Skip to Content

Jekaterinburg – Euroopan ja Aasian kohtauspisteessä

Jekaterinburgia ei turhaan kutsuta Uralin pääkaupungiksi. Se on Sverdlovskin alueen ja Uralin piirin hallinnollinen ja kulttuurinen keskus ja monipuolinen tutkimuksen ja koulutuksen keskittymä. Moskovan, Pietarin ja Novosibirskin jälkeen asukasmäärältään Venäjän neljänneksi suurin kaupunki on myös tärkeä teollisuuskaupunki ja se sijaitsee strategisesti merkittävien Euroopan ja Aasian välisten kuljetusreittien varrella.

Teksti: Elena Kozhevnikova // Käännös: Taneli Dobrowolski // Kuvat: Shutterstock

Jekaterinburg on yksi Venäjän huomattavimmista finanssi- ja liike-elämän keskuksista. Kaupungissa toimii useita kansainvälisten suuryritysten edustustoja, ulkomaisia yrityksiä sekä iso määrä federaatio- ja aluetason finanssi- ja luottolaitoksia. Jekaterinburgia ympäröivällä Sverdlovskin alueella toimii nykyään noin 300 yritystä, joissa on mukana kansainvälistä omistusta.

Kansainvälisistä vähittäiskaupan ketjuista Sverdlovskin alueella toimivat esimerkiksi Ikea, Auchan, Metro ja Obi. Ulkomaisista hotellioperaattoreista hotellejaan ovat alueelle viime vuosina avanneet Carlson Rezidor, Hyatt ja AccorHotels.

Eräs liiketoimintamahdollisuuksien kehittyneisyyttä kuvaavista mittareista on kansainvälisten yritysten lukumäärä alueella. Sverdlovsk voi tältä osin röyhistää rintaansa, sillä lista siellä toimivista kansainvälisistä yrityksistä on kadehdittavan pitkä. Alueella toimivat muun muassa 3М, ABB, Enel, Auchan, Danfoss, NSHGroup, Bayer, Stockmann, Microsoft, NIPRO, MetroCash&Carry, DuPont, Trumpf, Grundfoss, BASF, IKEA, CitiGroup, GE, Manpower, DHL, Hitachi, Linde, BNP Paribas, Castorama, Enviro-Chemie, OBI, IBM, AIG.

Venäläisistä suuryrityksistä Jekaterinburgissa ja Sverdlovskin alueella pääkonttoreitaan pitävät esimerkiksi Venäjän suurimpiin kuparintuottajiin lukeutuva Russian Copper Company, kaivos- ja metalliteollisuusjätit Ural Mining and Metallurgical Company ja VSMPO-AVISM, siviili- ja sotilasajoneuvovalmistaja Uralvagonzavod ja yksi Venäjän suurimmista ohjelmistoyhtiöistä SKB Kontur.

Yksi lähivuosien suurponnistuksista on jalkapallon MM-kisojen kisaisännyys vuonna 2018.

Sverdlovskin alue ja Jekaterinburgin kaupunki ovat myös suosittuja kansainvälisten ja kotimaisten näyttelytapahtumien ja kongressien järjestelypaikkoja. Vuosittain siellä järjestetään noin 500 tapahtumaa, joista tunnetuin on vuosittain pidettävä teollisuusalojen Innoprom-näyttelytapahtuma. Jekaterinburgissa järjestetään myös lukuisia muita toimialakohtaisia näyttelytapahtumia, joiden teemoina ovat olleet muun muassa rakennus- ja metsäteollisuus sekä turismi. Yksi lähivuosien suurponnistuksista on jalkapallon MM-kisojen kisaisännyys vuonna 2018.

Talouselämän kannalta alueen merkittävimpiä tapauksia viime vuonna oli erityiskehitysalueen (TOR) statuksen myöntäminen Krasnoturinskin kaupungille. Status antaa kaupunkiin sijoittuville yrityksille erilaisia taloudellisia etuja esimerkiksi verohelpotusten muodossa. Tänä vuonna Sverdlovskiin on tarkoitus perustaa kaksi uutta erityiskehitysaluetta.

