Skip to Content
Talous ja kuluttajat Taneli Dobrowolski
Avoin 4622

BOFIT: Venäjän taantuma vuonna 2015 oli aiempaa ilmoitettua lievempi

Venäjän tilastolaitos Rosstatin tuoreiden tilastojen mukaan Venäjän BKT supistui vuonna 2015 kolme prosenttia, kun aiemmissa tiedoissa pudotukseksi ilmoitettiin vielä 3,7 prosenttia, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT uutisoi viikkotiedotteessaan.

Talouden kysyntäerien osalta BKT-lukeman muutos parempaan päin johtuu suureksi osaksi siitä, että yksityisen kulutuksen pudotus oli 9,6 prosentin sijasta alle 9 prosenttia. Lisäksi lukemaa paransi kysyntäeriä koskeviin tietoihin sijoittuvan BKT-tilinpidon tilastovirheen muutos.

Vuoden 2015 BKT:n tason nousu ei ainakaan toistaiseksi aiheuttanut muutoksia vuoden 2016 alkupuolen kehityslukemiin. Ensimmäiset vuoden kolmatta neljännestä koskevat tiedot vahvistavat sen, että kotimainen kysyntä Venäjällä oli enää suhteellisen vähän vuodentakaista pienempi. Lisäksi alkuvuoden heikon kehityksen jälkeen Venäjän tavara- ja palveluviennin määrä oli Rosstatin mukaan kolmannella neljänneksellä lähes 7 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Tavara- ja palvelutuonnin pudotus oli enää 3 prosenttia.

Back top top