Skip to Content
Teema

Suomalaiset solmivat useita sopimuksia Pietarin talousfoorumissa – ”Kamarin tiimi keskittyi alueiden johdon tapaamisiin”

Ympäristöteema nousi vahvasti esiin niin foorumissa kuin sopimuksissa.

Yhtenä koronaelpymisen virstanpylväänä voinee pitää sitä, että viime vuonna peruttu Pietarin talousfoorumi kyettiin tänä vuonna jälleen järjestämään. Kun livetapahtumat on kerran menetetty, on niiden paluulla erityinen arvo.

Pietarin talousfoorumiin 2.-5.6. saapui järjestäjän mukaan noin 13 000 vierasta ja siellä tehtiin lähes 800 sopimusta 3 800 miljardin ruplan arvosta. Osallistujamäärää oli rajoitettu ja se jäi joitakin tuhansia edellisvuosia pienemmäksi. Foorumin fokus oli tiiviisti tulevassa ja olennaisena teemana esiin nousi Venäjän markkinoiden uusin muutosvoima, ESG.

– Ympäristökysymyksissä, kuten jätteiden hallinnassa puhuttiin aiempaa enemmän yritysten vastuusta, sanoo foorumiin osallistunut Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

”Ympäristökysymyksissä puhuttiin aiempaa enemmän yritysten vastuusta.”

Trendi näkyi esimerkiksi foorumin investointeihin liittyvässä annissa. Kaivos- ja metallialan yritys Metalloinvest sopi Belgorodin alueen kanssa 160 miljardin ruplan investoinneista vihreään tuotantoon vuosina 2021-2026. Saman alan yhtiö NLMK sopi niin ikään Belgorodin alueen kanssa 250 miljardin ruplan investoinneista tulevina vuosina. Merkittävänä ajurina kehityksessä ovat EU:n kaavailemat hiilitullit.

Jätehuollon saralla Venäjän federaation jäteoperaattori REO, sijoitusyhtiö RT-invest ja liike-elämän järjestö Delovaja Rossija sopivat tavoitteesta lopettaa jätteiden vieminen kaatopaikoille miljoonakaupungeissa ja lomakohteissa vuoteen 2035 mennessä.

Suomalaisväriä pöydissä ja papereissa

Suomesta Pietarin talousfoorumiin osallistui niin yrityksiä, asiantuntijoita kuin kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerimme Ville Skinnari. Suomalaisyritykset palasivat foorumista useiden sopimusten kanssa – lista niistä löytyy tämän kirjoituksen lopusta.

Suomalais-Venäläinen kauppakamari osallistui foorumiin kolmen hengen voimin. Toimitusjohtaja Rekolaisen ohella mukana olivat Venäjän maajohtaja Jukka Huuhtanen ja palvelujohtaja Tarja Teittinen.

– Kamarin tiimi keskittyi suomalaisille yrityksille tärkeiden ja potentiaalisten Venäjän alueiden kuvernöörien ja johdon tapaamisiin. Kartoitimme eri alueilla olevia hankkeita, kysyntää ja kiinnostusta yhteistyöhön suomalaisten yritysten kanssa. Tiimimme tapasi foorumin puitteissa yli 10 alueen johtoa, Rekolainen kertoo.

”Tiimimme tapasi foorumin puitteissa yli 10 alueen johtoa.”

Tavattujen alueiden joukossa olivat esimerkiksi Pietari ja Leningradin alue, Karjala, Tatarstan ja Komi. Alueiden johtoa tavattiin yhdessä Suomen Moskovan suurlähetystön ja Pietarin pääkonsulaatin kanssa.

Osana foorumia oli Suomen ja Venäjän välisiin kauppasuhteisiin keskittyvä paneelikeskustelu, jonka moderoi Esko Aho. Paneeliin osallistuivat muun muassa ministeri Skinnari, Fortumin yhteiskuntasuhdejohtaja Esa Hyvärinen, jäteoperaattori REO:n johtaja Denis Butsajev sekä Venäjän presidentin ympäristöasioista vastaava erityisedustaja Sergei Ivanov.

– Keskustelussa oli keskeisenä teemana kestävä kehitys ja uudet strategiat. Oli hienoa kuulla, miten meidän näkemyksemme suomalaisen jätehuolto-osaamisen hyödyntämisestä Venäjällä on omaksuttu todella korkealla tasolla. REO:n pääjohtaja Denis Butsajev puhui tästä hyvin, Tarja Teittinen kuvailee.

