Skip to Content
Elintarvikkeet ja tekstiilit Taneli Dobrowolski
Avoin 5385

Venäläisvodkan vienti kasvoi mukavasti viime vuonna

Ulkomaanviennin kasvu piristi vodkan valmistusta.

Venäjä vei viime vuonna ulkomaille vodkaa yhteensä 49 miljoonaa litraa. Vaikka vienti kasvoi mukavat 14 prosenttia, ei vodkasta ainakaan vielä ole raakaöljyn korvaajaksi, sillä venäläisvodkat ovat globaaleilla markkinoilla – yllättävää kyllä – altavastaajien asemassa.

Ulkomaanviennin kasvu piristi vodkan valmistusta, joka kasvoi Venäjällä viime vuonna 16 prosenttia toissavuoteen verrattuna. Venäläisvodkan vienti kasvoi eniten Yhdysvaltoihin, Bulgariaan, Latviaan, Saksaan ja Kiinaan, sanomalehti Izvestia kirjoittaa.

Suurimpia venäläisen vodkan vientimaita olivat viime vuonna Saksa, Ukraina, Iso-Britannia, Yhdysvallat, Latvia ja Tadzhikistan. Venäläisvodkan suosio näissä maissa selittyy pitkälti sillä, että kyseisissä maissa asuu suuri, kotimaisia vodkamerkkejä suosiva venäläisvähemmistö.

Mukavasta kasvusta huolimatta vodkasta ei vielä ole viennin pelastajaksi, sillä kaikesta Venäjällä valmistetusta vodkasta vain 6,5 viedään rajan yli. Myös venäläisten vodkamerkkien menekki globaaleilla markkinoilla on edelleen vaatimatonta. Drinks International -lehden koostamassa vertailussa top-30 kansainvälisesti eniten myytyjen vodkamerkkien joukossa oli vain kolme venäläistä vodkamerkkiä. Venäläisistä vodkista ulkomailla myivät viime vuonna parhaiten (myynnin arvon mukaan) Russkij Standard, Parlament ja Beluga.

Back top top