Skip to Content
Energia ja kaivannaiset Pirjo Peltola
Avoin 7240

BASF ja Norilsk Nickel yhteistyöhön akkumateriaalien raaka-ainetoimituksista eurooppalaisille valmistajille

Yhteistyön tavoitteena on toimittaa eurooppalaisille sähköautojen akkuvalmistajille paikallisesti tuotettuja katodimateriaaleja.

BASF ja Norilsk Nickel (Nornickel) kertovat yhteisessä tiedotteessaan, että yhtiöt ovat allekirjoittaneet aiepöytäkirjan yhteistyön aloittamisesta. Yhteistyön tarkoituksena on toimittaa Eurooppaan raaka-aineita, joita käytetään jatkossa litiumioniakkujen valmistukseen. Ensimmäisessä vaiheessa BASF aikoo investoida 400 miljoonaa euroa Euroopan tehokkaimpiin katodimateriaalien tuotantolaitoksiin. Aiepöytäkirjan mukaan raaka-aineet toimittaa BASFille Nornickelin Harjavallan tehdas. Nornickel takaa myös nikkeli- ja koboltti -raaka-aineiden toimitukset Venäjän kaivoksiltaan markkinahinnoin. Samalla Nornickel johtavana raaka-ainetoimittajana tuo yhteishankkeeseen merkittävää metallien jalostuksen ja markkinoinnin osaamista.

BASF toimittaa katodimateriaaleja Aasian ja USA:n markkinoille Japanissa ja Ohiossa sijaitsevien yhtiöidensä kautta. Yhteistyö Nornickelin kanssa tarjoaa alustan, joka mahdollistaa BASFin pääsyn Euroopan kasvaville katodimateriaalimarkkinoille.


Nornickel Harjavalta on merkittävä ja monipuolinen nikkelimetallien ja –kemikaalien jalostaja ja osa osa globaalia Nornickel-konsernia. Ensimmäinen Nornickelin tehdas rakennettiin Siperiaan Taimyrin niemimaalle vuonna 1935. Vuosikymmenten saatossa yhtiöstä on kasvanut maailman suurin nikkelituottaja. Konsernin toiminta keskittyy malmin etsintään, tutkimiseen, jalostamiseen ja mineraalien metallurgiseen käsittelyyn sekä perus- ja jalometallien tuotantoon ja markkinointiin.Nornickel tuottaa 14 % maailman nikkelin kokonaistarjonnasta ja on maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja. Muita konsernin merkittäviä tuotteita ovat kupari, koboltti, platina ja rhodium.

Nornickel Harjavalta Oy on SVKK:n jäsenyritys.

 

Back top top