Skip to Content
Tapahtumaraportit

Tietoturvaa ja riskienhallintaa – SVKK:n jäsentilaisuudessa keskusteltiin yritysturvallisuudesta

Viitisenkymmentä Venäjän-kaupan ammattilaista saapui tiistaina 13. helmikuuta SVKK:lle keskustelemaan yritysturvallisuudesta. Turvallisuusasiota pohdittiin aiheen mukaisesti erityisen luottamuksellisessa hengessä.

Ensimmäisenä puhujana oli tutkija Lotta Hakala Suojelupoliisista. Hakala kertoi Supon toiminnasta yleensä ja yrityksiin kohdistuvista riskeistä erityisesti Venäjällä. Hakala kiinnitti myös yleisesti huomiota muun muassa haitta- ja vakoiluohjelmiin, joita saattaa levitä työmatkan jälkeen työntekijöiden laitteiden välityksellä.

– Esimerkiksi matkoilla työntekijöiden omien laitteiden turvallisuus voidaan huomioida erillisten reissupuhelinten ja reissuläppärien muodossa, hän sanoi.

Yksi riski on myös henkilöstöön kohdistuva tiedustelu, jossa näennäisen tuttavallisuuden varjolla saatetaan kalastella tietoja. Työntekijä saattaa luovuttaa arkaluonteista tietoa ulkopuolisille jopa tahallaan.

Tutkija Lotta Hakala Suojelupoliisista ja riskienhallinnasta vastaava Vice President Heljo Laukkala Metso Groupilta.

Hakalan jälkeen puhui Metso Oyj:n riskienhallinnasta vastaava Vice President Heljo Laukkala. Laukkala esitteli, kuinka turvallisuusasiat on ratkaistu Metsossa.

Myös Laukkala kehotti kiinnittämään työmatkalla huomiota tietoturvallisuuteen, etenkin pk-yritysten kohdalla, sillä ne eivät ole välttämättä luoneet vielä vahvoja turvallisuusjärjestelyjä. Lisäksi hän suositteli käyttämään työmatkoilla ulkoministeriön ja WHO:n palveluja tuoreimpien tietojen saamiseksi esimerkiksi matkakohteen poliittisista tai terveysriskeistä.

– Pk-yritykset ovat itse asiassa aika vaarallisia, siellähän ne innovaatiot syntyvät. Jos ne siinä välissä viedään, niin se on sitten menetetty koko bisnes, Laukkala huomautti.

Oheisella videolla Laukkala kertoo, kuinka varautua riskeihin työmatkalla.

Back top top