toimenpiteiden raamina toimii Keski-Aasiassakin EU:n Global Gateway -strategia. Sen kautta EU investoi eri puolille maailmaa rakentaakseen kumppanimaihin luotettavia, oikeusvaltioperiaatteeseen ja kansainvälisiin sääntöihin pohjautuvia yhteyksiä.

– Yhdessä 25.-26. lokakuuta pidettävän Global Gateway Forumin kanssa tämä ministeritapaaminen edistää työtämme vihreän siirtymän, digitalisaation ja kuljetusyhteyksien saralla, Urpilainen sanoo.

Seuraavaksi EU:n ja Keski-Aasian vuoropuhelussa on vuorossa logistiikkakäytäviin keskittyvä investointifoorumi 29.-30.1.2024 Brysselissä. Foorumi tuo yhteen EU:n ja Keski-Aasian maiden edustajia, kansainvälisiä rahoittajia ja yksityisen sektorin toimijoita ja nojaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD:n kanssa kesäkuussa julkaistuun selvitykseen logistiikkakäytävien kehittämistarpeista EU:n ja Keski-Aasian välillä.

Lisäksi suunnitteilla on järjestää ensimmäinen EU-Keski-Aasia-summit Uzbekistanissa vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla.

EU hyväksyi vuonna 2019 uuden Keski-Aasian strategian, joka pohjautuu alueen keskeiseen sijaintiin Euroopan ja Aasian välillä, lupaaviin markkinamahdollisuuksiin, laajoihin luonnonvaroihin sekä yhä ajankohtaisemmiksi nousseisiin turvallisuuskysymyksiin.

Lue myös:

EU:n Keski-Aasian strategian kärjessä: liiketoimintaympäristö, investoinnit ja yhteyspolitiikka

Aiheesta aiemmin:

Borrell: EU panostaa Keski-Aasiassa veteen, energiaan, ilmastoon ja internetiin

EU ja EBRD kartoittivat Keski-Aasian logistiikkainfrastruktuurin investointitarpeet

Back top top