Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Patrik Saarto
Avoin 3149
Venäjän presidentinvaalit ovat ohitse - mitä tapahtuu nyt Venäjän-kaupassa?

Vladimir Putin sai lähes 77 % äänistä äänestysaktiivisuuden ollessa 67,47 %.

Venäjän presidentinvaalit ovat ohitse - mitä tapahtuu nyt Venäjän-kaupassa?

Venäjän-kauppaa on aina tehty politiikan tuulista huolimatta, sanoo SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

  • Vladimir Putin jatkaa Venäjän presidenttinä seuraavan kauden.
  • Putin on asettanut tavoitteeksi talouden uudistamisen ja nykyistä reippaamman talouskasvun.
  • Maailmanpolitiikan haasteet heijastuvat kauppapolitiikkaan, mutta Suomen Venäjän-kauppa on ennenkin jatkunut politiikan tuulista huolimatta.

Vladimir Putin valittiin eilen sunnuntaina jatkokaudelle Venäjän presidentiksi lähes 77 % kannatuksella. Vaaleja on odotettu etenkin siksi, että niiden jälkeen on odotettavissa uuden hallituksen ja uusien talouspoliittisten linjauksien valinta.

Mitä Venäjän-kaupassa on siis nyt odotettavissa?

– Putin on asettanut yhdeksi tavoitteeksi talouden uudistamisen ja nykyistä huomattavasti reippaamman talouskasvun. Tuottavuuden kasvattaminen, panostukset teknologiaan ja digitalisaatioon on nostettu kasvun edellytyksiksi. Tällainen kehitys olisi suotuisa suomalaisille yrityksille, koska Suomen vienti Venäjälle painottuu teknologiateollisuuteen. Uutta vientipotentiaalia on jo nyt nähtävissä digitalisaation ja mm. infrastruktuuriuudistusten, kuten jätehuollon reformin parissa, arvioi SVKK:n toimitusjohtaja Jaana Rekolainen.

Rekolaisen mukaan olisi toivottavaa, että Venäjä lähtisi toteuttamaan talouspolitiikkaa, jossa kaupanesteitä purettaisiin ja protektionismia lievennettäisiin, mutta tällaisesta ei ole nyt ollut nähtävissä merkkejä. Näyttää päinvastoin siltä, että maailmanpolitiikan haasteet heijastuvat suoraan kauppapolitiikkaan.

Toisaalta Venäjän oma liiketoimintaympäristö on samalla kehittynyt ja se on nostanut sijoitustaan Doing Business -vertailussa. Paljon auttaisi kuitenkin jo se, että valtion roolia taloudessa vähennettäisiin, sillä useat rajoittavat toimet koskevat julkisia ja valtionyhtiöiden hankintoja.

Kauppa jatkuu

Isossa kuvassa Rekolainen arvioi Suomen Venäjän-kaupan jatkuvan siinä missä ennenkin. Kauppa on kasvussa ja kasvuluvut määräytyvät hänen mukaansa pitkälti ruplan kurssin ja ostovoiman kehityksen mukaan.

– Suomen vienti Venäjälle vuonna 2017 kasvoi 15 prosenttia. Uskon, että kauppa tulee kasvamaan tänäkin vuonna. Meidän on hyvä muistaa, että Suomen ja Venäjän välistä kauppaa on tehty vuosikymmenet politiikan tuulista huolimatta – ja tullaan tekemään jatkossakin, Rekolainen huomauttaa.

 

 

Back top top