Skip to Content
Klubit

Näin ulkomaalaisten työntekijöiden valvonta kiristyy Venäjällä – ”Terveystarkastukset ovat paluu vanhaan”

Ulkomaalaisten työntekijöiden on käytävä läpi rekisteröintiprosessi ja vuosittainen terveystarkastus. 

Teksti Patrik Saarto

Venäjällä astuu 1.3.2022 voimaan uudet säännöt, jotka velvoittavat tietyt ulkomaalaisryhmät rekisteröimään sormenjälkensä ja antamaan biometrisen valokuvansa sekä käymään terveystarkastuksissa näillä näkymin kerran vuodessa.  

Velvollisuus koskee kaikkia ulkomaalaisia, jotka saapuvat 29.12.2021 jälkeen Venäjälle töihin tai oleskelevat yhtäjaksoisesti 90 päivää Venäjällä, lukuun ottamatta alle 6-vuotiaita lapsia, diplomaatteja ja kansainvälisten järjestöjen työntekijöitä perheineen, Valko-Venäjän kansalaisia sekä muita erityisryhmiä, kuten pakolaisia. 

Velvollisuus ei koske väliaikaisen tai pysyvän oleskeluluvan haltijoita, sikäli kun henkilö on aiemmin tehnyt terveystarkastuksen, rekisteröinyt sormenjäljet ja antanut valokuvan. Poikkeuksena ovat HQS-statuksen perusteella saadun oleskeluluvan haltijat, joiden tulee lupaa hakiessa tai uusiessa käydä terveystarkastuksessa. 

Pahimmilta kiristyksiltä todennäköisesti vältytään 

Muutos on herättänyt runsaasti keskustelua Venäjän-kaupan ammattilaisten keskuudessa, sillä siihen sisältyi aluksi terveystarkastusten tekeminen neljästi vuodessa. Kansainväliset kaupan järjestöt, Suomalais-Venäläinen kauppakamari mukaan lukien, lähestyivät Venäjää yhteisellä kirjeellä sääntöjen aiheuttaman huolen ilmaisemiseksi. 

– Alkuvaiheessa näytti, että vaatimukset ovat aika kohtuuttomia, mutta tällä hetkellä näyttää, että pahimmalta vältyttiin. Itse asiassa nämä terveystarkastukset ovat vähän kuin paluu vanhaan, eli ennen kuin HQS-statusta oli olemassa Venäjällä. Silloinhan käytiin vuosittain vastaavissa terveystarkastuksissa, sanoo Forte Tax & Law -lakitoimiston toimitusjohtaja Mika Kokkonen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin koulutuksessa. 

Uusien sääntöjen taustalla on 29.12.2021 voimaan astunut ulkomaalaisten oikeudellista asemaa koskeva lakimuutos 274-FZ sekä 19.11. annettu terveysministeriön käsky 1079n. Kokkosen mukaan laki määrää, mitä tehdään ja käsky, miten tehdään.  

Maaliskuun alkuun mennessä julkaistaan myös uudet lääkärintodistusmallit, joita tulee jatkossa käyttää. Samalla lääkärintodistuksien voimassaoloaikaa pidennettäneen 12 kuukauteen. 

Näin ulkomaalaisen Venäjälle töihin saapuvan tulee toimia 

HQS-statuksella, työluvalla, patentilla tai teknisen spesialistin tai asentajan asemassa töihin saapuvan tulee käydä terveystarkastuksessa, valokuvauksessa ja rekisteröimässä sormenjälkensä 30 päivän kuluessa maahan saapumisesta. Patentilla tarkoitetaan työlupaa henkilölle, jonka kotimaasta ei tarvita Venäjälle viisumia. Prosessin kustannukset ovat toimipaikasta riippuen noin 1000 – 10 000 ruplaa.

Vertailun vuoksi – turistien, liikematkalaisten, opiskelijoiden, työlupalaisten perheenjäsenten ja muiden vastaavien ryhmien, jotka aikovat olla Venäjällä yhtäjaksoisesti yli 90 päivää, tulee suorittaa samat velvollisuudet 90 päivän kuluessa. Heidän kohdallaan ”laskuri” nollautuu käymällä Venäjän ulkopuolella ennen 90 päivän täyttymistä. 

Terveystarkastuksissa käydään läpi seitsemän vastaanottoa tai näytettä – yleislääkäri, verikoe, virtsanäyte, röntgenkuva, sukupuolitaudit, psykologi ja PCR-testi. 

