Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 2309
Venäjän laittomille kaatopaikoille neljä vuotta lisäaikaa

Kuvituskuva.

Venäjän laittomille kaatopaikoille neljä vuotta lisäaikaa

Venäjä joutuu jälleen joustamaan jäteuudistuksessa.

Venäjän ympäristöministeriö on antanut laittomille kaatopaikoille luvan toimia vielä neljä vuotta, uutisoi Vedomosti. Taustalla on puute laillisista kaatopaikoista.

Alueet on nyt määrätty rekisteröimään laittomat kaatopaikat, jotta viranomaiset voivat päättää, mitä niistä voidaan käyttää. Lehden mukaan kyse on jopa 5000 kaatopaikasta.

Venäjä joustaa näin jo kolmatta kertaa jäteuudistuksen toteuttamisessa. Aiemmin Moskova ja Pietari saivat jäteoperaattoreidensa valintaan lisääaikaa vuoteen 2022 asti ja sen jälkeen jätemaksuja on tarkistettu, kun laittomat kaatopaikat ovat osoittautuneet edelleen halvemmaksi ratkaisuksi.

Pakon edessä

Venäjän ympäristöoperaattorin edustaja kuvailee Vedomostille laittomien kaatopaikkojen käytön jatkamista epämiellyttäväksi, mutta pakolliseksi toimenpiteeksi. Alalla ollaan huolissaan, sillä kaatopaikat ovat tikittäviä aikapommeja.

Kaikkialla laittomien kaatopaikkojen käyttöä ei välttämättä jatketa luvasta huolimatta. Esimerkiksi Moskovan alueen kunnallistekniikan ministeriöstä vakuutellaan Vedomostille, että ympäristöministeriöltä ei ole aikomusta pyytää lupia laittomien kaatopaikkojen käytön jatkamiseen.

Venäjällä muodostuu vuosittain 70 miljoonaa tonnia yhdyskuntajätettä, josta kierrätetään vain 5-7 prosenttia. Laillisia kaatopaikkoja on 1099, ennallistamista odottaa 8300 kaatopaikkaa.

Lue lisää:

https://www.eastcham.fi/jatehuoltouudistus/

Venäjä luo yhtenäisen jätteenkäsittelyn kirjanpitojärjestelmän vuoteen 2021 mennessä

Back top top