
Aleksandrian 32-kerroksinen Oasis-asuinkokonaisuus kohoamassa Podilskyin sillan kupeeseen Kiovassa.
Ukrainan rakennussektori on valtavassa murroksessa, sanoo rakennusyhtiö Aleksandria
Ukraina on kiinnostunut Suomen kokemuksista sodanjälkeisestä rakentamisesta.
Teksti Patrik Saarto Kuvat Aleksandria
Ukrainan rakennussektori on keskellä muutosta. Jo kolme vuotta kestäneen puolustustaistelun vaiheet ja vaikutus rakentamiseen näkyvät suoraan kiovalaisen rakennusyhtiön, Aleksandrian, työmailla.
Aleksandria on täyden palvelun pääurakoitsija ja usean yrityksen ryhmä, jolla on pitkä kokemus rakentamisesta Ukrainassa. Ryhmän kapeammin erikoistuneet tytäryhtiöt täydentävät johtavan yrityksen toimintaa rakentamisen eri vaiheissa tai toimivat tahoillaan omien asiakkaidensa palveluksessa muissa projekteissa.
– Pääurakoitsija tarkoittaa Ukrainassa hieman eri asiaa kuin muualla Euroopassa. Meillä se on urakoitsija, joilla on omat resurssit, omat koneet, omat työkalut ja toteutamme kaikki rakentamisen vaiheet omin voimin ja omalla henkilöstöllä, kertoo yhtiön toiminnasta EastChamille omistaja ja kaupallinen johtaja Oleksii Molodko.
Aleksandria rakentaa melkein mitä vain, kun kyse on rakennuksista tai infrastruktuurista. Juuri siksi yritys myös näkee muutoksen sektorilla heti. Ennen Venäjän hyökkäyssodan alkamista helmikuussa 2022 Aleksandrian painopiste oli asumisessa – kerrostaloissa ja kunnallistekniikassa. Sodan alettua asuntojen kysyntä romahti, ja projektit ovat painottuneet teollisuuden rakennushankkeisiin sekä kansainvälisen avun projekteihin.
Teollisuuden hankkeissa on ollut kyse osin yritysten siirtymisestä sodan alta Länsi-Ukrainaan, osin sodan alussa vaurioituneiden kaupallisten tilojen korjaamisesta esimerkiksi Kiovan alueella. Nyt yritykset investoivat jo uuteen kasvuun.
– Yritysten muuttoaalto läheltä rintamaa tai taistelujen alta on jo loppunut. Näemme pientä positiivista kehitystä siinä, että yritykset rakentavat uutta tuotantokapasiteettia, Molodko sanoo.
”Näemme pientä positiivista kehitystä siinä, että yritykset rakentavat uutta tuotantokapasiteettia.”
Myös rakentamisen tapa on muuttunut. Aiemmin rakennettiin mahdollisimman paljon asuinneliömetrejä, nyt alueita suunnitellaan kokonaisuuksina, joissa on omat koulut, kaupat, liikuntapaikat ja vapaa-ajanvieton puitteet. Aikansa eläneet tekniikat ja normit ovat jäämässä historiaan, ja kaupunkikehityksessä hyödynnetään yhä enemmän kansainvälistä kokemusta.
Asuinrakentaminen keskittyy nyt maan länsiosiin ja Kiovan alueelle, mutta asuntomarkkina odottaa vielä parempia aikoja. Paljon koteja on menetetty ja ihmiset ovat muuttaneet maan sisällä. Ostovoima on heikentynyt, eikä uusia asuntoja vielä juuri hankita. Ihmiset tarvitsisivat nyt ennen kaikkea edullisia asuntoja.
Sota on tuonut mukanaan myös tarpeen rakentaa uudenlaisia kohteita, kuten väestönsuojia ja sotilaskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Vaativia kohteita, kuten siltoja, on jälleenrakennettavana runsaasti.
– Tällä hetkellä muutos etenee nopeasti, Molodko kuvailee rakennusektorin kehitystä.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Logistiikkayhtiön väestönsuoja peittyy maan suojiin. 220 neliömetrin kokoinen väestönsuoja tarjoaa tilat 120 henkilölle.
Kokonaisvaltainen lähestymistapa
Ukrainalaiset yritykset ovat sopeutuneet sodan oloihin ja jatkaneet sitkeästi toimintaansa. Näin teki myös Aleksandria, joka oli jo maaliskuussa 2022 normaaliin tapaan työmaalla, rakentamassa Boryspiliin suurta logistiikkakeskusta Nova Poštalle.
Kilpailu Ukrainassa on kovaa, mutta Molodkon mukaan Aleksandrian kilpailuetuna on kokonaisvaltainen lähestymistapa. Yritysryhmä on työskennellyt vuosia haastavien projektien parissa, rakentanut kaikkea asunnoista toimitiloihin ja päiväkodeista logistiikkakeskuksiin. Yhtiöllä on hyvät suhteet paikallishallintoihin ja lupaviranomaisiin. Rahoitus ja vakuutukset järjestyvät.
– Otamme vastuun projektista aina suunnittelusta luovutukseen. Jos asiakas haluaa toteuttaa kanssamme projektin ja profiilimme sopii heille, ei ole epäilystäkään, ettemme toteuttaisi sitä, Molodko lupaa.
