Skip to Content
Teema

Gallup: Miten ESG muuttaa Venäjän markkinaa?

MariMaticin VP Sales and Projects Ismo Viitanen, Finnveran Head of Country Risk Management Anu-Leena Koskelainen ja Kauko Internationalin Sales & Project Manager Pavel Hiisku kertovat, kuinka arvioivat ESG:n muuttavan Venäjän markkinaa.

Miten ESG näkyy Venäjän markkinoilla nyt?

Ismo Viitanen

Ismo Viitanen: Tuore kommentti suuren venäläisen organisaation ostojohtajalta oli ”etsimme kohteisiimme vihreää ekologiaa, ympäristöarvot ovat yrityksellemme tärkeitä”. Tämä oli tietysti yksi puheenvuoro, mutta se oli todellakin suuren yrityksen johtaja.

Jos ajattelee asiaa pidemmältä ajalta esimerkiksi aikaa ennen koronan puhkeamista, niin aivan selkeästi jätelain uudistus on vaikuttanut, olemme isännöineet useita vierailuita Venäjältä ja kiinnostus on ollut suurta. Toivottavasti tilanne koronan kanssa saadaan kuriin molemmin puolin rajaa – uskomme, että kysymys ja kiinnostus on päässyt selkeästi patoutumaan.

Anu-Leena Koskelainen: Näkyy jo nyt. Olen ollut jopa yllättynyt siitä, miten nopeasti vuoden-kahden sisällä ESG-keskustelu on Venäjällä lähtenyt käyntiin, ja kyse on aidosta kiinnostuksesta. Kansalaiset heräsivät jätehuolto-ongelmaan. Venäjällä on myös tiedostettu, että ns. ruskea talouskasvu ei ole enää kestävää. ESG-raportointi koskee myös kansainvälisillä markkinoilla toimivia venäläisyrityksiä.

Pavel Hiisku: Kyllä se pikkuhiljaa alkaa näkymään Venäjälläkin. Vaikka itse ESG-arvoja noudattavia yrityksiä on vielä vähän, niiden yritysten lukumäärä, jotka tarjoavat näitä kokonaisvaltaisia ESG-kehittämispalveluja toisille yrityksille, on nousemassa, mikä on jo selkeä merkki kehityssuunnasta. Tämä vaatii resurssointia, eikä kaikilla tähän yksinkertaisesti ole varaa.

Miten ESG muuttaa Venäjän markkinaa tulevaisuudessa?

Ismo Viitanen

Ismo Viitanen: ESG alkaa näkyä meidän kokemuksen mukaan alkaen Moskovasta ja muista Venäjän suurkaupungeista. Kehittyminen niissä saattaa olla nopeaakin, kunhan ensimmäisten pilottiprojektien tuloksista on rohkaistuttu.

 

 

Anu-Leena Koskelainen: Yritysten on otettava huomioon aiempaa enemmän kestävä kehitys. Venäjän perinteiseen fossiiliseen energiaan perustuvan talouden täytyy uudistua. Olemme jo nähneet, että tämä on tuonut mahdollisuuksia suomalaisille, modernia teknologiaa tuottaville yrityksille.

 

Pavel Hiisku: Uskoisin että ESG:n yleistyminen tuo tasaista positiivista kehitystä Venäjän markkinoilla. Yritysten ESG-strategian voi nähdä yhtenä kehityksen mittaustyökaluna, sillä hyvin rakennettu kestävän kehityksen käsite auttaa parantamaan organisaation taloudellista suorituskykyä, tekee siitä sosiaalisesti vastuullisen ja samalla parantaa viestintäkykyä sisäisellä ja ulkoisella tasolla.

Kestävä kehitys on tavallaan uusi tehokkuuden ulottuvuus sijoittajien, valtion, osakkeenomistajien, kotimaisten ja ulkomaisten kumppaneiden silmissä.

Miten ESG näkyy yrityksesi omassa toiminnassa ja tuotteissa?

Ismo Viitanen

Ismo Viitanen: Lähdimme Venäjälle noin kymmenen vuotta sitten standardiratkaisuillamme ja noin viiden vuoden jälkeen niistä solmittiin ensimmäiset sopimukset, joissa pystyttiin soveltamaan lokalisaatiota, eli osa järjestelmien toimituksista ja asennuksista tuli venäläisiltä partnereiltamme. Tärkeä askel oli myös perustaa tytäryhtiö Moskovaan aktiiviseen läsnäoloon asiakkaiden kanssa.

Tänään voidaan jo todeta, että useat uudet, innovatiiviset ratkaisumme ovat saaneet inspiraationsa juuri venäläisten asiakkaiden toiveista

Anu-Leena Koskelainen: Finnvera noudattaa OECD:n ympäristösopimusta. Olemme uudistaneet omaa ympäristö- ja sosiaalisten riskien hallinnan politiikkaamme, mikä tarkoittaa entistä riskilähtöisempää toimintatapaa. Arvioimme vientitakuutoiminnassa yrityksen toiminnan vaikutuksia ympäristölle, ihmisille ja yhteisöille. Kysymme viejäyrityksen takuuhakemuksessa kaupan mahdollisia ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia.

