Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Patrik Saarto
Avoin 838
AEB kritisoi Venäjän päätöstä sallia rinnakkaistuonti

Kuva: Marvin Meyer/Unsplash

AEB kritisoi Venäjän päätöstä sallia rinnakkaistuonti

AEB:n mukaan rinnakkaistuonnin sallimisesta aiheutuu Venäjälle runsaasti turvallisuusriskejä aina kuluttajista kriittiseen infrastruktuuriin.

Association of European Businesses on julkaissut muistion, jossa se ilmoittaa vastustavansa Venäjän päätöstä sallia rinnakkaistuonti maahan. AEB:n mukaan rinnakkaistuonnin salliminen aiheuttaa pitkäaikaisia kielteisiä vaikutuksia Venäjän sosiaaliseen ja taloudelliseen kehitykseen.

AEB näkee rinnakkaistuonnin sallimisen riskeinä Venäjälle markkinan houkuttelevuuden heikkenemisen, liiketoimintaympäristön muuttumisen epäreiluksi, tuotannon lokalisoinnin hidastumisen sekä väärennösten määrän kasvun.

AEB:n mukaan rinnakkaistuonnin tulisi olla sallittua vain väliaikaisesti sellaisille tuotteille, joita Venäjälle ei viedä pakoteuhan vuoksi tai joita Venäjällä ei valmisteta. Rinnakkaistuontia ei tulisi sallia, jos valmistaja on lopettanut tai keskeyttänyt tuotannon Venäjällä tai viennin Venäjälle, tai jos Venäjällä on valmistajan valtuuttama maahantuoja. Ennen rinnakkaistuonnin sallimista tulisi myös huomioida tilanne, jossa yrityksen toimitusvaikeudet johtuvat raaka-ainepulasta tai muusta vastaavasta ulkoisesta syystä. Tällöin yritykselle tulisi antaa aikaa ratkaista tilanne tai tarjota vaihtoehtoisia tuotteita.

AEB pitää kuluttajien ja asiakkaiden kannalta ongelmallisena, että rinnakkaistuonnin myötä Venäjälle voi päätyä tuotteita, joille ei ole tarjolla huoltoa tai varaosia Venäjällä. Erityistä huomiota tulisi myös kiinnittää väärennösten vastaiseen valvontaan. AEB toivoo Venäjän myös määrittelevän, millaisella prosessilla aiempiin maahantuonnin pelisääntöihin voidaan palata ja kuinka rinnakkaistuonnin sallivaa listaa voidaan muuttaa ja päivittää.

Valiokunnilta suosituksia

AEB:n on kirjannut muistioon toimialakohtaisten valiokuntien huomiot ja suositukset Venäjälle. Valiokunnat suosittelevat lukuisten tuotteiden jättämistä rinnakkaistuonnin ulkopuolelle, sillä valmistajat eivät muuten kykene varmistamaan tuotteiden toimivuutta ja turvallisuutta.

Rakennusvälinevaliokunta suosittelee, että rakentamisen ja maatalouden koneet jätetään sallitun rinnakkaistuonnin ulkopuolelle, sillä huolto- ja varaosapalveluiden mahdollisesta puutteesta johtuen käyttäjille aiheutuu turvallisuusriskejä. IT- ja teleliikennevaliokunta suosittelee teleliikenneverkkojen rakentamiseen tarkoitettujen tuotteiden jättämistä sallitun rinnakkaistuonnin ulkopuolelle, sillä muuten valmistajat eivät pysty takaamaan järjestelmiensä toimintaa, mistä aiheutuu riskejä Venäjän kriittiselle infrastruktuurille.

Viljansuojeluvaliokunta suosittelee viljelyssä käytettyjen tuotteiden jättämistä rinnakkaistuonnin ulkopuolelle, sillä valmistajat eivät kykene muuten takaamaan elintarvikkeiden turvallisuutta kuluttajille. Lääkevaliokunta suosittelee lääkkeiden jättämistä rinnakkaistuonnin ulkopuolelle, sillä valmistajat eivät muuten kykene valvomaan lääkkeiden laatua. Terveydenhuollon tarvikkeiden valiokunta suosittelee samaa terveydenhuollon tuotteiden kohdalla potilaiden ja terveydenhuollon henkilökunnan turvallisuuden vuoksi.

Päivittäistavaroiden valiokunta suosittelee kosmetiikkatuotteiden ja kodin kemikaalien jättämistä rinnakkaistuonnin ulkopuolelle niin ikään kuluttajien turvallisuuteen vedoten.

Rinnakkaistuonti sallittiin toukokuussa

Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö on julkaisi 6.5. listan tuoteryhmistä ja yrityksistä, joiden tuotteiden rinnakkaistuonti sallittiin 7.5. alkaen. Tarkoituksena on varmistaa tuotteiden saatavuus Venäjän markkinoilla.

Listalla on 96 tuoteryhmää, joihin lukeutuu muun muassa autoja ja autojen osia, junia, teollisuuden koneita ja laitteita, elektroniikkaa ja kuluttajatuotteita vaatteista parfyymeihin.

Joissakin tuoteryhmissä, kuten vaatteissa ja jalkineissa, rinnakkaistuonti sallitaan läpi koko tuoteryhmän. Joissakin tuoteryhmässä on lisäksi listattu erikseen yrityksiä, joita rinnakkaistuonti koskee.

Lue lisää:

Venäjän kauppa- ja teollisuusministeriö julkaisi listan tuoteryhmistä ja brändeistä, joiden rinnakkaistuonti sallitaan

Venäläisissä verkkokaupoissa myydään pian tuotteita rinnakkaistuonnin sallivalta listalta

Back top top