Skip to Content
Team Finland

Suomen ja Tatarstanin yhteistyössä on valtavasti potentiaalia teollisuuden modernisoinnissa, jätteiden käsittelyssä ja koulutuksessa

Lokakuun puolessa välissä järjestetty Finnish Business in Kazan -yritystapahtuma keräsi 400 liike-elämän, politiikan ja median edustajaa Suomesta ja Venäjältä. Tapahtuma järjestettiin Team Finland -yhteistyönä Suomen Moskovan-suurlähetystön kanssa.

Teksti: Satu Niemelä Kuvat: Realnoje Vremja, Satu Niemelä

Lähes 50 suomalaisyrityksestä ja 100 liike-elämän edustajasta koostuvaa delegaatiota Tatarstanissa johti suurlähettiläs Mikko Hautala. Yritysfoorumiin osallistui lisäksi yli 250 venäläisyritystä ja 50 median edustajaa. Foorumin moderaattorina toimii East Officen toimitusjohtaja Ilkka Salonen. Tatarstanin presidentti Rustam Minnihanov totesi tervehdyspuheenvuorossaan, että Tatarstan haluaa houkutella suomalaista liiketoimintaa ja pääomaa tasavaltaan. – Laajennamme mielellämme molempia osapuolia hyödyttäviä suhteita ja olemme valmiit tarjoamaan kaiken mahdollisen avun. Toivomme, että liike-elämän edustajat löytävät näiden päivien aikana uusia yhteistyöalueita ja sopivat yhteisistä hankkeista, Rustam Minnihanov inspiroi puheessaan yritysten edustajia.

Tatarstanin presidentti Rustam Minnihanov.

Presidentti Minnihanov korosti puheessaan sitä, miten tärkeä tuki Suomen entisen presidentin Tarja Halosen vierailulla Tatarstaniin vuonna 2010 oli Tatarstanin ja Suomen välisen yhteistyön kehittämiselle. Hänen mukaansa tapaamisissa presidentti Sauli Niinistön kanssa on jatkettu molemminpuolisen kiinnostuksen vahvistamista Suomen ja Tatarstanin välisten suhteiden kehittämisessä. Presidentti Minnihanovin mukaan Suomen ja Tatarstanin yhteistyön laajentamisessa on valtavasti potentiaalia ainakin seuraavilla aloilla: teollisuuden modernisointi, tieto- ja viestintätekniikka, energia-ala, koneenrakennus, tuotantoprosessien automatisointi, rakentaminen, puunjalostus, jätteiden käsittely, maatalous, lääketiede ja ekologia, liikenne ja logistiikka, tiede ja koulutus. Hän totesi, että on myös etsittävä uusia tapoja lisätä yhteistyötä erityisesti innovaatiotoiminnassa.

Presidentti Minnihanovin mukaan Suomen ja Tatarstanin yhteistyön laajentamisessa on valtavasti potentiaalia.

Suomen ja Venäjän välisellä kaupalla on pitkät perinteet. Venäjällä toimii 900 eri toimialoja edustavaa suomalaista yritystä. Suurlähettiläs Mikko Hautala sanoi tervehdyspuheenvuorossaan, että suomalaiset ovat ihanteellisia bisneskumppaneita. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat maailman onnellisin kansa, joka elää pitkään, rakastaa työntekoa ja valmistaa laadukkaita tuotteita. – Suomen ja Tatarstanin suhteet ovat erinomaiset. Me tuemme ja kehitämme niitä aktiivisesti. Nimenomaan näiden suhteiden lujittamista varten olemme tänään täällä. Olen varma, että meidän yrityksillämme on yhteistyöehdotuksia niin yksityisille kuluttajille kuin isoille investointiyrityksille. Suomalaiset yritykset ovat tunnettuja luotettavina liikekumppaneina ja tuotteemme ovat kuuluisia korkeasta laadustaan, sanoi suurlähettiläs Hautala tervehdyspuheessaan.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Tatarstanin tasavallan edustusto on toiminut Suomessa jo 20 vuotta. Sen kaupallisena edustajana työskentelee tällä hetkellä Albina Rahimullina. Suomen ja Tatarstanin tasavallan välisen alueyhteistyöryhmän seuraava kokous on tarkoitus pitää Helsingissä joulukuussa 2018. – Tatarstan on yksi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tärkeimmistä painopistealueista. Olemme jo 10 vuoden ajan edesauttaneet kymmeniä suomalaisia ja tatarstanilaisia yrityksiä solmimaan liikesuhteita. Tatarstanissa on suuri potentiaali suomalaisille yrityksille. Suomalainen osaaminen esittäytyy teille monipuolisesti tänään, kun edustettuina ovat koulutus, rakentaminen, yrityspalvelut, teollisuus, maatalous, terveys ja hyvinvointi sekä Team Finland ja Invest in Finland. Haluan kiittää Tatarstanin hallintoa siitä avusta, jota olemme saaneet tapahtuman järjestelyissä, sanoi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen puheenvuorossaan yritysfoorumissa.

