Skip to Content
Klubit

Kerstin ja sattumia Venäjän mediassa

Moni Venäjän pariin eksynyt on saattanut kuulla kertomuksen uteliaista vanhuksista, joita putoili ikkunasta, kunnes kertoja kyllästyi katsomaan heidän putoiluaan ja lähti Maltsevyjn torille. Torilla puhuttiin, kuinka sokealle oli lahjoitettu neulottu šaali.

Teksti: Patrik Saarto     Kuvat: Patrik Saarto, Satu Niemelä

Koko artikkelin lukeminen edellyttää kirjautumisen jäsentunnuksilla.

Kertomus on absurdi eikä liity mihinkään, mutta on osa Daniil Harmsin tunnettua, 1930-luvulla julkaistua kertomuskokoelmaa Sattumia. Harms ei voinut olla tulematta mieleeni, kun Ylen kokenut Venäjä-toimittaja Kerstin Kronvall vieraili Etelärannassa kertomassa Venäjän mediasta. Kronvallin sattumat venäläisviestimien parissa olivat miltei yhtä absurdeja kuin Harmsin kertomukset, mutta niistä poiketen todellista arkea.

Televisio – uutislähteiden ykkönen

Tiedon ja viihteen venäläiskuluttajat on luokiteltu asiantuntijapiireissä joskus osuvasti netti-Venäjään ja televisio-Venäjään. Samansuuntaisen jaon teki myös Kronvall, jonka mukaan tavallinen venäläisissä suurkaupungeissa matkustava suomalainen unohtaa helposti, että kaupunkien ulkopuolella asuu se noin sadan miljoonan henkilön kansa, jolle televisio on yhä tärkein uutisten lähde. 

Vain kolme televisiokanavaa näkyy koko maassa. Kaksi niistä on uutiskanavia – ykköskanava ja Rossija, eli toinen kanava.

– Ei voi sanoa, että ne olisivat suoraan valtion alaisuudessa, mutta ne toimivat valtion käskyvallan alaisuudessa. Itse asiassa saattaa olla jopa niin, että näistä televisiokanavista on tullut vielä paavillisempia kuin paavi itse, eli ne varovat hyvin paljon sitä, että mitä ja millä tavalla he kertovat, Kronvall kuvaili. 

Vaikka internetin kautta voi löytää tiensä monenlaisen kansainvälisen tiedon alkulähteille, on verkko täynnä myös mitä kummallisempia sivustoja. Kronvallin mukaan Venäjällä, erityisesti nuorten miesten keskuudessa, ovat suosittuja eräänlaiset salasivut, joilla kirjautuneet kokevat olevansa jonkin vain harvoille saatavilla olevan tiedon äärellä. Tieto voi olla mitä vain – vaikkapa kuvatodisteita siitä, että presidentti Vladimir Putinin keho on jo useaan kertaan vaihdettu.

Oheisella videolla Kronvall antaa vinkkinsä Venäjän median lukemiseen.

 

Radio – musiikkia matkalle

Myös radio on pitänyt Venäjällä pintansa, mutta sen ensisijaisena funktiona on Kronvallin mukaan musiikin kuuntelu autoissa ja liikennevälineissä. Erikseen Kronvall nosti esiin moskovalaisen Eho Moskvyn eli Moskovan kaiun, joka on tasapainoillut Venäjän mediakentässä päästämällä ääneen kaikenlaisia näkemyksiä.

Kronvallin mukaan tämä on kanavan päätoimittajan, Aleksei Venediktovin, tärkein tavoite.  

– Hän on myös sanonut, että yksi hänen tärkeimmistä tehtävistään on poistaa toimittajilta itsesensuuri. Hän jopa kutsuu sitä itsesensuurivaistoksi, koska toimittajia kuitenkin sen verran häiritään ja pelotellaan Venäjällä, Kronvall kertoi.

Lehdistö – omistaja päättää

Lehdistö on Venäjällä laaja, mutta kaikkia lehtiä ei lueta koko maassa. Laajin valikoima lehtiä on tarjolla Moskovassa. Kronvallin mukaan venäläisessä lehdistössä on yksi merkittävä ero suomalaiseen verrattuna.

– Kun Suomessa avaa aamun lehdet, niin voi melkein sanoa, että kaikilla on sama pääuutinen. Suomessa puhutaan yhdestä asiasta kerrallaan. Venäjällä ei ole näin. Venäjällä ensimmäisen sivun jutut ovat hyvin erilaisia ja ne riippuvat siitä, kuka omistaa lehden, mikä on hänen tavoitteensa, mitä hän haluaa tuoda esille, Kronvall valotti.

Toimittajana Kronvall seuraa laajasti venäläisiä lehtiä. Hallituksen Rossijskaja Gazeta voi olla monien mielestä tylsä, mutta se on tärkeä, sillä siinä uutisoidaan lakiuudistuksista ja hallinollisista muutoksista. Vaikka TASS ja Interfax ovat tärkeitä, leviävät RIA Novostin nostamat aiheet yleensä kaikkiin muihinkin lehtiin. 

Päivälehdistä Kronvall nosti Ališer Usmanovin omistaman Kommersantin, viikkolehdistä asialehti Argumenty i faktyn. Moskovalainen oppositiolehti, Konstantin Rentšukovin omistama Nezavisimaja Gazeta, voi olla hänen mukaansa vaikeaselkoinen, mutta sisältää usein hyviä analyysejä.

Venäjällä ensimmäisen sivun jutut ovat hyvin erilaisia ja ne riippuvat siitä, kuka omistaa lehden.

Kommersantia hän suositteli etenkin lehden toimittajan Andrei Kolesnikovin ansiosta. 

– Kommersantilla on äärimmäisen tärkeä toimittaja, Andrei Kolesnikov, joka on Kremlin poolissa. Kremlin pooli on ryhmä toimittajia, joilla on oikeus kulkea Putinin seurueessa ja päästä näihin kaikkiin tilaisuuksiin, joissa Putin liikkuu. Kolesnikovilla on ilmeisen hyvät ja läheiset suhteet Kremliin, jos on jotain uutta tulossa, niin hän sen kyllä tietää.

Kronvall kertoi myös selvittäneensä taannoin Venäjän luetuimpia lehtiä painosmäärän mukaan. Suurin painosmäärä oli yllättäen eräällä parapsykologialehdellä.

– Siinä esimerkiksi on kerrottu paljon siitä, että kannattaa pitää pyramidia mukana, kun liikkuu liikenteessä, pyramidi kerää kaikki pahat voimat itseensä ja silloin ei joudu liikenneonnettomuuteen, hän muisteli.

Kronvall sai lahjaksi tuoreen Venäjän-kaupan oppaan.

Back top top