Skip to Content
Tapahtumaraportit

”Olet todennäköisesti yli 100 kertaa päivässä tekemisissä Meconetin tuotteiden kanssa”

Vaikka Meconet Oy ei nimenä ole monellekaan tuttu, olemme tekemisissä sen tuotteiden kanssa kymmeniä kertoja päivässä. Meconetin valmistamia komponentteja luuraa ympäriltämme mitä erilaisimmissa paikoissa, kuten esimerkiksi lukkopesissä, pistorasioissa, hanoissa, valaisimissa, sähkökaapeissa tai vaikkapa Fiskarsin lapioissa.

Meconet on mekaniikan metalliosien sopimusvalmistaja, jonka asiakkaita ovat muun muassa ABLOY, Ensto, Oras, Hella ja ABB. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 37 miljoonaa euroa ja kuluvan vuoden tavoite on asetettu 42 miljoonaan. Perheyhtiöllä on ikää virallisesti 76 vuotta, mutta sen juuret ulottuvat tsaarin ajan Suomeen.

— Kun kertoo, että yhtiömme edeltäjä valmisti tavaraa jo tsaarin armeijalle, saa sillä heti tiettyä kunnioitusta Venäjällä, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo kertoo Suomalais-Venäläisen kauppakamarin järjestämän jäsenyritysvierailun osallistujille.

Meconet Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Parmasuo

Ovi vahvasti auki Venäjälle

Yhtiöllä on toimipisteitä ja tuotantoa Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Venäjällä Meconetilla on oma myyntikonttori Pietarissa. Venäjän-kauppa ei tällä hetkellä muodosta kovin suurta osaa yhtiön liikevaihdosta, mutta pitkän tähtäimen strategiassa ovea Venäjälle pidetään vahvasti auki.

Nykyisiä asiakkaita Venäjällä on muun muassa olympiatason trampoliineja valmistava yritys, joka ostaa Meconetilta jousia.

— Tuotteemme, kuten vaikkapa jousi, ei kädessä tarkasteltuna kovin kummoiselta ihmelaitteelta näytä, mutta sen kehitystyö ja laadukas valmistaminen vaativat osaamista ja suuria panostuksia, Timo Parmasuo selvittää.

Pari vuotta sitten, kun tuonninkorvaus ja paikallisten valmistajien suosiminen olivat erityisen suosittuja teemoja Venäjällä, Meconet hävisi trampoliininjousien tilauksen sikäläiselle valmistajalle.

— Jo Rion olympialaisten jälkeen trampoliiniyritys palasi kuitenkin takaisin asiakkaaksemme ja totesi, että oli virhe luopua jousistamme, Meconetin asiakkuus- ja myyntijohtaja Markku Kuismin muistelee.

Parmasuo ja Kuismin vihjailevat, että Meconetin toiminnot Venäjällä voivat tulevaisuudessa laajetakin, jahka sikäläinen asiakaskunta ja tilauskanta saadaan tarpeeksi vankaksi. Potentiaalisia asiakkaita voisi löytyä esimerkiksi Venäjällä toimivasta autoteollisuudesta, jonka pahin taantuma näyttäisi olevan jo taittumassa. Meconetin Vantaan toimipaikasta löytyisi autoteollisuuden tarpeisiin jo uusi servopuristinkin, jollaista Pohjoismaissa ei toista ole.

— Huippumodernilla puristimellamme metalli taipuu ennennäkemättömiin muotoihin, Parmasuo kehaisee.

Meconet oy:n asiakkuus- ja myyntijohtaja Markku Kuismin

Kiinaa vastaan pärjää olemalla todella hyvä

Meconet Oy on ilahduttavan myönteinen esimerkki siitä, että suomalainen valmistava teollisuus voi pärjätä kansainvälisessä kilpailussa myös edullisempien tuotantokustannusten maita vastaan.

— Kiinaakin vastaan pärjää, jos vaan on todella hyvä. Meidän on panostettava laatuun, toimitusvarmuuteen ja asiakastyytyväisyyteen. Asiakasta pitää olla lähellä, jos se ei aina onnistu fyysisesti, niin ainakin virtuaalisesti, viestintäteknologian suomia mahdollisuuksia hyödyntäen, Markku Kuismin luettelee.

Kuisminin luettelemat menestystekijät yhdistettynä perheyritystaustasta kumpuaviin arvoihin näkyvät pitkinä asiakassuhteina. Esimerkiksi eräälle asiakkaalleen Meconet on valmistanut lääkinnällisessä laitteessa käytettyä jousta jo 30 vuoden ajan. Tässä ajassa näitä jousia on valmistettu yhteensä hämmentävät miljardi kappaletta.

SVKK:n seuraava jäsentilaisuus järjestetään 25.4., jolloin esitellään tuoreimmat Venäjän-kaupan barometrin tulokset. Toukokuussa keskustellaan päättäjävaikuttamisesta ja viranomaissuhteista Venäjällä ja kesäkuussa on luvassa makoisa vierailu Fazerilaan.

Back top top