”Tatarstan on yksi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin tärkeimmistä painopistealueista.”

Rekolaisen mukaan nykyaikaisista digitaalisista työkaluista ja etäyhteyksistä huolimatta tarvitsemme myös aitoja asiakaskohtaamisia ja läsnäoloa markkinoilla. Tapahtuma tarjosi suomalaisille erinomaisen mahdollisuuden tutustua Tatarstaniin, sen yrityselämään ja liiketoimintamahdollisuuksiin. Yritysfoorumin jälkeen suomalaiset ja venäläiset yritykset käyttivät tilaisuuden hyödykseen ja kävivät aktiivisia keskusteluja yhteistyömahdollisuuksista Meet & Greet -alueella.

Finnish Business keräsi 400 vierasta Suomesta ja Venäjältä Kazaniin.

Vierailut yrityksissä, Innopolisissa ja kaupunginhallinnossa

Finnish Business in Kazanin toisena päivänä suomalaiset yritykset jaettiin ryhmiin, jotka vierailivat kolmessa suuryrityksessä TAIF, Ak Bars ja Tatneftehiminvest; erityistalousalue Innopolisissa, Kazanin kaupunginhallinnossa, terveysministeriössä, opetusministeriössä ja liikenneministeriössä. Samana päivänä järjestettiin myös Agroteknologia Suomessa -seminaari. Yli 30 suomalaisyrityksen edustajat vierailivat 41 000 henkilöä työllistävässä TAIF:ssa, jonka päätoimiala on Tatarstanin ja Venäjän talouden kannalta ensisijaisesti tärkeiden investointiohjelmien realisointi. Yhtiön pääjohtaja Albert Shigabutdinov rohkaisi suomalaisia ​​yrityksiä osallistumaan useisiin projekteihin ja kertoi valmiudestaan vierailla lähiaikoina Suomessa tarkoituksenaan luoda tiiviimpää yhteistyötä. Suomalaisyritykset esittelivät omia projektejaan rakennus-, koulutus- ja logistiikka-aloilta sekä teollisuuslaitteiden ja -teknologian tuotannossa. Tämän jälkeen yritykset vierailivat yhdessä Tatarstanin suurimmista monialayhtiöistä, Ak Barsissa, jonka tärkeimmät toimialat ovat teollisuus, agrokeskukset, elintarviketeollisuus, kauppa, ravitsemus, rakentaminen, liikunta ja urheilu, IT-palvelut ja konsultointi. Yhtiön kuuluu 50 yritystä ja se työllistää yli 30 000 henkilöä.

TAIF.

Parikymmentä suomalaisyritystä vieraili Tatneftehiminvestin pääjohtajan Rafinat Jarullinin luona. Yrityksen tärkeimpänä tehtävänä on edistää Tatarstanin tasavallan petrokemianteollisuutta. Vierailun aikana Suomen Moskovan-suurlähetystön ministerineuvos Joonas Heiskanen kertoi Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta ja suomalaiset yritykset esittelivät tuotteitaan ja palveluitaan. Eräs suomalainen yritys sai tilaisuuden aikana konkreettisen yhteistyöehdotuksen. Innopolisin vierailuun osallistuivat Suomen Venäjän-suurlähetystön, Business Finlandin, Helsinki Business Hubin, Business Oulun ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin edustajat sekä Suomen tataarien kunniapuheenjohtaja Okan Daher. Vierailun tavoitteena oli saada Innopolis maailman IT-pääkaupunkien joukkoon. Innopolisin esityksen jälkeen Suomen delegaatio esitteli Suomen innovaatioympäristöä, investointimahdollisuuksia ja start-up alustoja. Slush -tapahtuma herätti kiinnostusta, ja Innopolisin edustajia saapuukin Suomeen presidentti Minnihanovin seurueessa joulukuussa. Keskusteluissa oli myös esillä mahdollinen aie- tai yhteistyösopimuksen allekirjoitus Business Finland ja Innopolisin kesken presidentin vierailun aikaan. Innopolisissa Suomen delegaatiolle esiteltiin itseohjautuva robottiauto, jonka suulähettiläs Hautala testasi.

Eräs suomalainen yritys sai tilaisuuden aikana konkreettisen yhteistyöehdotuksen.

