Skip to Content
Tapahtumaraportit

Arktinen jätehuolto esillä Murmanskissa

Arktinen jätehuolto haasteineen ja ratkaisumalleineen oli keskiössä Pietarin pääkonsulaatin Murmanskin toimipisteen järjestämässä seminaarissa Murmanskissa 11.-12. toukokuuta. Suomalais-Venäläinen kauppakamari oli tapahtumassa mukana järjestämällä seminaariin suomalaisyritysten edustajia.

Seminaarissa etsittiin suomalais-venäläisen osallistujajoukon voimin ratkaisuja arktiseen jätehuoltoon. Tapahtuma koostui seminaariesityksistä, joissa kerrottiin muun muassa Murmanskin alueen jätehuollon nykytilasta ja suomalaisista jätehuollon palveluista ja teknologioista.

Murmanskin toimipisteen konsuli Pirkko Mäkikokkilan mukaan Arktisen jäte- ja kierrätysseminaarin perusajatuksena oli Venäjän ympäristönsuojeluvuoden ja Suomen Arktisen Neuvoston puheenjohtajuuden ympäristösuojeluteeman yhdistäminen pohjoisessa. Suomi 100 -juhlavuoden teema ”Yhdessä” tukee myös rajan ylittäviä yhteistapahtumia ja yhteistyötä.

— Molemmin puolin rajaa on samoja erityiskysymyksiä, kuten arktinen ilmasto, herkkä arktinen flora ja fauna sekä pitkät etäisyydet. Kokemusten ja mielipiteiden vaihto, yhteyksien luominen sekä yhteistyö toimijoiden välillä on arvokasta, Mäkikokkila sanoo.

Torstain seminaaripäivän jälkeen perjantaina järjestettiin vapaamuotoinen B2B-tilaisuus, jossa seminaarin esiintyjillä ja osallistujilla oli mahdollisuus tutustua toisiinsa ja kertoa toiminnastaan. Tapahtuman päätti ekskursio, jonka aikana käytiin tutustumassa muun muassa Murmanskissa toimivaan jätteenkäsittelylaitokseen ja kotitalouksien jätelajitteluun.

Seminaariin osallistui viranomaisia, tutkijoita, yrityksiä ja kansalaisjärjestöjä sekä Pohjois-Suomesta että Murmanskin alueelta.

— Kuulimme erinomaisia alustuksia, joiden pohjalta käytiin vilkasta keskustelua. B2B-tapaamisissa keskusteltiin alustavasti uusista tapaamisista ympäristönsuojelun alalla. Seminaarissa esitettiin toivomus, että samanlainen seminaari järjestettäisiin kaivosyhtiöiden ympäristöasioiden toimijoille, Pirkko Mäkikokkila iloitsee.

Tapahtuma kiinnosti myös paikallista mediaa: ainakin kolme alueellista televisiokanavaa teki tapahtumasta uutisjutun.

Televisiojutut tapahtumasta:

Paikallistelevisio haastattelee SVKK:n Tarmo Suomalaista

Back top top