Skip to Content
Jäsenyritykset

Vihreän siirtymän rahoittaja

Rosbank tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman vastuullisen rahoituksen tuotteita. Pankki pitää ESG-sidonnaisia tuotteita erityisen ajankohtaisina suomalaisille yrityksille, jotka toimittavat Venäjälle energiamurrokseen liittyviä laitteita.

Teksti Inga Kairo Käännös Patrik Saarto Kuvat Rosbank, Shutterstock

Rosbank paneutui kestävän kehityksen kysymyksiin jo kauan ennen kuin siitä tuli muotia, sanoi pankin hallituksen puheenjohtaja Ilja Poljakov Itäisessa talousfoorumissa Vladivostokissa. Osana kansainvälistä Société Générale -pankkia Rosbank huomioi ESG:n omassa strategiassaan.

Rosbank hyödyntää ESG-periaatteiden noudattamisessa 360 asteen lähestymistapaa osakkeenomistajista asiakkaisiin ja työntekijöistä valvojiin, kertoo kansainvälisistä asiakassuhteista vastaava Senior Vice President Oleg Vindman.

– Käytämme Société Généralen riskiarviomenetelmiä ja vastuullisten toimitusten ohjelmaa. Keskustelemme kumppaneidemme kanssa ja kerromme, miksi tämä on tärkeää, Vindman sanoo. Rosbank tarjoaa tuotteillaan erilaisia mahdollisuuksia vastuulliseen rahoitukseen ja sijoittamiseen. Pankki tarjoaa asiakkailleen vihreitä ja kestävään kehitykseen sidottuja velkakirjoja ja lainoja.

Rosbank on Vindmanin mukaan toistaiseksi ainoa pankki Venäjällä, joka tarjoaa myös vaikuttavuussijoittamista eli Impact Investing -sijoittamista osana henkivakuutustuotteita.

Kuvassa kansainvälisistä asiakassuhteista vastaava Senior Vice President Oleg Vindman.

Rosbankin kansainvälisistä asiakassuhteista vastaava Senior Vice President Oleg Vindman. Kuva: Rosbank.

Kiinnostus kasvaa räjähdysmäisesti

Rosbankissa on huomattu kiinnostuksen kestävään kehitykseen lähteneen räjähdysmäiseen kasvuun. Kiinnostus ei ole jäänyt vain puheen asteelle, vaan johtaa yhä useammin konkreettisiin toimenpiteisiin yrityksissä aina ESG-raporteista ja -strategioista prosessien, tuotantolaitosten ja jätehuollon modernisointiin.

– Vielä muutama vuosi sitten kestävä kehitys oli vain lähinnä suurten kansainvälisten toimijoiden ja venäläisten vientiyritysten asia. Nyt yhä useampi pienempikin venäläisyritys kulkee sitä kohti, Vindman havainnoi.

Kyse on myös tietoisuuden leviämisestä venäläisyleisön keskuudessa. Venäläiset kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tavaroiden sosiaalisista ja ekologisista ominaisuuksista niiden laadun ohella. Trendi ei enää käänny, vaikka koronapandemia ja kuluttajien reaalitulojen lasku ehkä onkin hieman hidastanut sitä.

Trendi ei enää käänny.

Yritysten ja kuluttajien lisäksi vihreä rahoitus kiinnostaa myös paikallishallintoja. Toukokuussa 2021 Moskova laski ensimmäisenä Venäjällä liikkeelle vihreitä velkakirjoja, joilla rahoitetaan metron rakentamista ja bussikaluston uusimista sähköbusseilla. Tavoitteena on vähentää saasteita ja päästöjä. –

– Rosbank on ylpeä, että olimme yksi tämän Venäjälle merkityksellisen liikkeellelaskun järjestäjistä, Vindman sanoo.

Venäjän markkinoille tulee olemaan kriittisen tärkeitä juuri siirtymävaiheeseen kohdennetut rahoitustuotteet. Vaikka yritykset ilmoittaisivat tähtäävänsä heti huomenna hiilineutraalisuuteen, ei raaka-aineisiinja hiilivetyihin painottuvassa taloudessa moni yritys ole tavoitteessa kyllin nopeasti päästäkseen mataliin päästöihin sidottujen rahoitustuotteiden piiriin.

Vindmanin mukaan siirtymävaiheen tuotteet tulevat olemaan pian olennainen osa vastuullista rahoitusta Venäjällä.

– Rosbank tarjoaa myös ESG-sidonnaista kaupan rahoitusta. Se on erityisen ajankohtaista suomalaisille vientiyrityksille, jotka toimittavat energiamurrokseen liittyvää teknologiaa Venäjälle, Vindman sanoo.

Suomalaiset auttavat täyttämään ESG-vaatimukset

Rosbankin mukaan venäläisistä teollisuudenaloista ESG-sidonnaisista rahoitustuotteista ovat tähän mennessä olleet kiinnostuneimpia kaivosteollisuuden ja kemianteollisuuden yritykset, kuten Rusal, Polymetal ja Metalloinvest. Yksi tuoreimmista esimerkeistä on lannoitevalmistaja Uralkali. –

– Ensimmäisten lannoitevalmistajien joukossa Itä-Euroopassa Uralkali allekirjoitti 18 pankin kanssa sopimuksen 1,25 miljardin dollarin viisivuotisesta syndikaattilainasta, joka on sidottu yhtiön kestävän kehityksen tunnuslukuihin, Vindman kertoo.

Rahoitustuotteet ovat alkaneet kiinnostaa myös vähittäiskauppaa, tietoliikennealaa, maataloutta ja elintarviketeollisuutta. Kiinnostus leviää myös yhä pienempiin yrityksiin, jotka joutuva noudattamaan asiakkaidensa vaatimuksia. Kannustimena on myös lainojen edullisuus, kun määrätyt ESG-tavoitteet saavutetaan.

Rosbankilla ymmärretään myös pankkien ratkaiseva osa talouden muutoksessa. Pankeilla on käsissään rahoituksen avaimet ja mitä enemmän vastuullisia rahoitustuotteita ne tarjoavat, sitä nopeammin Venäjän talous vihertyy.

Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa Vindman pitää lupaavimpina aloina vihreän rahoituksen mahdollistamille kaupoille uusiutuvaan energiaan ja metsäsektorille sijoittuvia toimituksia Suomesta Venäjälle. Suomalaiset yritykset ovat johtavia kestävän kehityksen saralla ja näillä aloilla ollaan jo aktiivisesti mukana Venäjän markkinoilla.

– Suomalaisten yritysten innovaatiot ja toiminnan korkeat standardit kestävän kehityksen saralla auttavat paikallisia yrityksiä täyttämään omat ESG-vaatimuksensa. Tämäkin muuttaa toimialoja entistä vastuullisemmiksi, Vindman toteaa.

Rosbank

  • Perustettu 1993
  • Osa Société Générale -pankkia

Artikkeli on julkaistu Venlassa 2/2021. Lue näköislehti jäsentunnuksilla:

Venla 2/2021


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top