Kazanin kaupungin talouskehityksen komitean johtaja Artur Valiahmetovin ja 7 eri yksikön johtajat tapasivat 15 suomalaisyrityksen edustajat. Yritysesittelyjen jälkeen muodostettiin sektorikohtaiset ryhmät – jätehuolto, liikenne, koulutus, automaation ja rakentaminen – joissa jokainen yritys pääsi solmimaan suoria kontakteja oman alansa kanssa. Aktiivisimmat keskustelut käytiin Molokin kanssa jätehuollosta ja kunnallistekniikasta sekä Vilakoneen kanssa katuhuollosta.

Kazanin kaupunginhallinto.

Vierailut ministeriöissä

Liikenneministeriössä PayiQ esitteli liikennemaksujärjestelmiä ja Vilakone ympäristönhoitokone Willeä, minkä jälkeen käytiin keskustelu yhteistyömahdollisuuksista. HYKSin, Docrates ja KiiltoClean tapasivat Tatarstanin tasavallan terveysministerin Marat Sadykovin, joka totesi, että Tatarstanilla ja Suomessa on monia mahdollisuuksia molempia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön lääketieteen alalla. Ministeri korosti, että Tatarstanin terveydenhuolto on valmis yhteistyöhön ja kokemusten vaihtoon. Opetusministeriövierailun aikana pedagogisen korkeakoulun johtaja Anfisa Zalyalova kertoi opetushenkilöstön koulutuksesta, oppilaitoksen kansallisesta ja kansainvälisestä toiminnasta sekä yhteistyöstä eri oppilaitosten kanssa. Tapaamiseen osallistuivat Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Jyväskylän kuntayhtymän Gradia, Finnish Education Group ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Tapaamiseen osallistui myös Tatarstanin varaopetusministeri Andrei Pominovin ja ammatillisten oppilaitosten johtajia ja Worldskillsin järjestelytoimikunnan edustajia. Kazan osallistuu ensi vuonna WorldsSkillsiin. Osapuolet keskustelivat ammatillisista koulutusohjelmista, koulutusmahdollisuuksista, harjoittelusta ja ammatillisten taitojen valmentamisesta WorldSkillsiin. Vuoropuhelu Suomen ja Tatarstanin ammatillisten oppilaitosten kesken aloitettiin jo viime vuonna Team Finland -vienninedistämismatkan aikana.

Tatarstanin terveysministeriö.

Teemaseminaari Agroteknologiaa Suomesta

Suomalaisyrityksistä seminaarissa esiintyivät Faba, Kometos, Pel-Tuote, Ala-Talkkari, MPH-tuotteet, Suokone, Japa ja Kiilto Clean. Tatarstanin tasavallasta seminaariin osallistui yli 30 edustajaa, jotka edustivat maataloustuotantoyrityksiä, maatiloja, puunkorjuuyhtiöitä ja maa- ja metsätalouslaitteita toimittavia ja myyviä yrityksiä. Liiketoiminnan edustajien lisäksi tapahtumaan osallistuivat maatalousministeriön, alakohtaisten järjestöjen ja Tatarstanin kuntien koulutuksista vastaavia johtajia. Suomalaiset yritykset esittelivät toimintaansa ja vastasivat kysymyksiin. Lopuksi yritykset kävivät neuvotteluja, joissa edettiin jo tarjouspyyntöihin. Erityisesti yrityksiä kiinnosti maatalousjätteen käyttö biopolttoaineena. Jotkut yritykset ilmaisiva haluavansa allekirjoittaa jakelusopimuksia suomalaisen teknologian myynnistä Tatarstanissa. Paikallisten yritysten edustajat ja alueiden johtajat kertoivat haluavansa koota ryhmän tutustumismatkalle Suomeen. Vierailua kaavailtiin jo marraskuulle.

Paikallisten yritysten edustajat ja alueiden johtajat kertoivat haluavansa koota ryhmän tutustumismatkalle Suomeen.

Ensimmäinen Finnish Business järjestettiin vuonna 2011. Aikaisemmin tapahtuma on järjestetty Moskovassa, Pietarissa ja Jekaterinburgissa. Finnish Business in Kazan järjesti Suomalais-Venäläinen kauppakamari Team Finland -yhteistyönä Suomen Venäjän-suurlähetystön kanssa Tatastanin tasavallan hallinnon tuella. Tapahtuman kumppaneina toimivat YIT, Alabuga, Isku, Finnish Education Group ja Kiilto. Mediakumppaneina olivat Realnoe Vremja, Tatar-inform ja sanomalehti Respublika Tatarstan. Käy katsomassa Finnish Business Kazan -kuvat Flickr-tilillämme. Jos lataat ja käytätä valokuvia, muistathan merkitä lähteen – ”Kuvat: Suomalais-Venäläinen kauppakamari”. Finnish Business in Kazanilla on myös oma verkkosivusto.

Back top top