Skip to Content
Klubit

Visiona Venäjä – Venäjän-kaupan uusi suunta tuo tullessaan…

2010-lukua on enää yhden joulukuun verran jäljellä. Vuosikymmen on ollut jälleen vauhdikas ja vaikka monia vanhoja lommoja on oiottu, on pelti maailmanpolitiikan ja globaalin talouden baanoilla kolissut.

Venäjän-kaupan ramppeja kiertäneet ovat saaneet tuntea luistoa ulkokaarteessa ja jännittää, suljetaanko kaistoja edestä. Vaikka liikennesääntöjä on muutettu, on muutoksiin myös alettu nopeasti sopeutua. Venäjän-kaupan kaistoilla on laskettu nopeuksia, mutta ne vetävät yhä.

Kysyimme Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vuotuisessa Visiona Venäjä -seminaarissa viideltä Venäjän-kaupan asiantuntijalta, mitä navigaattorin itälaidalla näkyy uuden vuosikymmenen kynnyksellä. Kamarin suosituimmaksi jäsentapahtumaksi kehittynyt seminaarikin täytti tänä vuonna pyöreitä.

– Nyt kymmenen vuotta täyttävässä tilaisuudessa on hyvä katsoa eteenpäin, miltä näyttää Venäjän-kaupan uusi suunta 2020 ja mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan, Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen sanoi tervehdyssanoissaan.

Lähdetään katsomaan, mitä uudelle vuosikymmenelle visioitiin.

Venäjän-kaupan uusi suunta tuo tullessaan…

https://www.instagram.com/p/B5cwxOHl_vp/?utm_source=ig_web_copy_link

…parempaa liiketoimintaympäristöä

East Office of Finnish Industriesin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen suosittelee seuraamaan, mitä tapahtuu vaalivuosina 2021 ja 2024. Parin vuoden päästä Venäjällä valitaan jälleen uusi duuma ja vuonna 2024 on odotettavissa presidentin vaihdos niin Venäjällä kuin Suomessakin.

– Se näkyy vasta lähempänä vuotta 2024 ja on liike-elämän kannalta sikäli positiivinen asia, että mitään suuria muutoksia ei ole näköpiirissä, mutta toisaalta ei parannuksiakaan, Veijalainen pohti.

Kokonaisuudessaan Venäjän-kaupassa on nyt kuitenkin positiivista värettä. East Office näkee myös Venäjän taloudessa nousupainetta ensi vuonna.

– Yleisesti liiketoimintaympäristö on parantunut, eikä vain perustuen Maailmanpankin Doing Business -rankingin tuloksiin, vaan siihen mitä olen kollegoideni ja isojen, kansainvälisten investoreiden kanssa keskustellut, Veijalainen sanoi.

…uutta venäläistä osaamista

Liikenne Venäjän-kaupan valtatiellä on luonnollisesti kaksisuuntainen. Suomeen ei kohdistu vain tuontia, vaan myös venäläisiä investointeja.

Yksi tuore esimerkki venäläisinvestoinneista on palonsuojalaitteita valmistavan Argus Spectrumin uusi tuotantolaitos, joka aloittaa pian toimintansa Savonlinnassa. Laitokseen tulee myös oma tuotekehitysyksikkö.

– Emme usko, että on mahdollista menestyä Euroopan markkinoilla ilman tuotekehitysyksikköä täällä, Argus Spectrumin International Director Mikheil Levtchouk linjasi.

Vaikka viime aikoina on puhuttu paljon tuotannon lokalisoimisesta Venäjälle, Levtchouk näkee myös Venäjällä runsaasti halukkaita avaamaan tuotannon Euroopan unionin alueelle.

– Suomi on mukava paikka lokalisoida tuotantoa ja päästä Euroopan 500 miljoonan asukkaan markkinoille, Levtchouk sanoi.

…uusia tietoliikennereittejä

Tietoliikenneyhtiö Cinialla on runkoverkkoa Rovaniemeltä Frankfurtiin, minkä lisäksi yhtiö valvoo dataliikennettä ja suunnittelee ohjelmistoja. Cinia on nähnyt myös Koillisväylän avautumisen, ja vaikka siihen liittyykin paljon ympäristökysymyksiä, on väylä avannut myös mahdollisuuksia.

– Siinä on myös positiivisia puolia reittinä Euroopan ja Aasian välillä, eikä ainoastaan liikenteen ja kuljetuksen kannalta, vaan myös tietoliikenteen kannalta, Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila kertoi.

