Skip to Content
Ukraina Patrik Saarto
Avoin 147
EastCham avaa Kiovaan toimiston - Jaana Rekolainen MTV:llä: "Auttaa luomaan yrityksille suoria suhteita"

EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen MTV Huomenta Suomen vieraana. Kuvakaappaus: MTV.

EastCham avaa Kiovaan toimiston - Jaana Rekolainen MTV:llä: "Auttaa luomaan yrityksille suoria suhteita"

EastCham tiedotti avaavansa Ukrainaan toimiston yhdessä EK:n kanssa huhtikuun alussa.

EastCham Finland ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK tiedottivat tiistaina 26.3. toimiston avaamisesta Kiovaan palvelemaan suomalaisia yrityksiä. Toimiston päällikkönä ja EastChamin Senior Business Advisorina aloittaa 1.4. Olena Kutsai.

– On tärkeää, että suomalaiset yritykset saavat nyt tietoa siitä, minkälainen liiketoimintaympäristö Ukraina on. Toimisto auttaa ymmärtämään, mitä Ukrainassa tapahtuu ja luomaan yrityksille tärkeitä suoria suhteita ukrainalaisiin liikekumppaneihin, yrityksiin, rakentamaan kumppaniverkostoa. Me voimme auttaa, jos yrityksillä on tarpeita luoda keskusteluyhteys vaikkapa Ukrainan eri ministeriöihin tai alueille, EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen kertoi MTV:n Huomenta Suomessa tiedotteen julkaisun jälkeen.

Ukraina on ollut suomalaisille yrityksille varsin tuntematon markkina. Ennen vuotta 2022 Ukrainassa toimi noin parikymmentä suomalaista yritystä paikallisesti, ja Suomen vienti Ukrainaan oli vuosittain vain noin 200 miljoonan euron tasolla. Vuonna 2023 viennin arvo oli 160,8 miljoonaa euroa, missä oli 9,7 prosenttia kasvua vuodesta 2022.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

EastChamin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen vieraili EK:n johtaja Petri Vuorion kanssa MTV Huomenta Suomessa 26.3.2024. Kuvakaappaus: MTV.

Tällä hetkellä on tärkeää pitää Ukrainan yhteiskunta pyörimässä sodasta huolimatta. Sota on rajautunut itään ja etelään, Kiovassa ja Länsi-Ukrainassa tilanne on hyvin erilainen kuin lähempänä rintamaa. Siellä tehdään jo tuotannollisia investointeja ja rakennetaan asuntoja tuhoutuneiden tilalle. Ukrainan markkinoilla mukana oleminen on myös tärkeä tuen osoitus länsimaisilta yrityksiltä ja toimijoilta.

EK:n johtajan Petri Vuorion mukaan jälleenrakentaminen tulee olemaan niin suuri operaatio, että suunnittelussa ja valmistautumisessa tulee olla mukana jo nyt. Yhteiskunnan toimimiseksi vaurioitunutta kriittistä infrastruktuuria on korjattava jatkuvasti. Kaikkiaan jälleenrakentamisen kustannuksiksi on tällä hetkellä arvioitu 500 miljardia dollaria.

– Energiainfrastruktuuri, meillä on paljon osaamista siinä, Ukraina tarvitsee myöskin vihreää, puhdasta siirtymää Euroopan unionin tulevaa jäsenyyttä varten, telekommunikaatio luonnollisesti, terveysteknologia, koulutusratkaisut, rakentamisen ratkaisut. Kaiken alussa on suunnittelu, meillä on hyvää insinööriosaamista vaikkapa erikoissairaaloissa, sillanrakentamisessa, Vuorio luettelee Huomenta Suomessa.

Lue myös:

EastCham Finland ja EK avaavat toimiston Kiovaan – suomalaisen elinkeinoelämän rooli vahvistuu Ukrainassa

Olena Kutsai on nimitetty Senior Business Advisoriksi ja EastChamin Kiovan toimiston päälliköksi

Back top top