Skip to Content
Tapahtumaraportit

SVKK:n Visiona Venäjä -seminaarissa nousi esiin palveluviennin voimakas kasvu

SVKK:n vuotuinen Visiona Venäjä -seminaari käsitteli tällä kertaa taloutta. Seminaarissa pohdittiin Venäjän talouden näkymiä ja suomalaisen Venäjän-kaupan kehitystä, josta löytyikin uusi piirre – viennissä vetävät nyt etenkin palvelut. Keskiviikkona 29. marraskuuta pidettyyn seminaariin saapui yli 120 Venäjän-kaupan osaajaa.

SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen avasi tilaisuuden kertoen, että kuluvaa vuotta on leimannut kasvava aktiivisuus Venäjän-kaupassa. Kaupan elpyminen näkyy Rekolaisen mukaan niin SVKK:n kuin koko Team Finlandin toiminnassa.

Avauspuheenvuoron piti Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn. Rehn loi katsauksen Euroalueen ja Venäjän talouden näkymiin suomalaisyritysten kannalta. Venäjän osuus Suomen viennistä on tänä vuonna ollut 5,9 % ja tuonnista 16,5 %. Rehnin mukaan Suomen vienti Venäjälle riippuu etenkin Venäjän bruttokansantuotteen ja ostovoiman kehityksestä.

– Suomen vienti riippuu ylivoimaisesti eniten Venäjän ostokyvystä ja nimenomaan ostokyvystä euroissa, Rehn sanoi.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenen Olli Rehnin mukaan venäläiset hotellivieraat muodostivat tammi-syyskuussa 12% ulkomaisista yöpymisistä.

Nyt kun rupla on öljyn hinnan noustessa vahvistunut ja Venäjän talous kasvaa, näkyy venäläisten kasvanut ostovoima nyt matkailussa ja palveluviennissä.

– Hyvin mielenkiintoista on se, että palveluvienti on kasvanut. Tällä hetkellä palvelut muodostavat noin neljänneksen Suomen kokonaisviennistä Venäjälle, Rehn kertoi.

Palveluvienti Venäjälle on kasvanut tänä vuonna reippaasti.

Rehnin esitys löytyy Suomen Pankin sivuilta täältä. Oheisella videolla Rehn kertoo palveluviennin kasvusta.

 

Paneelissa puitiin Venäjän-kaupan ilmiöitä ja mahdollisuuksia

Visiona Venäjä -seminaarin paneelissa olivat keskustelemassa pääkonsuli Anne Lammila Suomen Pietarin pääkonsulaatista, SRV Russia Oy:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kullas ja Kometos Oy:n toimitusjohtaja Raimo Niemi. Paneelin moderoi Jaana Rekolainen.

Lammila kertoi Suomen ja Venäjän talouden kasvun näkyvän suoraan viisumien määrässä.

– Parantunut talousnäkymä sekä Venäjällä että Suomessa näkyy suoraan toiminnassamme viisumien annossa. Meillä on tällä hetkellä 80 % kasvanut viisumienanto viime vuodesta. Odotamme antavamme tänä vuonna 600 000 viisumia kaiken kaikkiaan, Lammila kertoi.

Paneelissa pääkonsuli Anne Lammila sekä toimitusjohtajat Veli-Matti Kullas ja Raimo Niemi. Moderaattorina SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Pääkonsulaatin havaintojen mukaan eri toimialat ovat kasvaneet melko tasaisesti, mutta tuotannon siirtäminen Venäjälle näkyy jopa viennin kasvua enemmän.

SRV:n Kullaksen mukaan kiinteistömarkkinat ovat Venäjälle elpyneet ja investointeja kauppakeskuksiin tulee nyt Kiinaa ja Yhdysvaltoja myöten. Vaikka brändejä on lähtenytkin Venäjältä, niin tulijoita on aina enemmän.

– Voi sanoa näin, että jos kymmenen lähtee, kolmekymmentä tulee. Tänä vuonna tulijoiden määrä on kasvanut selkeästi, Kullas sanoi.

Seminaariin saapui noin 120 Venäjän-kaupasta kiinnostunutta.

Uudet Venäjän markkinoille tulevat brändit ovat Kullaksen mukaan enimmäkseen fashion-muotibrändeja, mutta myös esimerkiksi Disney on tulossa Yhdysvalloista sanktioista huolimatta.

Kometos Oy:n Niemi puolestaan kertoi, että yrityksellä on etenkin Etelä-Venäjällä havaittavissa nyt kasvua investoinneissa.

– Olimme pari viikkoa sitten Kazanissa, Tatarstanissa. Talous kasvaa nopeasti ja he ovat valmiita investoimaan kehitykseen ja nimenomaan aluekehitykseen, Niemi kertoi.

Visiona Venäjä päättyi cocktail-tilaisuuteen.

Niemen mukaan tällaisia kasvualueita on Venäjällä tällä hetkellä noin viisi-kuusi. Kannattaako suomalaisen yrittäjän lähteä Pietaria tai Moskovaa kauemmaksi, riippuu tuotteesta.

– Jos myy kuluttajille, niin eihän suomalaisen tarvitse Pietaria kauemmaksi mennä, mutta jos myydään investointitavaroita, niin on pakko mennä ruohonjuuritasolle, kuten me joudumme – tai saamme – tehdä, hän neuvoi.

Visiona Venäjä -seminaaria ennen pidettiin SVKK:n jäsenten syyskokous, jossa käytiin läpi sääntömääräiset asiat ja valittiin hallitus seuraavalle vuodelle. Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Esko Aho.

Lisää kuvia tapahtumasta löytyy Flickr-tililtämme täältä.

SVKK:n kumppanina Visiona Venäjä -seminaarissa oli asianajotoimisto Unicom Legal Russia.

Back top top