Skip to Content

Suomi 100-juhlavuoden Finnish Business in St. Petersburg -tapahtuma esitteli näyttävästi suomalaista osaamista

 

Suurin Venäjällä järjestettävä yritystapahtuma ”Finnish Business” järjestettin 26.10.2017 Pietarissa. Tapahtuma kokosi Corinthia -hotelliin verkostoitumaan yhteensä yli 400 suomalaista ja venäläistä yritysedustajaa. Suomalaisia paikalla oli 150 ja venäläisiä vieraita yli 250. Tapahtuman järjesti Suomalais-Venäläinen kauppakamari Team Finland -yhteistyönä.

Suomi 100 -juhlavuoden Finnish Business -tapahtuma käynnistyi kauniisti tulevaisuuden tekijöiden voimin, kun Pietarin suomalaisen koulun oppilaat tervehtivät seminaariyleisöä laulun ”Sininen ja valkoinen” sanoin ja sävelin. Venäjänkieliseen Huopikkaisiin päättyneen esityksen jälkeen tilaisuuden moderaattori East Office of Finnish Industries Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Salonen kutsui lavalle tilaisuuden avaajan, elinkeinoministeri Mika Lintilän. Lintilä aloitti puheensa hyvillä uutisilla: ”Sekä maailman talous että Suomen ja Venäjän talous kasvavat.” Ministeri totesi myös, että vienti Venäjälle on lähtenyt kasvuun. Pietari on suomalaisille tärkeä markkina ja siellä toimii tällä hetkellä noin 400 suomalaista yritystä. Lintilä kertoi yleisölle myös Tekesin ja Finpron palvelut yhdistävän Business Finland -yhtiön perustamisesta ja sen tavoitteista yritysten viennin ja kansainvälistymisen edistäjänä. Ministeri lupasi myös, että Suomalais-Venäläisen kauppakamari tulee nykyiseen tapaan myös jatkossa tarjoamaan julkisrahoitteisia Venäjän-kaupan palveluita suomalaisille yrityksille.

Venäjän puolelta avauspuheenvuoron pitivät Pietarin varakuvernööri Sergei Movchan ja Leningradin aluehallituksen taloudesta ja investoinneista vastaava varapuheenjohtaja Dmitri Jalov.

Varakuvernööri Movchan vakuutti, että Pietarin kaupunki on valmis yhteistyöhön suomalaisten kanssa. Movchan lupasi myös vaikuttaa siihen, että yhteistyötä tehdään mahdollisimman suotuisassa ilmapiirissä. Hän totesi myös että suomalaiset yritykset kasvavat Venäjällä nopeammin kuin venäläiset.

Dmitri Jalov totesi, että Leningradin alueella suomalaiset yritykset ovat tärkeitä investoreita ja toimivat lähes kaikilla alueen teollisuuden aloilla. Alueella on myös kasvava rakennusmateriaaliteollisuuden klusteri, jossa mukana on myös suomalaisia yrityksiä. Leningradin alue on suomalaisyrityksille maino väylä avata toimintaansa Venäjän markkinoilla, Jalov totesi.

Suomalaisia yrityksiä seminaarissa edustivat Nokian Renkaat, Reima ja Fennovoima. Suomalaisen vahvasti kansainvälistyvän lastenvaatebrändin Reiman toimitusjohtaja Elina Björklund kertoi Reiman tarinan teemalla Going digital – going global. Venäjä on Reimalle edelleen suurin markkina, jossa kasvuvauhti on ollut huima, kuluvan vuoden kasvu on ollut 39 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Reimalla on Venäjällä 7 myyntipistettä ja verkkokaupan osuus on kasvanut jo 15 prosenttiin kokonaismyynnistä. Verkko on kotimme, Björklund totesi.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen kertoi, että 70 prosenttia Vsevolozhkin tehtaiden renkaista menee vientiin, mikä on myös auttanut viime vuosien kriisitilanteessa. Hille Korhonen painotti myös sitä, että menestys Venäjällä on paljon hyvän paikallisen johdon ja henkilökunnan ansiota.  Hiljattain yritys juhli Venäjällä 100 000 000. renkaan valmistumista. Korhonen kertoi myös, että seuraavaksi Nokian Renkaat laajentaa toimintaansa Yhdysvaltoihin.

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki kertoi  Hanhikivi-1 -megahankkeen etenemisestä ja yhteistyöstä.Kansainvälisessä projektissä työskenteleen tällä hetkellä 350 henkiölä  20 eri maasta.  Hän totesi, että rakennuslupien saaminen on kestänyt ajateltua kauemmin, sillä Suomen tiukat turvallisuusmääräykset edellyttävät vielä tarkennuksia suunnitteludokumentteihin. Laitoksen suunnittelusta vastaavat venäläiset kumppanit. Projektin infrarakentaminen on jo täydessä vauhdissa. Hankkeen kokonaisinvestoinnit ovat noin 7 miljardia euroa, joista kotimaisten investointien osuus on 1,8-2,7 miljardia euroa. Tavoitteena on, että Hanhikivi-1 saadaan käyttöön vuonna 2024.

Keynote-puheenvuorojen jälkeen Fontanka.ru -uutisportaalin päätoimittaja Alexander Gorshkov kertoi Pietarin alueella toimivien suomalaisyritysten keskuudessa tehtävästä tutkimuksesta, jonka tulokset julkaistaan joulukuussa.

Seminaariosuuden päätössanat lausui tapahtuman järjestäjän Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen, joka kehotti yleisöä hyödyntämään tapahtuman tarjoaman ainutlaatuisen  mahdollisuuden verkostoitua lähes 80 suomalaisen yrityksen kanssa, jotka olivat tavattavissa tilaisuuden meet&greet -alueelle Corinthia-hotellin konferenssikerroksessa.

Aktiivisen verkostoitumisen jälkeen keskusteluja päästiin jatkamaan kuohuvaisen ja buffet-pöytien ääreen.

SVKK kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia. Erityinen kiitos myös tapahtuman pääkumppaneille YIT:lle ja Nokian Renkaille, sekä muille tapahtuman järjestämistä tukeneille  kumppaneille: Borenius, Finnlines, Industri-Textil Job, Itämatkat, Navigator Logistics, Prisma, Ruukki , Bank Saint Petersburg, ZIV Projects ja Fontanka.ru.

Back top top