Skip to Content
Laki ja tulli Patrik Saarto
Avoin 3702
Venäjällä harkitaan maan sisäisiä veroparatiiseja pakotteiden vaikutuksen lieventämiseksi

Vasemmalla Oktjabrski-saari Kaliningradissa, oikealla Russki-saari lähellä Vladivostokia. Kuva: Google.

Venäjällä harkitaan maan sisäisiä veroparatiiseja pakotteiden vaikutuksen lieventämiseksi

Talouskehitysministeriön aloitteessa yritykset säilyttäisivät aiemman oikeudellisen ja verotuksellisen asemansa.

  • Venäjän talouskehitysministeriö ehdottaa kahta erityisaluetta pakotteiden alaisten yritysten auttamiseksi.
  • Erityisalueiksi esitetään Oktjabrski-saarta Kaliningradissa ja Russki-saarta Kaukoidässä.
  • Yritykset säilyttäisivät alueilla aiemman kansainvälisen oikeudellisen ja verotuksellisen asemansa.

Yhdysvaltain perjantaina 6. huhtikuuta asettamat uudet talouspakotteet ovat vaikuttaneet ennennäkemättömän voimakkaasti. Pakotteet kohdistuivat seitsemään liikemieheen, 12 heidän omistamaansa yritykseen, 17 korkeaan virkamieheen sekä kahteen valtionyritykseen.

Bloombergin mukaan 27 Venäjän varakkaimman liikemiehen omaisuudesta suli maanantaina 9. huhtikuuta 16 miljardia dollaria. Esimerkiksi Liikemies Oleg Deripaskan alumiiniyhtiö UC Rusalin arvo laski maanantaina Moskovan ja Hong Kongin pörsseissä lähes puolella.

Venäjän talouskehitysministeriö on reagoinut tilanteeseen nopeasti. Vedomostin virkamieslähteiden mukaan ministeriö on tehnyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan Venäjälle kahta erityisaluetta, joille venäläisiä pääomia ja ulkomailla toimivia yrityksiä voitaisiin rekisteröidä vain päivässä ja sellaisilla ehdoilla, että ne säilyttäisivät aiemman kansainvälisen oikeudellisen ja verotuksellisen asemansa.

Yritykset eivät maksaisi tällöin ulkomailla tehdystä voitosta veroa Venäjälle, eivätkä Venäjän työ- ja yrityslait koskisi niitä.

Kaksi saarta Venäjän eri ääripäissä

Tällaisiksi Venäjän sisäisiksi veroparatiiseiksi on ehdotettu Oktjabrski-saarta Kaliningradissa ja Russki-saarta Venäjän Kaukoidässä. Idea ei ole uusi, mutta se on noussut pinnalle uusien pakotteiden myötä.

Vedomostin asiantuntijalähteiden mukaan on kuitenkin vielä epäselvää, kuinka mennettely toimisi käytännössä. Ehdotetut alueet sijaitsevat Venäjän eri ääripäissä, eivätkä välttämättä kiinnostaisi kuin sellaisia pakotteiden alaisiksi joutuneita yrityksiä, jotka eivät pysty toimimaan enää missään muualla.

Lisäksi asiantuntijoiden mukaan kyseiset alueet hajottaisivat Venäjän talousaluetta, vaikka maat pyrkivät pikemminkin yhtenäistämään sääntöjä alueillaan. Ministeriöstä kerrotaankin lehdelle, että osa ehdotuksista on elinkeinoelämän ideoimia ja saattaa tulla kokeilun jälkeen voimaan koko maassa.

Back top top