Skip to Content
Kansainväliset suhteet Inga Kairo
Avoin 930
EU:n täydentävä pakotepaketti on julkaistu

Kuvituskuva.Kuva: Jingming Pan/Unsplash

EU:n täydentävä pakotepaketti on julkaistu

Nyt voimaan tulevilla pakotteilla laajennetaan ja tarkennetaan pakotteita sekä täsmennetään niiden toimeenpanoa. Venäläisen kullan tuonti EU:n alueelle kielletään.

Euroopan unioni on asettanut 21. heinäkuuta 2022 uusia pakotteita Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan takia. Täydentävä pakotepaketti on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä 21.7.2022.

”Tehdyt päätökset yhdenmukaistavat pakotteita keskeisten kumppanien tekemien päätösten kanssa sekä selkeyttävät käytäntöjä, jotka koskevat muun muassa kansallisia lupaviranomaisia. Tavoitteena on myös estää entistä tehokkaammin pakotteiden kiertämistä ja korostaa sitä, etteivät EU:n asettamat pakotteet ole syynä globaaliin energia- ja elintarvikekriisiin”, sanotaan UM:n tiedotteessa.

EU laajentaa sektorikohtaisia talouspakotteita asettamalla tuontikielto venäläiselle kullalle ja kultajalosteille, koska kulta on energian jälkeen Venäjän toiseksi suurin vientituote. Tullin mukaan, matkailijat voivat kuitenkin tuoda mukanaan kultakoruja sekä kulta- ja hopeasepän teoksia, jos he omistavat ne, eikä niitä ole tuotu myytäväksi.

Täydentävässä pakotepaketissa laajennettiin listaa vientivalvonnan alaisista tuotteista ja teknologioista. Laajennukset tuovat valvontaluetteloa lähemmäksi keskeisten kumppanimaiden vastaavia luetteloja.

EU laajentaa kieltoa Venäjän lipun alla purjehtivien alusten saapumisesta Euroopan unionin maiden satamiin lisäämällä kiellon piiriin sulut, jotta voidaan taata pakotteiden parempi toimeenpano ja välttää niiden kiertämistä.

Rahoitussektorilla tarkennettiin aikaisemmin voimaan tullutta talletuskieltoa koskemaan myös kolmansien maiden eli EU:n ja Venäjän ulkopuolisten maiden kautta tapahtuvaa toimintaa pakotteiden kiertämisen välttämiseksi.

Toimintakieltoon tiettyjen venäläisten valtionyhtiöiden kanssa on tarkennettu poikkeusta, joka mahdollistaa maataloustuotteiden, öljyn ja öljyjalosteiden kuljettamisen kolmansiin maihin.

EU laajentaa niiden henkilöiden ja yhteisöjen listaa, joihin kohdistetaan pakotteita. Kyse on varojen jäädytyksistä sekä matkustus- ja kauttakulkurajoituksista. Nyt pakotelistalle lisätyt henkilöt ovat poliittisia toimijoita ja viranomaisia Venäjän federaatio- ja aluetasolla. Lisäksi pakotelistattuihin rahoituslaitoksiin lisätään Sberbank.

Pakotepakettiin sisältyy myöskin uusia velvollisuuksia liittyen tietojen antamiseen pakotteiden toimeenpanon varmistamiseksi.

Infographic – EU sanctions in response to Russia’s invasion of Ukraine

Aiemmin aiheesta:

EU julkaisi kuudennen pakotepaketin

Keskustelua aiheesta

Back top top