Skip to Content
Talous ja kuluttajat Taneli Dobrowolski
Avoin 2156

BOFIT: Venäläisviranomaiset suhtautuvat virtuaalirahaan aiempaa suopeammin

Virtuaalirahan tavoitteena olisi muun muassa ehkäistä laittomia rahansiirtoja.

Venäjän viranomaiset ovat aiemmin suhtautuneet virtuaalirahaan, esimerkiksi bitcoiniin, kielteisesti. Suhtautuminen on kuitenkin muuttumassa aiempaa myönteisemmäksi, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos BOFIT kirjoittaa viikkokatsauksessaan.

Vielä keväällä 2016 Venäjän finanssiministeriö teki lakiehdotuksen, jossa virtuaalirahan käytöstä voisi saada jopa 2,5 miljoonan ruplan, eli 34 000 euron sakon ja seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen. Ehdotustaan finanssiministeriö perusteli muun muassa virtuaalirahan uhalla rahoitusjärjestelmälle ja kytköksellä talousrikollisuuteen.

Asiantuntijat ja oikeusministeriö kuitenkin kritisoivat lakiehdotusta ja syksyllä 2016 ministeriö ilmoitti jättävänsä sen lepäämään toistaiseksi.

Tänä vuonna suhtautuminen virtuaalirahaan on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi. Helmikuussa keskuspankin varapääjohtaja Olga Skorobogatova totesi, että kansallinen virtuaaliraha voisi olla mahdollinen tulevaisuudessa. Huhtikuussa varafinanssiministeri Aleksei Moisejev puolestaan sanoi, että viranomaiset saattaisivat hyväksyä bitcoinin ja muiden virtuaalirahojen käytön laillisena maksuvälineenä vuonna 2018. Virtuaalirahan tavoitteena olisi muun muassa ehkäistä laittomia rahansiirtoja.

Lopullista viranomaispäätöstä virtuaalirahan sääntelystä ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Back top top