Ympäristökysymykset ykkössijalla vuonna 2017

Potentiaalisimpia bisnesmahdollisuuksia juuri tällä hetkellä tarjoaa yhteistyö ympäristöhaittoja vähentävien uusien teknologioiden käyttöönotossa ja ympäristönsuojelussa. Ympäristökysymykset ovat erityisen ajankohtaisia keskisen Uralin alueella, joka on perinteisesti ollut raskaan teollisuuden toiminta-aluetta. Yhä useammat tehtaat ja tuotantolaitokset siirtyvät vähitellen ympäristöystävällisten teknologioiden pariin.

Venäjän ympäristövuonna 2017 Sverdlovskin alueella tullaan toteuttamaan useita hankkeita Uralin vihreät kaupungit -nimisen ohjelman puitteissa. Sverdlovskin alueen erityisenä tehtävänä on vähentää alueella toimivien teollisuuslaitosten päästötasoja nykynormeja vastaaviksi. Tämän lisäksi alueella nykyaikaistetaan kotitalousjätteiden käsittelyä, suunnitellaan uusien jätteenkäsittelylaitosten perustamista, korvataan joukkoliikenteen kalustoa ympäristöystävällisemmäksi, perustetaan uusia puistoja ja viheralueita.

Kuva: Shutterstock

Yhteistyö Suomen ja EU-maiden kanssa

Suomalaisella liike-elämällä on perinteisesti ollut hyvät suhteet Sverdlovskin alueen kanssa. Yhteistyötä ja eri alojen liikemiesvaltuuskuntien vierailuja on toteutettu aktiivisesti siitä lähtien, kun Suomen ja Sverdlovskin alueen välinen kaupallinen ja tieteellis-tekninen yhteistyöryhmä perustettiin 1990-luvun lopulla. Suomalaisyritykset ovat toimineet näyttävästi muun muassa rakentamisessa ja maataloustuotannon palveluissa. Suomalaista teknologiaa ja laitteistoja on käytetty menestyksekkäästi eräiden alueella toimivien yritysten tuotantolaitosten rakentamisen ja uudistamisen yhteydessä.

Vuonna 2008 Finnairin avaaman suoran lentoreitin ja Suomalais-Venäläisen kauppakamarin edustuston perustamisen myötä Suomen ja Sverdlovskin alueen liike-elämän kanssakäyminen lisääntyi merkittävästi. Tällä hetkellä Jekaterinburgissa toimii noin 50 suomalaisen yrityksen edustustoa tai jakelijaa. Jekaterinburgissa ovat läsnä muun muassa YIT, Finnair, Honka, UPM-Kymmene, Itella, Konecranes, Uponor, Oilon, Merivaara, Klinkmann, Outotec, Leipurin Tukku ja moni muu.

Lupaavia hankkeita on käynnistetty myös terveydenhuollon, bioenergian, jätteenkäsittelyn, luonnonsuojelun ja metsäteollisuuden parissa.

Suomen ja Sverdlovskin alueen yritysten yhteiset bisnesintressit käsittävät laajan spektrin erilaisia aloja. Rakennussektorin toimijoista YIT on rakentanut asuinrakennuksia ja SRV Park Inn -ketjun hotellin. Suomalaisyritykset, Outotec ja Industri Textil Job Oy etupäässä, ovat osallistuneet alueen teollisten tuotantolaitosten modernisointihankkeisiin. Suomesta on toimitettu Jekaterinburgiin myös sairaalateknologiaa. Suomalaiset yrityspuistot ja organisaatiot tekevät Uralin metsäteollisuuden teknologiapuiston johdolla yhteistyötä erilaisissa yhteisissä innovaatiohankkeissa. Lupaavia hankkeita on käynnistetty myös terveydenhuollon, bioenergian, jätteenkäsittelyn, luonnonsuojelun ja metsäteollisuuden parissa.

Venäjän vaikeasta taloustilanteesta huolimatta suomalaisyritykset eivät ole lähteneet Sverdlovskin alueelta, vaan jotkut niistä ovat onnistuneet jopa kasvattamaan toimintaansa. Esimerkiksi YIT on investoinut Sverdlovskin alueelle noin 40 miljoonaa euroa, koska rakennussektorin tilanne Keski-Uralin alueella on ollut verrattain hyvä.

