Skip to Content
Ulkomaankauppa ja liiketoiminta Taneli Dobrowolski
Avoin 2631

BOFIT: Venäjän ulkomaankauppa reippaassa kasvussa

Sekä viennin että tuonnin arvo oli kuitenkin edelleen yli kolmanneksen pienempi kuin huippuvuosina 2012 ja 2013.

Kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa Venäjän tavarakauppa kasvoi lähes kaikkien maiden kanssa ja kaikissa päätuoteryhmissä. Viennin arvo oli runsaat 80 miljardia dollaria ja tuonnin vajaat 50 miljardia dollaria. Sekä viennin että tuonnin arvo oli kuluvan vuoden alkuvuosina kuitenkin edelleen yli kolmanneksen pienempi kuin huippuvuosina 2012 ja 2013, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kirjoittaa viikkokatsauksessaan.

Tavaraviennin dollarimääräinen arvo kasvoi 36 prosenttia vuotta aiemmasta lähinnä korkeamman öljyn hinnan tukemana. Lähes kaikkien keskeisimpien tavaroiden vientimäärät lisääntyivät. Raakaöljyn viennin kasvu jäi vajaaseen prosenttiin, mutta öljytuotteiden vienti kääntyi 7 prosentin ja maakaasun vienti 10 prosentin kasvuun.

Lisäksi monien metallien, lannoitteiden ja puutavaran vientimäärät kasvoivat vuotta aiemmasta. Tavaraviennistä puolet suuntautui EU-maihin, viidennes Aasiaan ja 10 prosenttia Euraasian talousliiton maihin.

Tavaratuonnin dollarimääräinen arvo oli tammi-maaliskuussa 26 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Koneiden, laitteiden ja kuljetusvälineiden sekä kemiallisten tuotteiden tuonti kasvoi lähes 30 prosenttia vuotta aiemmasta. Elintarviketuonnin arvo oli 16 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

EU-maiden osuus tavaratuonnista oli 37 prosenttia, Aasian maiden 34 % ja Euraasian talousliiton maiden 8 %.

Back top top