Knaapila muistutti seminaarin jälkeen Suomalais-Venäläisen kauppakamarin haastattelussa, että viime aikoinakin esillä olleet keskustelut Venäjän tietoverkon – johon usein viitataan käsitteellä Runet – turvallisuudesta, eivät käytännössä eroa esimerkiksi muiden maiden vastaavista hankkeista.

– Kiinalla on Kiinan verkon palomuuri ollut aina. Amerikalaiset ovat ratkaisseet asian hieman toisin, siellä on lainsäädäntöä, joka turvaa mahdollisuuden seurata liikennettä. Venäläiset käyvät nyt keskustelua omasta kyberturvallisuudestaan ja sitä olisi hyvä käydä Suomessakin, Knaapila taustoitti.

Oheisella videolla Knaapila kertoo, millaisia mahdollisuuksia Venäjän markkina tarjoaa tietoliikenneyhtiölle.

…kestäviä energiaratkaisuja

Kehityksen halutaan olevan kestävää myös Venäjällä, tietää puhtaita ja uusiutuvia energiaratkaisuja tarjoavan KPA Uniconin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kovanen.

– Aiemmin energiaa tuotettiin todella paljon fossiilisilla polttoaineilla ja meidän Venäjän-markkinammekin on ollut hyvin paljon öljy- ja kaasupainotteinen. Euroopassa ja yhtä lailla Venäjällä painopiste on siirtynyt yhä enemmän biomassan ja jätteiden puolelle, kertoi KPA Uniconin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kovanen.

KPA Uniconin kansainvälistyminen lähti kolme vuosikymmentä sitten liikkeelle juuri Venäjältä. Ukrainan kriisin seuraukset töytäisivät yhtiötä muuttamalla rahoitusolosuhteita ja kirittämällä paikallisia kilpailijoita, mutta siihen reagoitiin vain päivittämällä Venäjän-liiketoiminta tilanteen mukaiseksi. Kriisi voi joskus antaa vauhtia jonkin uuden syntymiseen.

– Pitää olla pitkäjänteinen, paikallinen ja tulevaisuuteen suuntautunut. Muutokset, jotka markkinoilla ovat tapahtuneet, ovat tapahtuneet muuallakin, Kovanen muistutti.

… edelleen tarvetta pitkälle pelisilmälle

Venäjän liiketoimintaympäristön kehittymisen parempaan suuntaan on havainnut myös asianajotoimisto Eversheds Sutherlandin osakas Anu Mattila. Mattilan mukaan lainsäädäntö, oikeuskäytännöt, läpinäkyvyys ja viranomaisten asenteet ovat kaikki parantuneet vuosien varrella.

– Juridiikka on logiikkaa ja me olemme matemaatikkoja. Venäjällä ajattelu on äärimmäisen loogista, uskokaa pois. Kaaoksen keskeltä löytyy harmoniaa ja usein sanonta, että istumalla menee pahin kiire ohi, pitää paikkansa, Mattila kuvaili.

Tärkeintä uudella vuosikymmenellä tulee edelleenkin olemaan niiden kuuluisien kotiläksyjen tekeminen. Hätäily liiketoiminnan käynnistämisessä Venäjällä ei kannata.

– Ei ole olemassa mitään valmista mallia, vaan jokaisella toimialalla, yhtiöllä ja projektilla on oma tarinansa. Lähden aina siitä, että kun on hyvin suunniteltu ja valmisteltu, päästään eteenpäin, Mattila neuvoi.

Venäjän markkinoilla tullaan jatkossakin tarvitsemaan sitkeyttä ja pelisilmää pitkällä katseella. Ensimmäinen ”ei” neuvotteluissa ei välttämättä ole lopullinen ”ei”, eivätkä allekirjoitukset sopimuksessa anna lupaa jäädä laakereilleen lepäämään.

Visiona Venäjä

Visiona Venäjä on Suomalais-Venäläisen kauppakamarin vuotuinen seminaari. Tänä vuonna seminaari järjestettiin yhdessä asianajotoimisto Eversheds Sutherlandin kanssa Hotelli Kämpin Peilisalissa.

Kuvasatoa tapahtumasta alla.

 

Ennen seminaaria Suomalais-Venäläisen kauppakamarin jäsenten syyskokous valitsi Kamarille uuden hallituksen.

Lue lisää:

Esko Aho nimitettiin Suomalais-Venäläisen kauppakamarin kunniajäseneksi

Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

 

Back top top