Skip to Content
Kazakstan Patrik Saarto
Avoin 505
Koneet ja laitteet muodostivat yli puolet Suomen viennistä Kazakstaniin tammi-kesäkuussa

Astana. Kuvituskuva: Viktor Hesse.

Koneet ja laitteet muodostivat yli puolet Suomen viennistä Kazakstaniin tammi-kesäkuussa

Yli puolet tuonnista oli ferroseoksia.

Tavaraviennin arvo Suomesta Kazakstaniin kasvoi tammi-kesäkuussa 126,3 prosenttia vuodentakaisesta, käy ilmi Suomen tullin tilastoista. Tavaraviennin arvo oli 154,9 miljoonaa euroa. Tuonnin arvo väheni 90,2 prosenttia ja oli 4,0 miljoonaa euroa.

Viennin arvo kasvoi suurimpien tuoteryhmien, kuten koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden lisäksi myös öljytuotteissa. Tuonnin arvo Kazakstanista Suomeen on tänä vuonna palannut aiempien vuosien tasolle öljytuotteiden ja hiilivetyjen tuonnin loputtua uudelleen.

Teksti jatkuu kuvaajan jälkeen.

Koneet, laitteet ja kuljetusvälineet muodostivat yli puolet tammi-kesäkuun viennin arvosta, 94,0 miljoonaa euroa. Konevienti kasvoi 164,8 prosenttia. Eri alojen erikoiskoneita, kuten maansiirtokoneita, vietiin 34,5 miljoonalla eurolla ja moottoriajoneuvoja, muun muassa puoliperävaunujen vetoautoja, vietiin 20,0 miljoonalla eurolla. Sähkökoneiden ja -laitteiden viennin osuus koneviennistä oli 12,4 miljoonaa euroa ja teollisuuden yleiskoneita, kuten pumppuja ja venttiileitä, vietiin 10,6 miljoonalla eurolla.

Kemiallisten aineiden vienti kasvoi 84,0 prosenttia ja oli arvoltaan 19,2 miljoonaa euroa. Siitä 5,9 miljoonaa oli lääkevalmisteita ja 4,5 miljoonaa voimakkaasti kasvanutta väri- ja parkitusaineiden vientiä.

Eri raaka-aineista valmistettujen tuotteiden viennin arvo kasvoi 61,0 prosenttia ja oli 17,4 miljoonaa euroa. Paperin viennin arvo kasvoi 14,5 prosenttia ja oli 5,8 miljoonaa euroa, mutta volyymi laski kymmenyksen. Metallisten tuotteiden, kuten naulojen ja terien, osuus oli 5,1 miljoonaa euroa ja kumituotteiden, kuten renkaiden, viennin osuus 3,7 miljoonaa euroa. Metalli- ja kumituotteiden viennin arvo yli kaksinkertaistui.

Suomesta vietiin Kazakstaniin myös valmiita tavaroita, kuten kojeita, mittareita ja optisia laitteita, kaksi kertaa vuodentakaista enemmän 13,0 miljoonalla eurolla. Öljytuotteiden vienti palasi volyymiltaan yli kolmen vuoden takaiselle tasolleen 2 700 tonniin ja oli arvoltaan 9,0 miljoonaa euroa.

Teksti jatkuu kuvaajan jälkeen.

Pääosa tuonnista ferroseoksia

Tavaratuonnissa Kazakstanista Suomeen arvoltaan suurin tavararyhmä oli tammi-kesäkuussa ferroseokset, joita tuotiin 2,5 miljoonalla eurolla. Ferroseosten tuonnin arvo väheni 35,7 prosenttia, mutta volyymi kasvoi 28,9 prosenttia.

Kazakstanista tuotiin myös öljykasvien siemeniä 0,3 miljoonalla, kivihiilitä 0,2 miljoonalla sekä sähkökomponentteja 0,2 miljoonalla eurolla.

Tavaratuonti Kazakstanista kiihtyi toukokuusta 2022 alkaen aina vuoden loppuun asti. Tämä näkyy tänä vuonna suurena pudotuksena tuonnin arvossa. Tavaratuonnin arvo oli viime vuoden toukokuussa 13 miljoonaa euroa, mutta tänä vuonna vain 0,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden toukokuussa tuotiin 7,7 miljoonalla eurolla öljytuotteita ja 3,5 miljoonalla eurolla asyklisiä hiilivetyjä.

Aiheesta aiemmin:

Vienti Kazakstaniin jatkuu vilkkaana

Back top top