Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 4184

Kysely: Hintojen kasvu hidastui

"Kyselytutkimus osoittaa, että myös kuluttajat ovat viimein huomanneet hintojen kasvun hidastuneen."

Kuluttajien mukaan hintojen kasvu kaikissa merkittävimmissä tuoteluokissa on hidastunut. Asia ilmenee tutkimuslaitos WCIOM:in tekemästä kuluttajatutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan hintojen muutosta kuvaava indeksi jäi joulukuussa kaikissa merkittävimmissä tuotteissa alle 50 pisteen. Indeksissä yli 50 pistettä kuvaa hintojen kasvun nopeutumista ja alle 50 pistettä kasvun hidastumista.

Elintarvikkeista hinnat kasvoivat kuluttajien mukaan nopeimmin lihatuotteissa, vihanneksissa ja hedelmissä sekä maitotuotteissa.

— Kyselytutkimus osoittaa, että myös kuluttajat ovat viimein huomanneet hintojen kasvun hidastuneen, mutta siitä huolimatta kulutus ei ole kääntynyt kasvuun. Se on huolestuttava signaali talouspäättäjille, sillä kotitalouksien kulutuksen jatkuminen säästöliekillä voi aiheuttaa huomattavia haasteita kansantaloudelle, WCIOM:in raportissa sanotaan.

Venäjän tilastovirasto Rosstatin mukaan inflaatio oli kuluvan vuoden lopussa 5,4 prosenttia. Kyseessä on historiallisen alhainen luku, sillä inflaatio ei vuoden lopussa ole koskaan ollut näin alhaalla. Vuoden 2015 joulukuussa inflaatio oli 12,9 prosenttia.

Hintojen nousun hidastumisesta suuri osa tuli elintarvikkeista, sillä niiden hinnat nousivat enää 4,6 prose

Back top top