”Otamme vastuun projektista aina suunnittelusta luovutukseen.”
Vaikeissakin oloissa Aleksandria valitsee projektinsa tarkalla laskimella, jotta projekti on varmalla pohjalla. Kiovalaisena yrityksenä se käynnistää työmaansa pääasiassa pääkaupungin lähialueilla, kuten Kiovan alueella, Žytomyrissä ja Tšernihivissä, mutta maantieteellisiä rajoituksia ei ole – Aleksandria toimii koko Ukrainassa.
– Kustannukset ovat nousseet merkittävästi. Rakentamisen aloittaminen, ihmisten, koneiden ja liikkuvan majoituksen siirtäminen sekä väestönsuojien järjestäminen henkilöstölle maksavat lähes kaksi kertaa enemmän kuin ennen hyökkäyssodan alkamista vuonna 2022. Ei kannata ottaa riskiä pienellä katteella, Molodko sanoo.
Molodko suosittelee valitsemaan kumppaninsa tarkkaan, sillä riskit uusien rakennusyhtiöiden kanssa Ukrainassa ovat korkeat. Joskus, kun tilaaja valitsee halvimman hinnan, projekti jääkin kesken ja rakennusyhtiö tekee jopa konkurssin.
Osaaminen käytettävissä
Suomesta Aleksandria etsii kumppaneita, jotka haluavat toteuttaa rakennusprojekteja Ukrainassa. Yhtiö ei etsi materiaalitoimittajia, mutta on kiinnostunut laajemmista rakentamisen ratkaisuista ja teknologiasta, joita rakennusprojekteissa voisi hyödyntää. Toteutettavat projektit voivat olla haastaviakin, kuten energiasektorin rakentamista, jätteiden kierrätystä tai ympäristöratkaisuja – Aleksandrian osaaminen on käytettävissä yhteistyöhön.
Molodkon mukaan Ukrainassa yhdistyvät nyt valtava potentiaali, mittavat raaka-aineresurssit ja yhä merkittävät osaamisresurssit. Rakennusmateriaalien saatavuus on pysynyt koko ajan hyvänä. Markkina, kysyntä ja tarjonta on tietysti tutkittava ensin tarkkaan, mutta tällä hetkellä Ukrainassa on vielä paljon markkinarakoja vapaana uusille ratkaisuille.
– Neuvoni on löytää luotettava kumppani Ukrainasta ja luoda viestintäkanavat ja pohja yhteistyölle, jotta sillä hetkellä, kun sota loppuu tai tulee tulitauko, tai uusista projekteista tehdään päätöksiä, ne ovat jo valmiina. Ei kannata lykätä sitä, minkä voi tehdä jo tänään. Täytyy katsoa eteenpäin, vaikka sopiva aika ei olisi vielä tänä vuonna, Molodko sanoo.
”Neuvoni on löytää luotettava kumppani Ukrainasta.”
Kokemuksia jälleenrakentamiseen Suomesta
Aleksandrian historia alkoi vuonna 2004 pienestä insinööri- ja suunnittelutoimistosta ja ryhmästä nuoria, motivoituneita yrittäjiä. Tuohon aikaan Ukrainan rakennussektorilla oli tyypillistä, että rakentamisesta vastasi usean irrallisen yrityksen joukko, ja niin syntyi idea luoda yritys, joka voisi toteuttaa kokonaisen rakennusprojektin itse, Molodko kertoo.
Tänä päivänä Aleksandrian katon alle kuuluvat esimerkiksi sähköasennuksia tekevä NP Elektro sekä palontorjuntaan ja teleliikenteeseen erikoistunut SPS-A. Henkilöstöä yrityksissä on yhteensä yli 200 ja valmistuneita kohteita yli 40.
Molodkon mukaan Suomi on erinomainen esimerkki siitä, miten sodan jälkeen infrastruktuuri rakennetaan turvallisuusnäkökulmat edellä. Ukraina voi nyt hyödyntää Suomen kokemuksia esimerkiksi väestönsuojien rakentamisessa.
Se mitä tänään muurataan, luo pohjan tulevaisuuden ympäristölle, sodan jälkeiseen Ukrainaan.
– Moni asia inspiroi ja motivoi minua jatkamaan rakentamista Ukrainassa. Yksi niistä on haluni osallistua jälleenrakentamiseen ja rajaton kiitollisuuteni sotilaitamme kohtaan. Mutta ennen kaikkea uskon, että Ukraina ja sen kansa ovat vasta nousunsa alussa, Molodko sanoo.
Tutustu Ukrainan markkinaan
Lue lisää Ukraina-sivultamme. Ukrainan markkinoihin ja jälleenrakentamiseen liittyvissä kysymyksissä neuvoo EastChamin Kiovan toimiston päällikkö, Senior Business Advisor Olena Kutsai. Neuvonta on EastChamin ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n jäsenten käytettävissä.
Jos yrityksesi ei ole vielä jäsenemme, tutustu jäsenyyteen ja liity.
![]() |
+380 50 302 9003 |
Lähetä sähköpostia |
ENG, UKR |