Skip to Content
Yhteiskunta ja politiikka Taneli Dobrowolski
Avoin 4360

Venäläisten lihan ja maidonkulutus laski – vihannesten kasvoi

Asiantuntijat selittävät muutosta elintarvikkeiden hintojen kallistumisella ja kansalaisten tulojen laskulla.

Venäläisten elintarvikkeiden kulutustottumuksen ovat viimeisten parin vuoden aikana muuttuneet. Asia ilmenee maan tilastovirasto Rosstatin julkaisemista vuoden 2015 elintarvikkeiden kulutustilastoista.

Keskimäärin venäläiset ovat vähentäneet lihan, kalan, maitotuotteiden ja sokerin kulutusta. Sitä vastoin perunan, kurkkukasvien (mm. melonit, kurpitsat) ja vihannesten kulutus on kasvanut.

Vuonna 2015 aikana venäläiset kuluttivat keskimäärin 73 kilogrammaa lihaa, mikä oli kaksi kiloa vähemmän kuin vuonna 2013. Maitotuotteiden kulutus väheni samalla ajanjaksolla 248 kilogrammasta 239 kilogrammaan, kalatuotteiden kulutus laski viidellä kilolla ja sokerin käyttö yhdellä kilolla.

Perunaa syötiin keskimäärin kilon enemmän ja vihannesten kulutus kasvoi 109 kilosta 111 kiloon. Kurkkukasvien kulutus kasvoi kahdella kilolla yhteensä 24 kilogrammaan vuodessa.

Asiantuntijat selittävät muutosta elintarvikkeiden hintojen kallistumisella ja kansalaisten tulojen laskulla: esimerkiksi maitotuotteiden hinnat kasvoivat vuoteen 2014 verrattuna alueesta riippuen noin 25-50 prosenttia. Maitotuotteiden hintojen kasvun syynä olivat erityisesti Venäjän asettamat vastapakotteet, joiden myötä kotimaista maitoa alettiin käyttää aiempaa enemmän juustonvalmistukseen.

— Vastapakotteiden myötä Venäjän markkinoilta poistui muutama merkittävä maidon ja maitotuotteiden maahantuoja. Esimerkiksi vihannesten tuonnin korvaaminen onnistuu melko nopeasti, mutta maidon korvaaminen on jo hankalampaa, sillä maitokarjan kasvattamiseen menee vähintään kaksi vuotta, Venäjän maataloustuottajien liiton toimitusjohtaja Margarita Popova kertoo sanomalehti Izvestian haastattelussa.

Kotimaisen lihan ja maidontuotannon kasvattamista on viime vuonna hidastanut ruplan alhainen kurssi, sillä liha- ja maitokarjan rehut sekä maidonvalmistuksen teknologia joudutaan ostamaan suureksi osaksi ulkomailta.

— Lihan tuotanto Venäjällä on tosin jo kääntynyt kasvuun, mutta kulutukseen se ei vielä heijastu, sillä lihan suhteellinen hinta on edelleen korkea, Popova kertoi.

Taloudellisesti haasteellisina aikoina kuluttajat ovat siirtyneet käyttämään edullisempia elintarvikkeita. Terveellisiä ja luonnonmukaisia elintarvikkeita on korvattu edullisemmilla vaihtoehdoilla. Esimerkiksi rahkoja, smetanaa ja voita on korvattu edullisemmalla majoneesilla tai margariinilla, mikä terveysasiantuntijoiden mukaan voi heijastua negatiivisesti kansalaisten terveyteen. Toisaalta sokerin käytön väheneminen ja vihannesten kulutuksen lisääntyminen nähdään myönteisenä kehityksenä.

Back top top