Pavel Hiisku: Tosiaan, ihan viime aikoina käynnistettiin neuvottelut yhden ison venäläisen kauppaketjun kanssa ja aivan ensimmäiseksi tämä vastapuoli ylpeästi koki tärkeimmäksi esittää meille heidän kestävän kehiytksen suunnitelman, jonka raameissa meidän tulisi toimia. Eli tässä tilanne kääntyi meille haastavaksi heti niin sanotusti kättelyssä.

Itse suunnitelmasta selvisi, että kyseisen yrityksen ESG-strategia oli huolella mietitty, siihen on käytetty paljon resursseja ja että se on laadittu moniksi vuosiksi eteenpäin.

Meille tämä kertoo, että yritys on vakaalla taloudellisella jalustalla ja sen johdolla on asialliset aikeet sekä pitkäaikaiset suunnitelmat. Neuvottelumme jatkuivat aivan eri tasolla, kuin mitä totuttiin käymään aiemmin.

Yhden arvostetun riippumattoman Eurooppalaisen Rating/Luokitus-toimiston ESG-listalla on jo 140 Venäläistä yritystä ja lista kasvaa tasaista vauhtia. Heidän kärkikolmikkonsa on:

  1. Polymetal – Kaivostoiminta
  2. Sibur – Petrokemia
  3. Lukoil – Öljy ja kaasu

Yritys, jonka kanssa käymme neuvotteluja on tämän listan mukaan sijalla 28/140.

Miten ESG muuttaa rahoitusmarkkinoita Venäjällä?

Ismo Viitanen

Ismo Viitanen: En osaa kommentoida muuta kuin sen, mitä aiemmin totesin, että kyllä Venäjällä ympäristöasioihin on puututtu ja se otetaan pankkien toiminnassa huomioon ja mihin ne lähtevät mukaan.

 

 

Anu-Leena Koskelainen: ESG:hen liittyy olennaisesti myös vihreä rahoitus sijoittajien vastuullisuusvaatimusten ja pankkien lainojen kautta. Venäjällä vihreä rahoitus on vasta muotoutumassa, mutta kehitys voi olla nopeaakin. Seuraamme keskustelua.

 

 

Pavel Hiisku: Näkisin että asiallinen ESG-strategia, sen noudattaminen kehittäminen ja raportointi edistää yrityksiä sekä kotimaisissa, että kansainvälisissä ”rankingissa”, mikä antaa etulyöntiaseman myös rahoitusmarkkinoilla. Rahoitus- ja vakuutuslaitokset antavat paremmat pisteet näille yrityksille, se taas vaikuttaa positiivisesti yritysluottoihin.

Millaisia vinkkejä antaisit muille yrityksille ESG-arvojen huomioimisessa?

Ismo Viitanen

Ismo Viitanen: Suomalaisyrityksillä on hyvä maine ympäristöasioissa, joten lähtöasetelma on hyvä yhteistyön aloittamiseen.

 

 

Anu-Leena Koskelainen: Vastuullisuus ei ole enää pelkkä kilpailuetu, se alkaa olla itsenstäänselvyys. Jos yritys ei vastuullisuutta huomioi, se voi olla kilpailuhaitta. Omassa referenssiryhmässämme, eli muiden maiden vientitakuulaitosten kanssa, käymme jatkuvaa keskustelua parhaiden käytäntöjen kehittämiseksi. Yhteistyö on ollut todella palkitsevaa, on ollut hienoa olla vaikuttamassa ESG-käytäntöjen kehittämiseen.

Pavel Hiisku: Suhtautua tähän ESG-asiaan tosissaan. Tämä on osa ihmiskunnan kehitystä ja kehitys kävelee aina eteenpäin, toisin sanoen tämä tulee yleistymään tulevaisuudessa ja niin kuin me olemme monesti nähneet muilla kehityksen esimerkeillä, se, joka on hitaampi sekä laiminlyö kehityksen tendenssejä, ei tule pärjäämään vahvojen rinnalla.

Ei ole poissuljettukaan, että ESG-arvoista tulevaisuudessa tulee tiettyjä standardeja tai kriteereijä, joita yksinkertaisesti tulee pakko täyttää.

Täytyy muistaa se, että yrityksellä, jolla on hyvin rakennettu ESG-strategia, tulee olemaan aina etulyöntiasema neuvotteluissa.

Gallup on julkaistu Venlassa 2/2021. Lue näköislehti jäsentunnuksilla:

Venla 2/2021


Eikö yrityksesi ole vielä jäsen? Tutustu jäsenyyteen:

Jäsenyys

Back top top