Skip to Content
Talous ja kuluttajat Taneli Dobrowolski
Avoin 5226

BOFIT: Rosstatin tilastot vahvistavat talouden elpyneen viime vuoden loppukuukausina

Venäjän tilastoviraston Rosstatin julkaisemat viime vuoden kattavat neljännesvuositiedot BKT:n kehityksestä kertovat talouden elpymisestä.

Ennakkotietojen mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä BKT, eli kotimainen tuotanto, oli 0,3 prosenttia vuodentakaista suurempi. Myös tuonnin määrän vuosikasvu oli 0,3 prosenttia, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi viikkotiedotteessaan.

Talouden kysyntäeristä yksityisen kulutuksen määrä oli kuitenkin vielä viimeiselläkin neljänneksellä yli kolme prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin.

Kiinteitä investointeja tehtiin kolmannella ja neljännellä neljänneksellä enää vain noin puoli prosenttia vuodentakaista vähemmän. Investointien luisua on juuri näillä aikajaksoilla lieventänyt merkittävästi Jamalin niemimaan jättimäisen nestekaasuhankkeen investointi.

Eniten talouden aktiviteettia on tukenut Venäjän vienti, jonka määrä (tavarat ja palvelut) viimeisellä neljänneksellä, oli toisen ja kolmannen neljänneksen tapaan huomattavasti suurempi kuin vuotta aiemmin.

Tilastivirasto Rosstat siirretään presidentti Putinin tällä viikolla antamalla päätöksellä talousministeriön alaisuuteen.

Back top top