Skip to Content
Laki ja tulli Taneli Dobrowolski
Avoin 5503
Valko-Venäjä ja Venäjä kiistelevät maiden välisestä elintarvikekaupasta

Vladimir Putin ja Aleksandr Lukashenko. Kuva: Kremlin.ru

Valko-Venäjä ja Venäjä kiistelevät maiden välisestä elintarvikekaupasta

Venäjän ja Valko-Venäjän väliset viimeaikaiset kiistat ovat ulottunneet myös muille sektoreille.

Venäjän eläinlääkintä- ja kasvin-terveyslaitos Rosselhoznadzor kielsi 24 afrikkalaismaan naudanlihatuotteiden tuonnin Venäjälle Valko-Venäjän alueelta. Laitoksen pääjohtaja Sergei Dankvertin mukaan Valko-Venäjän kautta on tuotu Venäjälle lihatuotteita, jotka ovat peräisin tuontikieltojen alaisista maista, ja jotka on Valko-Venäjällä naamioitu afrikkalaisiksi tuotteiksi.

Dankvertin mukaan virasto ei voi luottaa Valko-Venäjän vastinparinsa pitävänsä yllä samoja standardeja tuontituotteiden suhteen kuin Venäjä.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenka vaati Dankvertin asettamista syytteeseen maalle aiheutuneesta vahingosta, minkä jälkeen eläinlääkintä- ja kasvinterveyslaitos perui vierailunsa Valko-Venäjälle.

Kiistat ovat ulottunneet myös muille sektoreille

Valko-Venäjän presidentti Lukashenka muun muassa arvosteli Venäjää ja Euraasian talousliittoa 3.2. pitämässään lehdistötilaisuudessa. Hänen mukaansa Valko-Venäjä ei voinut allekirjoittaa Euraasian talousliiton tullisopimusta, koska järjestön toiminnassa on lukuisia puutteita.

Asiantuntijat ovat arvelleet kiistelyn taustalla olevan Venäjän vähennykset öljytoimituksiin Valko-Venäjälle. Venäjä vaatii Valko-Venäjää myös maksamaan kaasutoimituksista koituneen 550 miljoonan dollarin laskun, mistä Valko-Venäjä on kieltäytynyt.

Kiista on vaikuttanut myös Venäjän ja Valko-Venäjän väliseen rajaliikenteeseen Valko-Venäjän myöntäessä viiden päivän viisumivapaan matkustusoikeuden 80 maan kansalaiselle. Venäjä on tiukentanut valvontaa Valko-Venäjän vastaisella raja-alueella perustellen sitä turvallisuusriskillä, jonka Valko-Venäjän edellä mainittu viisumikäytäntö aiheuttaa.

Lähde: Suomen Moskovan suurlähetystö

Back top top