Skip to Content
Teema

Jäteuudistus Venäjän alueilla – Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Venäjän jäteuudistus käynnistyi suurimmassa osassa maata 1. tammikuuta 2019, jolloin paikallisten operaattoreiden oli määrä ottaa vastuulleen koko jätteenkäsittelyketju keräyksestä loppusijoitukseen. Tarkastelemme tässä juttusarjassa, miten jäteuudistus on käynnistynyt eri osissa maata.

Osa 1: Pietari ja Leningradin alue

Pietari ja Leningradin alue tuottavat yhteensä yli kaksi miljoonaa tonnia jätettä vuodessa. Tästä Pietarin kaupungin osuus on 1,5 miljoonaa tonnia.  

Leningradin alueen ja Pietarin jätereformi siirtyy ainakin vuodella Pietarin paikallisen operaattorin valinnassa syntyneiden ongelmien vuoksi. Kiista Pietarin kaupungin operaattorin valinnasta alkoi 2018 kesällä, kun nykyisin pohjoisen puolen operaattorin MPBO-2:n kilpailutuksen voitto riitautettiin. Alempi oikeus kumosi tällöin MPBO-2:n voiton eteläisestä puolesta, mutta riitautuksen jälkeen seuraava oikeusaste kumosi tämän päätöksen.

Hetken siis näytti, että MPBO-2 on molempien alueiden operaattori, kunnes kilpailija riitautti tämänkin päätöksen ja taas toinen oikeusaste kumosi edellisen päätöksen. Tällä hetkellä eteläinen puoli on siis jälleen ilman operaattoria.  

Pietarin jäteuudistus jämähti oikeusasteisiin – puoli kaupunkia yhä ilman operaattoria

Lähes kaikki Pietarin 1,5 miljoonasta tonnista jätettä kuljetetaan Leningradin alueelle, joten Pietarin kaupunkia ja Leningradia on tarkasteltava kokonaisuutena. Leningrad itse tuottaa noin 700 000 tonnia jätettä vuodessa. Leningradin alueen operaattori on UKOOLO, jonka omassa omistuksessa on kuusi kaatopaikkaa, joista kaikilla on lajittelu. Tämän lisäksi operaattori suunnittelee yhden teknopuiston rakentamista Hatšinaan 76 hehtaarin alueelle. Puistoon kaavaillaan jonkinlaista vuokrausmallia, jolla jätteenhuoltoyritykset voisivat toimia alueella.

UKOOLO on ilmaissut olevansa erityisen kiinnostunut kehittämään alueella biokompostointia ja jätteen muuttamista polttoaineeksi. Kommerantin haastatteleman UKOOLO:n toimitusjohtajan Nikolai Hasievin mukaan UKOOLO aloitti infrastuktuurin modernisoimisen ja rakentamisen jo vuonna 2018, jolloin Käkisalmen alueelle valmistui 100 000 tonnin kapasiteetin jätteenlajittelulaitos. Haasteeksi Hasiev mainitsee jotkin pienemmän Leningradin alueen kylät, joissa jätteenkuljetusta ei ole vielä järjestetty. Lisäksi hän antaa ymmärtää, että yhteistyö joidenkin kaatopaikkojen omistajien kanssa ei ole alkanut täysin yksimielisesti.

Operaattorit
Pietari
Leningradin alue
Pohjoinen: MBPO-2
UKOOLO
Etelä: – 

 

Monia kaatopaikkoja ajetaankin alas ja uusia perustetaan kauemmas asutuksesta. Krasnij Bor, jonka näytteidenotossa Fortum on ollut mukana, on edelleen alueen kipupisteitä, mutta sen kohtalo on yhä auki. Sen lisäksi toinen kaatopaikka, Novoselki, on tarkoitus kunnostaa seuraavan seitsemän vuoden aikana. Novoselki on avattu vuonna 1972 ja sen kapasiteetti loppui jo 2009. Tästä huolimatta kaatopaikkaa ei suljettu.

Jätteenpolttoa vastustetaan edelleen lähes kaikilla tasoilla. Esimerkiksi vuoden 2018 lopulla kaatui pitkään suunnitelmissa ollut kreikkalainen jätteenpolttolaitos.

Jätteen syntypaikkalajittelun voi odottaa kehittyvän hitaasti. Tällä hetkellä kaupungin hallinnossa puhutaan jätteiden lajittelusta kahteen osaan: kuiviin ja märkiin. Myös muissa kaupungeissa ja aluilla lajittelu näyttää kehittyvän tähän suuntaan. 

 

Kreikkalainen jätteenpolttolaitos Pietariin ei toteudu, valtuustossa iloitaan – ”Jos kaupunki haluaisi rakentaa samanlaisen laitoksen kuin Helsingissä, kannattaisin suunnitelmia”

Back top top