Suomalaisyritykset eivät ole olleet ainoita aktiivisia ulkomaalaisia toimijoita alueella. EU-maista kotoisin olevista yrityksistä erityisesti saksalaiset italialaiset, tšekkiläiset, ranskalaiset, itävaltalaiset, tanskalaiset, sveitsiläiset ja unkarilaiset, ovat perinteisesti olleet vahvasti läsnä Sverdlovskissa. Viime vuoden loppupuolella Jekaterinburgissa vieraili eurooppalaisten yritysten etujärjestö AEB:n delegaatio tavaten paikallisia jäsenyrityksiään. Delegaation jäsenet ja kaupungissa toimivien ulkomaalaisten yritysten edustajat olivat tapaamisessa samaa mieltä siitä, että Jekaterinburg on viihtyisä kaupunki asua ja työskennellä.

Sverdlovskin aluehallinnon ja alueella toimivien ulkomaalaistaustaisten yritysten yhteydenpito ja tiedonvaihto on hoidettu yhteisten työryhmien kautta. Erillisiä kaupan ja talouden työryhmiä on perustettu tähän mennessä Valko-Venäjän, Kiinan, Tšekin tasavallan ja Suomen liike-elämän edustajien kanssa. Jekaterinburgissa on kolmanneksi eniten diplomaattisia edustustoja Moskovan ja Pietarin jälkeen. Viime vuonna kaupungissa järjestettiin yhteensä 190 erilaista tapahtumaa, joissa oli mukana ulkomaalaisia yrityksiä. Sverdlovskin aluehallinnon vieraina kävi yhteensä 82 ulkomaalaista delegaatiota.

Sverdlovskin alueen tarjoamat mahdollisuudet

Sverdlovskin alue on nykyaikainen liike-elämän keskus, jossa itä kohtaa lännen. Alue tarjoaa lukuisia vaihtoehtoja tuotannon sijoittautumispaikoiksi, mahdollisuuksia yhteistoiminnan perustamiseksi paikallisten yritysten kanssa ja hyvät edellytykset edustajaverkoston tai oman myymäläketjun perustamiseksi. Jekaterinburgia voidaan perustellusti kutsua Venäjän kolmanneksi tärkeimmäksi bisnes-kaupungiksi.

Alueen kilpailukyvyn avaintekijöitä ovat ammattitaitoinen työvoima, rikkaat raaka-ainevarannot, laajat yhteistyömahdollisuudet paikallisten yritysten kanssa, asukkaiden korkea ostovoima, otollinen maantieteellinen sijainti ja laaja, aina Siperiasta Kazakstaniin ulottuva markkina-alue.

Viimeksi kuluneiden 20 vuoden aikana Sverdlovskin alueesta on tullut yksi parhaista paikoista menestyksekkään bisneksen ja luovien liikeideoiden toteuttamiseksi. Aluetta kannattaa ehdottomasti seurata tarkasti.

Esimerkkejä ulkomaalaisten yritysten hankkeista Jekaterinburgissa:

 • Suomalais-venäläisen rakennusyhtiö YIT Uralstroin asuintaloprojektit
 • Yhdysvaltalaisen Boeingin ja OAO VSMPO-Avisiman titaanikomponenttivalmistus Boeingin lentokoneisiin
 • Japanilaisen Mitsubishi Corporationin ja OAO Uraltrubrpomin sähköhitsattuja putkia valmistava tehdas
 • Saksalaisen Siemens AG:n ja ZAO Gruppa Sinaran sähköveturivalmistus
 • Saksalaisen Dyckerhoffin ja OAO Suholozhsktsementin kuivasementtivalmistus
 • Japanilaisen Okuma Companyn ja OOO UMK Pumorin yhteistuotanto CNC-sorvien kokoonpanossa
 • Ranskalaisen Saint-Gorbainin rakennusmateriaalitehdas Saint-Gorbain Veber-Vetonit
 • Sveitsiläisen OMYA:n marmorintyöstötehdas
 • Kiinalaisen Honghua Group Limitedin ja OAO NPK Uralvagonzavodin porauslaitteistoja valmistava yhteisyritys
 • Tshekkiläisen TOS Varnsdorfin ja OOO KP Promin sorvitehdas
 • Ranskalaisen Danonen ensimmäinen meijeri Venäjällä
 • Venäläis-japanilainen autotehdas AvtoVAZ:ille
 • Johtoja valmistava yhteisyritys Ural Wiring Systems

 

Back top top