Skip to Content
Elintarvikkeet ja tekstiilit Taneli Dobrowolski
Avoin 4389

Siideristä tuli maataloustuote Venäjällä

Siiderintuottajat hakivat juomalleen maataloustuotteen statusta jo pari vuotta sitten.

Venäläiset siiderintuottajat saivat maan hallitukselta vuoden vaihteessa sekä hyviä että huonoja uutisia. Yhtäältä alkoholin haittaveroa nostettiin reippaasti, mutta toisaalta siideri luokiteltiin maataloustuotteeksi, minkä ansiosta siiderintuottajat ovat nyt oikeutettuja maataloustuottajille tarkoitettuihin maataloustukiin ja lainasubventioihin.

Siiderintuottajat hakivat juomalleen maataloustuotteen statusta jo pari vuotta sitten, eli sen jälkeen, kun vastaava status myönnettiin venäläisille viineille. Siiderintuottajat perustelivat hakemustaan muun muassa sillä, että viininviljelyä harjoitetaan vain Venäjän eteläosissa, mutta siiderintuotannossa tarvittavia omenoita kasvaa lähes kaikkialla Venäjällä.

St.Anton-siidereitä valmistavan Jablotshnyi Spas -yrityksen toimitusjohtaja kertoo RBC-lehden haastattelussa olevansa tyytyväinen hallituksen päätökseen.

— Sen myötä, että siideri on luokiteltu maataloutuotteeksi, siiderintuottajat voivat nyt hakea tuotantotukia uusien omenatarhojen perustamiseksi, osallistua maataloustuottajien messu- ja markkinatapahtumiin ja mainostaa tuotteitaan vapaammin, Oleg Gorelov sanoo.

Kotimainen siiderintuotanto on viime vuosina ollut kasvussa Venäjällä. Kun vielä viisi vuotta sitten noin 70 prosenttia Venäjällä myytävistä siidereistä tuotiin ulkomailta, niin vuonna 2015 tuontisiidereiden osuus oli laskenut 40 prosenttiin. Siidereiden suosio on ollut kasvussa ja viime vuonna sitä myytiin ensimmäistä kertaa enemmän kuin likööreitä. Viime vuonna siiderin myynti oli jo lähes nelinkertaistunut vuoteen 2014 verrattuna.

Tämän vuoden alussa Venäjän hallitus korotti rajusti siidereille kohdistuvaa alkoholin haittaveroa. Haittavero nousi yhdeksästä ruplasta 21 ruplaan, eli noin 30 senttiin litraa kohden.

Back top top