Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 2914
Kemerovon katastrofin seurauksena odotettavissa tiukennuksia paloturvallisuusvalvontaan

Kemerovon katastrofin seurauksena odotettavissa tiukennuksia paloturvallisuusvalvontaan

Elokuvateattereiden ja viihdepalvelujen sijainti saatetaan sallia vain ensimmäisessä kerroksessa.

  • Kemerovon kauppakeskuspalon jälkeen Venäjällä on kiinnitetty enemmän huomiota paloturvallisuusasioihin.
  • Paloturvallisuusvalvontaa saatetaan tiukentaa ja viihdepalvelujen sijainti rajoittaa ensimmäiseen kerrokseen.
  • Lehtitietojen mukaan Kemerovon turmateatterissa ei ollut tehty palotarkastuksia pienyrityksille myönnetyn valvontavapautuksen vuoksi.

Kemerovon traagisen kauppakeskuspalon jälkeen Venäjällä on alkanut keskustelu paloturvallisuusvalvonnan tiukentamisesta. Lehtitietojen mukaan myös elokuvateattereiden ja lapsille tarkoitettujen viihdepalvelujen sijainti kauppakeskuksissa saattaa muuttua aiempaa rajatummaksi.

Tassin mukaan Venäjän hätätilaministeriö esittää lakiin N 294-FZ ”Yrittäjien oikeuksien turvasta” muutoksia, joiden mukaan viranomaiset voisivat valvoa kauppakeskusten paloturvallisuutta kokonaisuutena, eikä erillisten omistajien, vuokraajien ja yritysten osalta erikseen, kuten tällä hetkellä.

Tarkastukset halutaan samalla tehdä vuosittain ja ilman ennakkovaroitusta, jotta tarkastettavissa kohteissa ei ehditä varautua niihin. Tarkastukset ulottuisivat jatkossa myös pienyrityksiin, mikäli niiden käyttämissä tiloissa vierailee suuria ihmismääriä. Pienyrityksillä on vielä vuoden 2018 loppuun asti voimassa kolmivuotinen vapautus tarkastuksista, niin kutsuttu ”valvontaloma”.

Tämän lisäksi hätätilaministeriöstä ehdotetaan, että Venäjän paloturvallisuusviranomainen palatutettaisiin rakennusten suunnitteluun, rakentamiseen ja korjaukseen osallistuvien viranomaisten joukkoon.

Tassille ehdotuksista kertoo hätätilaministeriön pääpalotarkastaja Rinat Jenikejev.

Viihde ensimmäiseen kerrokseen

Delovoi Peterburgin mukaan valtionduumassa käydään nyt keskustelua elokuvateattereiden ja lapsille tarkoitettujen tilojen sijainnista kauppakeskuksissa. Yhtenäistä Venäjää edustava turvallisuus- ja antikorruptiovaliokunnan varapuheenjohtaja Anatoli Vybornyj kertoo lehdelle, että duuma pohtii kyseisten tilojen sallimista vain kauppakeskusten ensimmäisessä kerroksessa.

Uudistus tulisi koskemaan myös jo rakennettuja kauppakeskuksia, mistä johtuen valtaosaan Venäjän kauppakeskuksista jouduttaisiin tekemään muutoksia. Elokuvateattereiden siirtäminen ensimmäiseen kerrokseen saattaa kuitenkin olla hankalaa, sillä teatterit vaativat korkeampia tiloja sekä erilaisia ilmastointilaitteita ja materiaaleja.

Lenfilmin pääjohtaja Eduard Pitšugin pelkää, että suurin osa Venäjän elokuvateattereista voidaan joutua jopa sulkemaan. Delovoi Peterburg kirjoittaa, että Nevafilm Researchin mukaan Venäjällä on yhteensä 1600 elokuvateatteria ja 4800 salia.

Vybornyjn mukaan parlamentti käsittelee asian kevätkauden loppuun mennessä.

Turmateatteri oli pienyritys

Kemerovossa palaneen Zimnjaja vyšnja -kauppakeskuksen neljännessä kerroksessa sijanneen elokuvateatterin omistaa OOO Zimnjaja Vyšnja Kemerovo, joka on Tassin mukaan pienyritys. Myös rakennuksen omistava Kemerovon leipomokombinaatti on pienyritys.

Vuonna 2015 alkanut pienyritysten vapautus viranomaisvalvonnasta oli estänyt tarkastukset kohteessa.

Kauppakeskus koostui vanhemmasta osasta ja uudemmasta viihdeosasta. Vanha puoli oli todettu paloturvalliseksi vuonna 2013. Saman vuonna käyttöönotettu uudempi puoli olisi ilman ”valvontalomaa” pitänyt tarkastaa kolmen vuoden päästä valmistumisestaan, eli vuonna 2016.

Back top top