Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Taneli Dobrowolski
Avoin 5531

BOFIT: Venäjän tavarakauppa kääntyi kasvuun loka-joulukuussa

Tuonnin kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna vähitellen elpyvän kysynnän ja vahvistuneen ruplan tukemana.

Tavaratuonnin arvo Venäjälle kasvoi loka-joulukuussa yhdeksän prosenttia vuotta aiemmasta. Kaikkien suurimpien tuoteryhmien tuonti kasvoi. Nopeimmin kasvoivat koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden tuonti.

Tuonnin kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna vähitellen elpyvän kysynnän ja vahvistuneen ruplan tukemana. Ruplan kauppapainotettu reaalikurssi oli tammikuussa 34 prosenttia vahvempi kuin vuotta aiemmin, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kirjoittaa viikkokatsauksessaan.

Venäjän tavaraviennin arvo kasvoi loka-joulukuussa kahdella prosentilla vuotta aiemmasta pitkälti korkeampien raaka-ainehintojen vuoksi. Raakaöljyn vientimäärä pysyi vuodentakaisella tasolla ja öljytuotteiden vienti supistui selvästi, mutta maakaasun vienti kasvoi yhä. Tänä vuonna öljyn ja kaasun vientimäärien odotetaan kasvavan korkeintaan hitaasti.

Muussa viennissä muun muassa sahatavaran vienti kasvoi yhä ripeästi. Presidentti Putin antoikin hiljattain hallitukselle määräyksen selvittää, pitäisikö sahatavaran viennille asettaa tulleja tai kiintiöitä.

Vuonna 2016 tavaratuonnin arvo supistui alle prosentilla ja oli noin 190 miljardia dollaria. Tuonnista puolet oli koneita, laitteita ja kuljetusvälineitä. Muita keskeisimpiä tavararyhmiä olivat kemian tuotteet ja elintarvikkeet.

Tavaraviennin arvo oli 280 miljardia dollaria, eli vajaan viidesosan pienempi kuin vuonna 2015. Öljyn jyrkän hinnanlaskun myötä raakaöljyn, öljytuotteiden ja maakaasun osuus viennistä on supistunut (viime vuonna 60 %). Siten muiden tavaroiden osuudet ovat hieman nousseet, vaikka niidenkin viennin arvo on laskenut.

EU oli viime vuonna yhä Venäjän tärkein kauppakumppani, jonka osuus viennistä oli vajaat puolet ja tuonnista lähes 40 prosenttia. Aasian maihin viennistä suuntautui reilu viidennes, ja niistä tuli 34 prosenttia tuonnista (Kiinan osuudet 10 % ja 21 %). IVY-maiden osuus sekä viennistä että tuonnista oli runsas kymmenys.

Back top top