Keski-Aasian energiaviikko Astanassa kokoaa yhteen alan toimijat ja sijoittajat
Energiaviikko edistää vihreää siirtymää ja korostaa alueen potentiaalia.
Kazakstanin Astanassa 19.-20. syyskuuta järjestettävällä Keski-Aasian ja Mongolian energiaviikolla 2023 keskitytään puhtaan ja uusiutuvan energian aloitteiden edistämiseen.
Keski-Aasia on tarkoitus muuttaa puhtaan energian keskukseksi. Konferenssissa korostetaan alueen merkittävää potentiaalia aurinko-, tuuli- ja vesivoiman alalla sekä yhteistyötä kansainvälisten yritysten kanssa.
– Tämän saavuttamiseksi on ensiarvoisen tärkeää luoda vankka poliittinen kehys, joka kannustaa yksityisiä ja ulkomaisia investointeja, todetaan energiaviikon lehdistötiedotteessa.
Aurinko- ja tuulivoima
Konferenssissa keskustellaan muun muassa uusista aurinkosähkötekniikoista, joita voidaan hyöyntää erilaisissa aurinkovoimalaitoksissa tai syrjäisten alueiden sähkönsyöttöjärjestelmissä.
Aurinkopaneelien kustannusten laskiessa ja tehokkuuden parantuessa aurinkoenergiaa voidaan käyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, energiavarmuuden parantamiseen sekä työpaikkojen luomiseen uusiutuvan energian alalla.
Tuulivoiman kehittäminen Keski-Aasiassa ja Mongoliassa tarjoaa arvokkaan tilaisuuden monipuolistaa energiayhdistelmää sekä vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.
Vihreän vedyn potentiaali
Keski-Aasian mailla on kaikki edellytykset tulla merkittäviksi vihreän vedyn viejiksi. Konferenssissa korostetaan alueen vihreän vedyn potentiaalia vähähiilisen talouden keskeisenä moottorina.
Runsaat aurinko- ja tuulivoimavarat tarjoavat ainutlaatuisen edun elektrolyysin avulla taphtuvassa vihreän vedyn tuotannossa. Vihreällä vedyllä tarkoitetaan aurinko- ja tuulienergialla vedestä tuotettua vetyä.
Vihreä siirtymä edellyttää teknisiä ratkaisuja, ympäristönäkökohtien huomioonottamista, sääntelyn johdonmukaisuutta sekä taloudellisia panostuksia.
Konferenssi kokoaa yhteen korkean tason virkamiehiä, valtionyhtiöitä ja pankkeja Keski-Aasiasta. Lisäksi osallistujien joukossa on globaaleja toimijoita, sijoittajia ja riippumattomia sähköntuottajia, kuten Total Eren, Svevind, EY, KPMG, Maailmanpankki, Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD, Yhdysvaltain kehitysyhteistyövirasto USAID, Clean Energy Asia ja Saksan Keski-Aasian talouselämän valtuuskunta.