Skip to Content

Venäjän elintarvikepakotteet

Venäjä asetti länsimaisia maataloustuotteita ja elintarvikkeita tuontikieltoon vuonna 2014. Tuontikieltoon on sen jälkeen tullut joitain muutoksia. SVKK seuraa tilannetta ja päivittää tälle sivulle tietoa pakotteista.

Venäjän maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden alkuperäiset tuontikiellot on julkaistu osoitteessa: government.ru/media/files/41d4f8cdfeeb731522d2.pdf, josta löytyvät alkuperäisen kiellon kattamien tuotteiden tullinimikkeet.

Venäjän hallitus julkaisi 20.8.2014 muutoksia tähän nk. elintarvikkeiden tuontikieltolistaan. Tuontikielto ei koske enää lohenpoikasia, laktoositonta maitoa ja laktoosittomia maitotuotteita, siemenperunaa, sokerimaissia, hernettä, bioaktiivisia lisäaineita ja vitamiineja. Muutokset on julkaistu osoitteessa: government.ru/media/files/41d4fd237c91ea4213b0.pdf.

Alkuperäinen kielto kattaa mm. seuraavat tuotteet:

  • tuore, jäähdytetty tai pakastettu naudanliha; samoin sianliha; siipikarjan liha ja siitä saatavat elintarvikkeet, suolattu, savustettu, tai kuivattu liha;
  • kala ja nilviäiset; maito ja maitotuotteet, vihannekset ym;
  • hedelmät ja pähkinät; makkarat ja vastaavat tuotteet lihasta ym;
  • kasviöljyistä valmistetut tuotteet ml. juustot ja rahka;
  • elintarvikkeet, joissa on maitoa ja jotka on valmistettu kasviöljyistä. Kielto ei kata lastenruokia.

Tuontikielto oli alun perin voimassa päätöksen julkaisusta lähtien vuoden ajan ja se määrättiin koskemaan USA:sta, EU:sta, Kanadasta, Australiasta ja Norjasta tuotavia tuotteita.

Tuontikielto ei koske matkustajatuontia omaan käyttöön.

Venäjä jatkoi 25.6.2015 annetulla asetuksella No. 625 määrättyjen maataloustuotteiden, raaka-aineiden ja elintarvikkeiden tuontikiellon voimassaoloaikaa 5.8.2016 asti. Samalla tehtiin joitakin muutoksia tuotekatteeseen. Muutokset koskevat lohen, ostereiden ja simpukoiden poikasten tuonnin vapautusta sekä sellaisten rasvatuotteiden tuonnin kieltämistä, jotka sisältävät 1,5 % tai enemmän maitorasvaa.

Asetuksen epävirallinen käännös löytyy tästä linkistä.

Venäjä laajensi 13.8.2015 tuontikiellon koskemaan myös Albaniaa, Montenegroa, Islantia ja Liechtensteinia.

Ukrainan osalta tuontikielto astui voimaan vuodenvaihteessa, kun Kiovan hallinto hyväksyi Euroopan unionin kanssa solmitun assosiaatiosopimuksen taloudellisen osan voimaantulon 31.12.2015.

Venäjä on jatkanut 29.6.2016 presidentti Putinin allekirjoittamalla määräyksellä tuontikieltoa vuoden 2017 loppuun ja suolan tuontikielto astuu voimaan 1.11.2016.

Back top top