Skip to Content
Team Finland

Rakennusalan foorumi veti salin täyteen Pietarissa – ”Suomalaiset toimijat ovat yhä aktiivisempia”

Suomalainen rakennusalan osaaminen kantaa Venäjällä läpi vuosisatojen ja suhdanteiden. Pietarin kaupunkia suomalaiset ovat rakentaneet jo vuosisatoja.

Perinteen jatkumisesta viestii Suomen Pietarin pääkonsulaatissa viime viikolla järjestetty rakennusalan foorumi, johon osallistui yli 20 suomalaista rakennusalan yritystä.

– Rakennusala on pitkään ollut aivan keskeinen osa Suomen ja Venäjän kauppasuhteita. Ehkä tiedättekin, että Pietarin kanavat rakennettiin aikoinaan Suomesta asti tuodulla graniitilla, kuten myös Iisakin kirkon pylväät ja palatsinaukion upea Aleksanterin pylväs. 1800-luvulla Pietarissa oli niin paljon suomalaisia työmiehiä rakennustöissä, että Suomessa oli jopa työvoimapula, pääkonsuli Anne Lammila muistutti avauspuheessaan.

Rakennusala on tunnetusti hyvin syklinen ala, mutta se saa nostetta globaalista kaupungistumisesta. Venäjällä kuluttajaluottamuksen heikentyminen on viime aikoina luonut haasteita valmiiden asuntojen myynnille. Heinäkuun alusta 2019 asuntorakentamisen rahoitusmalli muuttuu siten, että rahoitusta ei saa enää kerätä uudiskohteiden tulevilta asukkailta. Siirtymäaika tämän ”osakkuusrakentamisen” mallin lopettamisessa päättyy 1. heinäkuuta.

Kustannusten nousu saa monet yritykset vaihtamaan edullisempiin venäläisiin tai aasialaisiin materiaaleihin eurooppalaisen laadun kustannuksella. Hyvä maine ja paikallinen valmistus ovat auttaneet yrityksiä luovimaan eteenpäin valuuttakurssien ja kauppapolitiikan tyrskyissä.

– Rakennusteollisuus on kohdannut vaikeita aikoja viimeisen 4-5 vuoden kuluessa ja aktiivisuus niin asuin- kuin teollisuusrakentamisessa on laskenut. Peikolla on hyvät näkymät, sillä valmistamme lähes kaikki tuotteemme Pietarissa, emmekä ole enää riippuvaisia valuuttakursseista. Myös Peikon maine suunnittelijoiden ja rakennusyhtiöiden keskuudessa avaa erinomaisia näkymiä, OOO Peikon toimitusjohtaja Matvei Piroženko kertoo.

Peikko valmistaa betoniliitoksia ja liittopalkkeja kaikkiaan seitsemässä maassa. Myyntitoimistoja löytyy 32 maasta.

Ensi kertaa Pietarissa

Vastaavanlainen rakennusalan foorumi on järjestetty aikaisemmin Moskovassa, jossa se järjestetään seuraavan kerran jo kesäkuussa. Pietarissa foorumi pidettiin nyt ensimmäistä kertaa.

– Tänä vuonna tapahtuma ylitti odotuksemme – ne asiakkaat, jotka halusimme tavata, tulivat jo suoraan itse tapaamaan meitä. Tapahtuma täytti odotuksemme ja toivomme, että nuo asiakkaat vievät Lumon-ratkaisut toteutukseen saakka, kommentoi tapahtuman jälkeen Lumon International Oy:n Vice President Jari Miettinen.

Lumon tunnetaan muun muassa parvekelasituksistaan. Tytäryhtiöitä on kaikkiaan seitsemässä maassa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Myös Peikolle foorumi oli hyvä paikka tavata asiakkaita ja kumppaneita.

– Se oli helppo tapa keskustella aktiivisimpien suomalaisyritysten johdon kanssa sekä tavata venäläisiä rakennusyhtiöitä, jotka etsivät uusia teknologioita ja kansainvälistä yhteistyötä, Piroženko kertoo.

Suomalaisille yrityksille Pietari onkin Venäjän alueista usein se ykkösmarkkina, jolta on hyvä ponnistaa eteenpäin muille alueille. Tämä näkyy suhdanteista huolimatta, tai ehkä juuri niistä johtuen, myös Suomalais-Venäläisen kauppakamarin arjessa.

– Viime vuosina suomalaisista rakennusalan toimijoista on tullut yhä aktiivisempia, olemme saaneet heiltä enemmän kyselyjä ja he osallistuvat useammin tapahtumiimme, SVKK:n Senior Advisor Evgeniy Korobkin kertoo.

Merkkaa kalenteriin:

https://www.eastcham.fi/tapahtumat/moskovan-rakennusfoorumi/

Back top top