Skip to Content
Kazakstan Patrik Saarto
Avoin 527
Rekrytoitko Kazakstanissa? Suosi hyvää asennetta ja hyödynnä henkilöstösi kontaktit

Kuvituskuva: Travel With/Unsplash.

Rekrytoitko Kazakstanissa? Suosi hyvää asennetta ja hyödynnä henkilöstösi kontaktit

Tärkeintä on onnistua keskijohdon rekrytoinnissa, sanoo taloushallinnon asiantuntija.

Kun yrityksesi on tullut aika ottaa paikallinen jalansija Kazakstanin markkinoilla, tarvitaan todennäköisesti myös paikallista työvoimaa. Kuten kaikkialla maailmassa, Kazakstanissakin oman joukkueen rakentamiseen liittyy kulttuurisia ominaispiirteitä, jotka on hyvä huomioida onnistuakseen.

Kazakstanilaisessa työkulttuurissa on vahva aasialainen vivahde. Johtajan rooli on suuri ja hierarkia korkea, eivätkä alaiset ole halukkaita tekemään ratkaisuja yhtä itsenäisesti kuin länsimaissa. Samalla yhteisöllisyys, yhteinen ajanvietto ja kiinnostus henkilöstön asioita kohtaan ovat erittäin tärkeitä. Syntymäpäivät on siis syytä merkitä kalenteriin.

– Ulkomaalaisen johtajan tärkein tehtävä on onnistua keskijohdon rekrytoimisessa ja rakentaa yrityskulttuuria länsimaiseksi, että työntekijät ajattelisivat itsenäisesti, sanoo taloushallintoon ja palkanlaskentaan erikoistuneen Leinonen Groupin maajohtaja Tuomas Pukkala.

Itsenäisen ajattelun pohjaksi vaaditaan usein oikean suhtautumisen kouluttaminen virheisiin ja vastuun ottamiseen. Virheitä ei tarvitse pelätä, mutta niitä ei pidä myöskään piilotella.

Rekrytointiala ei kuitenkaan ole Kazakstanissa vielä kovin kehittynyt. Rekrytointiyritykset voivat tulla kyseeseen, jos haettavana on hyvin kapeaa erikoisosaamista vaativa selkeärajainen tehtävä, mutta yleisissä työtehtävissä rekrytointiyritykset eivät välttämättä ole paras apu.

– Kun on löytänyt hyviä työntekijöitä, uusi työntekijä voi löytyä parhaiten heidän kontaktiensa kautta. Työntekijät voivat helposti löytää tuttujensa keskuudesta kiinnostuneita. Länsifirmoina erotumme työnantajien joukosta laadullisesti ja johtajuuden kannalta, Pukkala neuvoo.

Työnvälityssivustojen kautta tavoittaa helposti paljon työnhakijoita, mutta hakemusten laatu vaihtelee. Sadasta hakemuksesta vain viisi voi olla haastattelukutsun arvoisia. Monesti hakijan kunnianhimo on taitoja suurempi.

– Hyvä ratkaisu on hakea oikeaa asennetta. Kun asenne on kunnossa, siitä kyllä kasvattaa hyvän spesialistin, Pukkala sanoo.

Tuomas Pukkala esiintyi 20.4. EastChamin verkkokoulutuksessa, joka koski työlainsäädäntöä ja henkilöstöhallintoa kazakstanilaisessa yhtiössä. Leinonen Group avasi toimiston Astanaan, Kazakstaniin syksyllä 2022.

Katso koulutuksen tallenne jäsentunnuksilla:

Tilaisuuksiemme tallenteita ja aineistoja


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen?

Jäsenenä osallistut EastChamin koulutuksiin maksutta. Tutustu jäsenyyteen:

Palvelut ja edut

Back top top