Skip to Content

Team Finland -matkalla tutustuttiin Novosibirskiin ja tehtiin Suomea tunnetuksi

Suomen Moskovan-suurlähetystö ja Suomalais-venäläinen kauppakamari järjestivät 25.-28.3.2018 vienninedistämismatkan Siperian sydämeen Novosibirskiin. Matkalle osallistui 26 henkilöä, jotka edustivat yhteensä kymmentä suomalaista yritystä ja organisaatiota.

Delegaation jäsenet osallistuivat suomalais-venäläiseen business-foorumiin, tapasivat paikallishallintoa, vierailivat paikallisissa yrityksissä ja tutustuivat tiedekaupunki Akademgorodokiin ja Koltsovon tiedekylään. Matkaan sisältyi myös kulttuuri-ohjelmaa: suomalaisten sarjakuva-, valokuva-, ja designnäyttelyiden avajaiset.

 

Siperian tieteen, teollisuuden ja liikenteen keskittymä

Novosibirsk on Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki ja mielenkiintoinen vierailukohde vahvan teollisuutensa ja tiedeosaamisensa vuoksi. Novosibirsk on myös Euraasian merkittävä liikenteellinen solmu: kaupunki on syntynyt Siperian rautatien varteen ja sen logistista asemaa korostaa myös rooli lentoyhtiö S7:n hubina.

Viennin ja talousyhteistyön kannalta kiinnostavia aloja Novosibirskissa ovat esimerkiksi teollisuuden koneet ja palvelut, metsäkoneet, rakentaminen, infrastruktuurihankkeet, IT- ja terveysteknologiat sekä tiedealat.

 

Honka rakentaa ”suomalaiskorttelin”

Matkan ensimmäisenä päivänä järjestettiin suomalaisia yrityksiä ja organisaatioita esitellyt Business Finland -foorumi sekä erillisiä yritystapaamisia. SVKK koordinoi matkan ensimmäisenä päivänä järjestetyn businessfoorumin valmisteluita. Foorumi keräsi suomalaisdelegaation lisäksi yli sata paikallista osallistujaa.

Suomalaisyrityksistä kokemuksiaan alueella toimimisesta kertoi Honka, joka solmi matkan aikana sopimuksen 20-30 omakotitaloa käsittävän sisältävän ”suomalaiskorttelin” rakennushankkeesta Novosibirskiin. Honka järjesti erillisen suurlähettiläs Mikko Hautalan avaaman tiedotustilaisuuden, jossa sopimus allekirjoitettiin.

Maanantaina delegaation jäsenet tapasivat myös paikallishallintoa, muun muassa Novosibirskin alueen kuvernöörin ja kaupunginjohtajan sekä virkamiehiä. Tapaamisissa keskusteltiin alueen ja kaupungin tilanteesta, investointimahdollisuuksista sekä suomalaisyritysten tarjonnasta.

 

Yrityksiä, tiedekaupunkeja ja kulttuuria

Matkan toisena päivänä yritysdelegaatio jaettiin erillisohjelman mukaisesti viiteen ryhmään, joiden teemat olivat: Invest In, rakentaminen, teollisuus, metsäteollisuus ja tekniikan ala. Pääosa delegaatiosta vietti päivän tiedekaupunki Akademgorodokin teknopuistossa Akademparkissa sekä Koltsovon tiedekaupungissa tutustuen IT- ja biolääketieteen yrityksiin.

Vuonna 2011 perustettu Akadempark tarjoaa puitteet tiede- ja yritysmaailman innovaatioiden kehittämiselle, tuotannolle ja kaupallistamiselle. Puiston vuokralaisina on yli 340 yritystä, jotka työllistävät paikan päällä yli 8 800 työntekijää ja joiden vuosituotto ylittää 320 milj. euroa. Paikalla Suomen Invest In -tapaamisessa oli kymmenen paikallista startup- ja vakiintuneempaakin yritystä IT- ja bioteknologian alalta.

 

 

Koltsovon tiedekaupungissa delegaatio tutustui biolääketiedepuistoon ja paikallisten yritysten toimintaan.

Matkan ohessa avattiin kolme suurlähetystön ja yhteistyökumppaneiden kanssa järjestettyä näyttelyä. Ensimmäisenä päivänä avattiin Novosibirskin kaupungin pääkirjastolla Muumi-sarjakuvien ja valokuvaaja Aino Väänäsen Untrue Finns- näyttelyt. Tiistaina kulttuurikeskus Pobedassa järjestettiin Moskovassa suursuosion saaneen 100 vuotta suomalaista muotoilua -näyttelyn avajaiset. Avajaisiin osallistui viitisentoista median edustajaa ja noin kuusikymmentä kutsuvierasta.

 

Back top top