Skip to Content
Jäsenyritykset

Pohjois-Eurooppa houkuttaa harjaantuneita maailmanmatkailijoita

Matkailuala odottaa yhä epätietoisena koronapandemian kukistumista. Monien on matkustettava poikkeusoloissakin, mikä on luonut korvaavia mahdollisuuksia Easy Travelille Helsingin ja Pietarin välille.

Teksti Patrik Saarto  Kuva Easy Travel

On vuosi 2005. Murmanskilaissyntyinen Alexander Sirota on valmistunut Rovaniemen ammattikorkeakoulusta matkailualalle ja perustaa oman yhden hengen yrityksen. Kokemusta on jo karttunut kalastusmatkojen järjestämisestä Kuolan niemimaalle, mutta nyt kohderyhmänä ovat venäläiset, jotka haluavat Lappiin viettämään vuodenvaihteen juhlia.

Viisi vuotta myöhemmin Lappi ei enää riitä, eikä vuodenvaihteen pääsesonkikaan. Yhteistyökumppanit tarvitsevat Sirotan asiantuntemusta ympäri vuoden. Sirota muuttaa etelään Helsingin seudulle ja laajentaa kesäsesonkiin, valikoimissa on mökki- ja kalastusretkiä sekä kaupunkikierroksia. Pian matkakohteisiin tulevat mukaan Ruotsi, Norja ja Tanska, sillä kasvanut kansainvälinen asiakaskunta haluaa nähdä muutakin kuin Suomen.

Näin kasvoi matkailualan yritys Easy Travel. Tänä päivänä Sirotan johtamassa yrityksessä työskentelee 14 ihmistä kuudessa kaupungissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Yritys toimii B2B-segmentissä toteuttaen matkoja avaimet käteen -periaatteella Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan.

– Tavoitteenamme on järjestää parhaat mahdolliset elämykset Pohjoismaissa, Sirota lupaa.

Easy Travelin asiakaskunnasta kolmannes tulee Venäjältä. Muita suurimpia asiakasalueita ovat Keski- Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja arabimaat. Sirotan mukaan Pohjois-Eurooppa houkuttelee matkailijoita, jotka ovat jo kiertäneet Keski- ja Etelä-Euroopan suosituimmat kohteet.

– Tänne tulevat matkustajat ovat ”matkustamisen ammattilaisia”, he ovat matkailleet paljon ennen tänne tuloaan. He haluavat jotakin erikoista ja tässä Pohjoismaat ovat hyvä tuote, Sirota kuvailee.

”Tänne tulevat matkustajat ovat matkustamisen ammattilaisia”

Ei liene yllätys, että pohjoiseen vetää ennen kaikkea luonto. Pohjoismaissa on myös turvallista ja ihmiset tutkitusti maailman onnellisimpia. Talvisin monet jättävät kaupunkien pölyt taakseen ja suuntaavat Lapin luontoon nauttimaan erilaisista aktiviteeteista, kesällä matkataan enemmän Baltiaan ja kierretään useammassa maassa kerralla. Samassa rytmissä liikkuvat myös Easy Travelin Suomen työntekijät Rovaniemen ja Helsingin toimistojen välillä.

Erojakin Pohjoismaista löytyy. Sirotan mukaan Suomen Lappi tarjoaa tällä hetkellä parhaan matkailuinfran Ruotsin ja Norjan Lappiin verrattuna. Norjassakin on viime vuosina alettu panostaa pohjoiseen.

Suomi on talven ykkösmaa

Venäläiset asiakkaat painottuvat edelleen vuodenvaihteen sesonkiin. Tuon parin viikon juhlakauden ajaksi asiakkaita tuli ennen koronapandemiaa vuosittain 2000-2500. Matkat ovat perhelomia, joilla tavataan joulupukkia sekä ajetaan huskyillä, poroilla ja moottorikelkoilla.

Suurin osa Easy Travelin venäläisistä asiakkaista istuu Moskovassa. Suomen lähialueilta, kuten Pietarista, ei asiakkaita juuri tule, sillä Suomi on heille niin tuttu, monilla on Suomen puolella mökkejäkin. Moskovasta ja Moskovan kautta sen sijaan tullaan matkatoimistojen asiakkaina.

– Suomesta on aika vahva ja hyvä mielikuva. Kun puhutaan talvesta, yleensä Suomi tulee aina ensimmäisenä. Moskovassa on paljon lunta, mutta se on erilaista, ja monet haluavat päästä Moskovasta pois oikeaan talveen, Sirota naurahtaa.

