Skip to Content
Energia ja kaivannaiset Patrik Saarto
Avoin 7099
Gazprom-johtaja lupaa, että yhtiö on valmis rakentamaan kolmannenkin kaasuputken - Nord Stream 3 mahdollinen

Kaasuputkien lastaamista Mukranin satamassa Saksassa. Kuva: Nord Stream 2 AG.

Gazprom-johtaja lupaa, että yhtiö on valmis rakentamaan kolmannenkin kaasuputken - Nord Stream 3 mahdollinen

Gazprom lupaa toimittaa Eurooppaan niin paljon kaasua kuin on tarve.

  • Gazpromin hallituksen varapuheenjohtaja lupaa, että Gazprom toimittaa niin paljon kaasua Eurooppaan kuin Eurooppa tarvitsee.
  • Yhtiö on hänen mukaansa valmis ryhtymään kaasutoimituksia varten kolmannenkin kaasuputken – Nord Stream 3:n – rakentamiseen.
  • Nord Stream 2 -kaasuputki sai hiljattain Suomelta tarvittavat luvat putken rakentamiseen Suomen talousalueelle.

Mikäli Eurooppa haluaa ja tarvitsee, on Gazprom valmis rakentamaan kolmannenkin kaasuputken, eli Nord Stream 3:n Itämeren halki Saksaan, lupaa Gazpromin hallituksen varapuheenjohtaja Aleksandr Medvedev Rossija 1 -kanavan haastattelussa.

– Me toimitamme Euroopalle niin paljon kaasua kuin Eurooppa tarvitsee. Meillä on lähteet, meillä on kuljetusvälineet. Me rakennamme uusia kuljetusreittejä. Ja jos Eurooppa ilmaisee tarvitsevansa, me olemme valmiit allekirjoittamaan tarvittavat sopimukset, enkä sulje pois uusia kaasuputkihankkeita – Nord Stream 3:a, Medvedev sanoi Rossija 1:lle.

Kommersantin mukaan Medvedev pitää Itämeren reittiä parempana myös siksi, että sille saadaan syötettyä kaasua uusilta Jamalin lähteiltä. Ukrainan kautta kulkevalle reitille kaasu tulee Nadim-Pur-Tazin alueen lähteiltä, joiden anti on hänen mukaansa ollut laskusuunnassa.

Ukrainan kanssa uusi sopimus

Medvedev painottaa, että Gazprom on valmis tekemään Ukrainan kanssa uuden sopimuksen kaasutoimituksista Ukrainan kautta vuoden 2019 jälkeen. Sopimuksessa tullaan kuitenkin huomioimaan painopisteen muutos yhtiön kaasulähteiden sijainnissa.

Kommersantin mukaan Gazprom tarvitsee Ukrainan reittiä enintään 15 miljardin kuutiometrin toimittamista varten vuodessa, mutta Ukraina pitää sitä järjestelmän ylläpidon kannalta liian vähäisenä määränä.

Nord Stream 2 sai kaksi viikkoa sitten Suomelta kaikki tarvittavat luvat putken rakentamiseen Suomen talousalueen kautta. Putki on saanut luvat myös tarvittavat Saksalta. Lupaprosessi on kesken vielä Ruotsissa, Tanskassa ja Venäjällä.

Back top top