Skip to Content
Ympäristö ja terveys Patrik Saarto
Avoin 1825
Kierrätysyritykset ongelmissa Jekaterinburgissa - jäteuudistuksen seurauksena raaka-aineet jämähtivät kaatopaikoille

Kuvituskuva.

Kierrätysyritykset ongelmissa Jekaterinburgissa - jäteuudistuksen seurauksena raaka-aineet jämähtivät kaatopaikoille

Monien sverdlovskilaisyritysten tuotanto seisoo, kun tarvittavan kierrätysjätteen saatavuus on loppunut.

  • Jäteuudistuksen myötä lajittelu Sverdlovskin alueen kaatopaikoilla on yllättäen loppunut.
  • Jätettä kierrättävät yritykset ovat ahdingossa ja epäilevät operaattorien kaivavan jätteet maahan.
  • Samaan aikaan kuluttajien jätehuoltomaksut ovat nousseet.

Venäjän jäteuudistus etenee ontuen. Jekaterinburgissa uuden operaattorin myötä kaikki jäte on jämähtänyt kaatopaikoille, eivätkä kierrätysyritykset saa enää raaka-ainetta uusiokäyttöön, kertoo Delovoi kvartal. Jo valmiiksi kitukasvuinen ala on nyt konkurssin partaalla.

Sverdlovskin alue on jaettu jäteuudistuksessa kolmeen osaan. Pohjoisessa jätehuollosta vastaa yritys nimeltä Rifei, lännessä OOO ”TBO Ekoservis” ja idässä EMUP Spetsavtobaza.

Lain mukaan operaattorit vastaavat jätehuollon koko ketjusta aina keräyksestä lajitteluun. Nyt ketju on kuitenkin pysähtynyt Jekaterinburgissa lajitteluvaiheeseen – jätteitä ei lajitella eikä anneta pois kaatopaikoilta.

Lajittelu pysähtynyt

Ennen uudistusta kierrätysyritykset hankkivat kaatopaikoilta jätettä, josta työstettiin raaka-aineita teollisuden tarpeisiin. Asukkaatkin saattoivat ansaita keräämällä kaatopaikoilta muun muassa muovia.

Yksi ongelmissa oleva yritys on muovikalvoja valmistava Astra, joka käyttää tuotteessaan kierrätysmuovia. Yritys on toiminut vuodesta 2014 ja hankkinut kierrätysmuovin rakeina. Nyt toimittajat myyvät ei-oota, sillä lajittelu on pysähtynyt.

– Eli operaattorit ovat keränneet rahat jätteiden käsittelyyn ja lopettaneet senkin vähän mitä oli. Koko ala seisoo. Yksistään me käsittelimme 20 tonnia kierrätysjätettä kuukaudessa, mutta kuinka monta meidänlaistamme on? Tuotanto seisoo ja tilaukset odottavat, menetämme asiakkaat, Astrasta kerrotaan Delovoi kvartalille.

Tulossa (juttu jatkuu alla):

Team Finland -matka Jekaterinburgiin ja Tšeljabinskiin

Konkurssin partaalla

Erään kierrätysmuovirakeen toimittajan viestintäjohtaja kertoo Delovoi Kvartalille, että raaka-aineen saatavuus loppui kolme kuukautta sitten.

– En ole tehnyt kuukauteen töitä, koska emme saa ostettua raaka-ainetta. Yrityksemme on konkurssin partaalla. Kuukausi vielä, niin emme pysty maksamaan vuokraa ja veroja, viestintäjohtaja tuskailee.

Yrityksen viestintäjohtaja epäilee, että lajittelun sijaan operaattorit kaivavat jätteet maahan. Samaa epäilevät muutkin alan yritykset.

”He kaivavat rahani maahan.”

– He kaivavat rahani maahan. Jätteet täytyy käsitellä – niiden vieminen kaatopaikalle ja työntäminen puskutraktoreilla maahan on rikolllista heitteillejättöä, viestintäjohtaja sanoo.

– Ennen pienyritykset lajittelivat jätettä kaatopaikoilla ja veivät sopivan jätteen käsiteltäväksi, mutta nyt se ei kuulemma onnistu uuden lain takia. Kaatopaikoilta ei saa viedä mitään pois. Eli raaka-aineet jäävät kaatopaikoille ja kaivetaan varmaan maahan, kerrotaan Vtorpolymeri-nimisestä kierrätysyrityksestä.

Hinnat nousivat

Delovoi kvartal tiedusteli asiaa operaattoreilta, mutta ei saanut vastausta.

Jäteuudistuksella on ollut myös toinen epämieluisa seuraus. Jätehuollon hinnat nousivat Sverdlovskin alueella reippaasti. Huolto maksaa nyt kerrostalojen asukkailta 148,62 ruplaa ja omakotitaloasujilta 182,11 ruplaa kuukaudessa. Operaattorit selittävät nousua investointitarpeilla.

Varapääministeri Aleksei Gordejev arvioi aikaisemmin tammikuussa, että jätehuolto maksaa jatkossa keskimäärin 120-130 ruplaa per asukas kuukaudessa.

Lue myös:

Venäjän jäteuudistus tuo kotitalouksille 120-130 ruplan kuukausittaisen maksun asukasta kohti

Back top top