”Kun puhutaan talvesta, yleensä Suomi tulee aina ensimmäisenä.”

Mielikuviin ja matkailuun vaikuttavat tietysti myös kansainvälinen politiikka ja Venäjän taloudellinen tilanne. Suomi on EU:n jäsen, mutta asiakkaat näkevät Suomen ystävällismielisempänä maana kuin vaikkapa Saksan tai Ranskan. Ukrainan kriisi vaikutti negatiivisesti paitsi kansainvälisiin suhteisiin, myös venäläisten kotitalouksien ostovoimaan, joka oli alkanut heikentyä jo kriisiä aikaisemmin.

Tämän vuoksi Easy Travel on viime vuosina panostanut muihin markkinoihin. Venäjällä on tutut vakioasiakkaat ja markkinointi tapahtuu pitkälti suosittelujen kautta. Kilpailuetuna Easy Travelilla on venäjänkielentaitoinen henkilöstö. Venäläinen ymmärtää, mitä toinen venäläinen haluaa ja siksi venäläisasiakkaat etsivät mieluiten yrityksiä, joissa saa apua venäjäksi, Sirota kuvailee. Suhteita pidetään yllä myös rajojen ollessa kiinni.

– Nyt kun mitään ei tapahdu, on tärkeää olla yhteydessä yhteistyökumppaneihin, puhua pienistä asioista ja muistuttaa, että me olemme täällä. Jos he tarvitsevat jotain, olemme aina auki ja vielä elossa, Sirota sanoo.

Helsinki-Pietari-Helsinki aukesi syksyllä

Kuten tunnettua, koronapandemia iski ensimmäisenä palvelualoille, ennen kaikkea matkailuun. Ala ei ole vieläkään päässyt elpymään, eivätkä edes rokotteet ole hälventäneet sumua tulevaisuudennäkymien tieltä.

– Joka päivä tulee uusia haasteita. En tiedä, mitä odottaa kesältä – tuleeko tänne ketään, matkustellaanko kotimaassa. Kaikista pahin on epäselvyys. Pitäisikö jaksaa vuoden vielä vai mitä pitäisi tehdä? Sirota harmittelee.

Easy Travel on pärjännyt pitkälti vahvan kassan turvin, mutta hanskojakaan ei ole tiputettu. Venäjä höllensi kansalaisiltaan matkustusrajoituksia vähitellen muun muassa terveys- ja sukulaissyistä johtuvissa rajanylityksissä ja ulkomaalaisetkin pääsivät maahan erityisluvilla. Tähän saumaan Easy Travel avasi syyskuussa minibussiyhteyden Helsingin ja Pietarin välille.

– Syyskuusta lähtien tuote on kehittynyt hyvin. Meillä on pieniä, kahdeksanpaikkaisia minibusseja, ne lähtevät melkein joka päivä täysinä, Sirota kertoo.

Matkustajat ovat enimmäkseen Suomessa pysyvästi asuvia venäläisiä, joiden on hoidettava Venäjällä asioita. Monilla on Venäjällä omaisia, kiinteistöjä, laskuja ja muuta välttämätöntä ja etenkin iäkkäämmät hoitavat terveysasioita mieluiten äidinkielellään kotikonnuillaan. Venäjälle lähdetään myös ottamaan koronarokote. Venäjältä Suomeen on tullut asiantuntijoita ja KHL:n väkeä, kuten erotuomareita. Jonkin verran kyydissä on ollut myös suomalaisia asiantuntijoita.

Vastuullisuus on ollut tärkeällä sijalla palvelussa. Easy Travel on ollut matkustajien suhteen tarkka, eikä kyytiin ei ole otettu Venäjälle silkkaan hauskanpitoon hamuavia bileporukoita.

Pandemia jatkuu, mutta seuraava askel on jo selvä. Easy Travel aloittaa Easy Express -palvelun, jossa samojen autojen kyydissä voi toimittaa dokumentteja Venäjälle tai Venäjältä. Tämä auttaa esimerkiksi silloin, kun on tarve lähettää oikeanlaisella paperilla ja leimalla varustettu sopimus yli rajan.

Easy Travel

  • perustettu 2005
  • Henkilöstö 14
  • Liikevaihto 7 milj. €

Artikkeli on julkaistu Venlassa 1/2021. Lue näköislehti jäsentunnuksilla:

Venla 1/2021

Back top top