Moskova 

  1. Terveystarkastus jollakin akkreditoidulla klinikalla. 
  2. Sormenjäljet ja valokuvaus joko Moskovasta lounaaseen sijaitsevassa Saharovon migraatiokeskuksessa tai sen toimipisteessä Moskovan Bahrušina ulitsalla (Bakhrushin St bld. 1). 
  3. Todistukseksi sormenjälkien rekisteröimisestä ja valokuvan antamisesta noudetaan noin viidessä päivässä valmistuva muovinen kortti samasta paikasta, jossa toimenpiteet suoritettiin. 

Pietari 

  1. Terveystarkastus jollakin akkreditoidulla klinikalla.
  2. Sormenjäljet ja valokuvaus Yhtenäisessä asiakirjakeskuksessa (Krasnogo Tekstil’shchika, 10-12 lit. B). Jos terveystarkastuksen tekee samassa osoitteessa sisäministeriön toimipisteessä, toimenpiteet voi tehdä yhtenä päivänä. 
  3. Todistukseksi sormenjälkien rekisteröimisestä ja valokuvan antamisesta noudetaan noin viidessä päivässä valmistuva muovinen kortti samasta paikasta, jossa toimenpiteet suoritettiin. 

Ole tarkka ja varmista asiat etukäteen 

Akkreditoitujen klinikoiden lista kasvaa jatkuvasti, joten tilanne on hyvä tarkistaa, ennen kuin alkaa varata aikaa. Kokkonen suosittelee myös soittamaan klinikalle ja varmistamaan, että paikan päällä tiedetään klinikan tulleen lisätyksi listalle. Röntgenkuvien kohdalla on hyvä muistaa, että kuvat ovat nykyisen käytännön mukaan voimassa 12 kuukautta, joten alle vuoden vanha kuva kannattaa ottaa mukaan, jolloin uuteen röntgenkuvaan tarvitse mennä.  

Moskovan Bahrušina-kadulla on viime aikoina ollut ruuhkaa, joten siellä valokuvat ja sormenjäljet on otettu toistaiseksi vain työlupaa hakevilta, pidentäviltä tai muuttavilta henkilöiltä. 

Pietarissa on lisäksi syytä olla tarkkana, että jos terveystarkastuksen tekee samassa paikassa sormenjälkien ja valokuvan antamisen kanssa, terveystarkastukseen ei mene koronatartunnan saaneena. Vaarallinen tartuntatauti, kuten korona, on peruste hylätä työlupa ja -viisumi. Koska kyse on sisäministeriön toimipisteestä, tiedot välittyvät ministeriölle heti. Hylkäys tarkoittaa sitä, että maasta on poistuttava kolmen päivän kuluessa. 

Varaa riittävästi aikaa 

Yllä kuvatun prosessin on hiljattain käynyt läpi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin Pietarissa työskentelevä palvelujohtaja Tarja Teittinen. Pietarin Krasnogo Tekstilštšika -kadulla kuljettiin Teittisen mukaan usean luukun kautta, joskin paikalla oli myös paljon henkilökuntaa ohjaamassa. 

Sormenjäljet otettiin tarkasti jokaisesta sormesta ja valokuvaus vastasi passikuvausta. Lääkärintarkastusten kierros eteni varsin ripeästi, kun kaikki oli kunnossa.  

– Se oli vähän kuin olisi käynyt rastireitin läpi – kerää kaikki leimat. Jonottamaan valitettavasti joutuu, oma suoritus kesti kaksi ja puoli tuntia, mutta siellä on ihmiset joutuneet olemaan nelisenkin tuntia, Teittinen kertoo. 

Moskovassa Suomalais-Venäläisen kauppakamarin maajohtaja Jukka Huuhtanen kävi suorittamassa lääkärintarkastukset kokemuksen vuoksi Saharovon keskuksessa kaupungin ulkopuolella. Myös Huuhtanen selvisi kierroksesta nopeammin kuin moni oli etukäteen varoitellut. Saharovossa on käytävä  kaikkiaan kolmesti – sormenjäljet ja valokuvaus sekä lopulta valmiin todistuksen hakeminen vaativat erillisen käynnin.

– Alle kahden tunnin suoritus, josta noin puolet meni ensimmäiseen turvatarkastukseen jonottaessa ja toinen puolikas lääkärintarkastuksissa ja maksamisessa, Huuhtanen kertoo ensimmäisestä käynnistään  

Forte Tax & Law -lakitoimiston toimitusjohtaja Mika Kokkonen esiintyi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsentilaisuudessa 3.2.2022. 

Lue lisää jäsenten tietopankista:

https://www.eastcham.fi/tietopankki-jasenille/henkilostohallinto/ulkomaalaisten-tyontekijoiden-terveystarkastukset-sormenjaljet-ja-valokuvaus/


Eikö yrityksesi ole vielä Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top