Ympäristöteeman ohella foorumissa nousivat esiin yhä kiristyvän kilpailun verkkokauppa, metsäteollisuus ja rajojen aukeamista odottava matkailu.

Innostunut tunnelma

Rekolaisen, Huuhtasen ja Teittisen mukaan Pietarin talousfoorumi oli erinomaisesti järjestetty aina koronaturvallisuus huomioiden. Ilmapiiri oli innostunut ja täynnä jälleennäkemisen riemua. Ständeihin oli panostettu ja niillä kirjoitettiin nimet moniin aiesopimuksiin.

– Messutunnelmaa positiivisessa mielessä, iloisia jälleennäkemisiä. Varsinkin alueilla odotellaan ulkomaalaisten delegaatioiden paluuta – suomalaiset ovat tässäkin asiassa kärjessä, Huuhtanen kuvailee.

Rekolainen osoittaa kiitoksensa myös ministeri Skinnarille osallistumisesta tapahtumaan. Skinnari tapasi erikseen Pietarissa toimivia suomalaisia yrityksiä.

– Se oli tärkeä ele ja tuen osoitus yritysedustajille, jotka ovat toimineet välillä melko yksinkin korona-aikana. Ministeri näytti myös esimerkkiä aktiivisella otteellaan ja kannusti suomalaisyrityksiä laajemminkin olemaan hereillä nyt, kun markkinat ovat avautuneet, Rekolainen sanoo.

Pietarin talousfoorumi

Tapaaminen Pietarin kuvernöörin Aleksandr Beglovin kanssa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin johdolla. Kuva: Jaana Rekolainen.

Suomalaisten sopimukset

Suomalaiset yritykset solmivat foorumin puitteissa yhdeksän sopimusta, jotka on lueteltu myös Venäjän kaupallisen edustuston sivuilla.

  1. Nurminen Logistics ja Venäjän rautatiet RŽD sopivat yhteistyöstä logistiikkapalveluiden kehittämisessä ja testaamisessa Suomen, Venäjän ja Aasian välillä.
  2. Erikoistyökalukomponentteja valmistavan Fodescon Tverissä toimiva tytäryhtiö allekirjoitti aiesopimuksen tehdasinvestoinnista Tverin alueen kanssa.
  3. Fortum ja metalliyhtiö MMK sopivat yhteistyöstä uusiutuvan energian käytössä MMK:n tuotannossa. Kyse on Fortumin tuuli- ja aurinkoenergiasta.
  4. Fortum ja kaasuyhtiö Novatek sopivat yhteistyöstä uusiutuvan energian käytössä Novatekin Kriogaz-Vysotsk-tuotantolaitoksella Leningradin alueella. Kyse on Fortumin tuulienergiasta.
  5. Fortum ja energiateollisuuspalveluyritys Baker Hughes sopivat yhteistyöstä uusiutuvan energian käytössä Baker Hughesin Venäjän-toiminnoissa.
  6. Fortumin ja Rusnanon yhteisyritys OOO UK Vetroenergetika sopi Samaran alueen kanssa 300 megawatin tuulivoimaloiden rakentamisesta vuosina 2022-2023.
  7. Fortumin ja Rusnanon yhteinen tuulivoiman kehitysrahasto ja Gazprombank sopivat tuulivoimaloiden rakentamisen rahoituksesta Samaran alueelle. Rahoitus kattaa 236,6 megawattia.
  8. Fortum ja Shell sopivat yhteistyöstä päästöjen vähentämisessä Venäjällä.
  9. Sahayhtiö Karlis-Prom solmi Karjalan tasavallan kanssa aiesopimuksen 300 miljoonan ruplan modernisointiprojektista tuotantoon vuosina 2021-2022.

Lisäksi Venäjän kaupallinen edustusto ja venäläinen PK-yritysten järjestö Opora Rossii sopivat IT Works Club -nimisen verkoston luomiseksi korkean teknologian startupien ja rahoittajien kohtaamiseen Suomen ja Venäjän välillä.

Vuoden suurin suomalais-venäläinen yritys- ja verkostoitumistapahtuma – Finnish Business in St. Petersburg järjestetään 2.12.2021 Pietarin Crowne Plazassa. Ilmoittaudu mukaan nyt!

https://www.eastcham.fi/fbrussia21/

 

Back top top